Οι τομείς των τροφίμων, των ποτών και της γεωργίας είναι όλο και πιο ευάλωτοι σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων θερμοκρασιών, των ακανόνιστων καιρικών συνθηκών και της έλλειψης πόρων.
.
Καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις, η υιοθέτηση ολοκληρωμένων στρατηγικών για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) καθίσταται υψίστης σημασίας. Το κλειδί δεν είναι μόνο η διαχείριση των φυσικών κινδύνων, αλλά και η αντιμετώπιση ευρύτερων κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση ανησυχιών.
Για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα, η σημασία της υιοθέτησης ολοκληρωμένων στρατηγικών για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) έχει καταστεί υψίστης σημασίας.
Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μαζί με άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν μακροπρόθεσμη απειλή για τη βιομηχανία, όπως ο αντίκτυπος στις αποδόσεις των καλλιεργειών, το κόστος παραγωγής και η διαθεσιμότητα πρώτων υλών. Ένα παράδειγμα αυτού είναι μια πρόσφατη μελέτη που έδειξε ότι μέχρι το 2050, οι ιδανικές περιοχές καλλιέργειας καφέ θα μειωθούν κατά 50% ως αποτέλεσμα των αλλαγών θερμοκρασίας.
Επιπλέον, όλο και περισσότερο ελέγχoνται κοινωνικά ζητήματα όπως οι εργασιακές πρακτικές και η διαφάνεια της αλυσίδας εφοδιασμού. Τα κανονιστικά πλαίσια, όπως η οδηγία της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας (CSRD), απαιτούν λεπτομερείς γνωστοποιήσεις σχετικά με αυτά τα θέματα, υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις να αναφέρουν τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους.
Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να διαχειριστούν τους κινδύνους ESG στα τρόφιμα και τα ποτά;
1. Θέστε μετρήσιμους στόχους
Δημιουργήστε σαφείς και ολοκληρωμένους στόχους ESG που μπορούν να μετρηθούν. Αυτό θα βοηθήσει στην παρακολούθηση της προόδου και στη διασφάλιση της λογοδοσίας σε ολόκληρο τον οργανισμό.
2. Αναλύστε τους κινδύνους
Ο διαχωρισμός των προκλήσεων ESG σε ξεχωριστά, πιο διαχειρίσιμα μέρη βοηθά μια επιχείρηση να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση σαφών κινδύνων, όπως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η χρήση νερού ή τα πρότυπα της αλυσίδας εφοδιασμού. Η χρήση λογισμικού ESG και εργαλείων αναφοράς είναι χρήσιμη για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας.
3. Ασφαλίστε την εφοδιαστική αλυσίδα σας
Για τις βιομηχανίες που εξαρτώνται από τους πόρους, η βιωσιμότητα της αλυσίδας εφοδιασμού είναι καίριας σημασίας. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές σας και πώς τους διαχειρίζονται.
Η συλλογή δεδομένων σχετικά με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού σας είναι κρίσιμης σημασίας, ιδίως καθώς το CSRD επιβάλλει την υποβολή εκθέσεων για τις επιπτώσεις.
4. Συλλογή και αναφορά δεδομένων
Οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν εκτεταμένα και επαληθευμένα δεδομένα σχετικά με τις επιδόσεις ESG, καθιστώντας τη διαφάνεια θεμελιώδη. Η επένδυση σε συστήματα όπως το λογισμικό αναφοράς ESG μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση της συμμόρφωσης μέσω της οργάνωσης και της συλλογής πληροφοριών που απαιτούνται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων.
5. Υιοθετήστε μια στρατηγική, προσανατολισμένη στο μέλλον
Είναι σημαντικό να σκεφτούμε το μέλλον. Οι στρατηγικές μετάβασης, όπως τα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή ή η χρήση πιο βιώσιμων υλικών, θα συμβάλουν στην προστασία των επιχειρήσεων από μελλοντικούς κινδύνους ESG.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες φέρνουν στο επίκεντρο το ESG καθώς οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων, ποτών και γεωργίας επηρεάζονται άμεσα.