Τρόφιμα

FAO: Κρυφό υγειονομικό κόστος 8 τρισ. δολαρίων από κακές διατροφικές συνήθειες

Οι κακές διατροφικές συνήθειες έχουν κρυφά υγειονομικά κόστη που ξεπερνούν τα 8 τρισ. δολάρια, προειδοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

.

Σε μελέτη που εκπόνησε ο Οργανισμός, σε 156 χώρες, προέκυψε ότι 8,1 τρισ. δολάρια κοστίζουν ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα που συνδέονται με ανησυχητικές μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης, ξεπερνώντας κατά πολύ το κόστος που σχετίζεται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τις κοινωνικές ανισότητες.

Nestlé: 125 χρόνια παρουσίας και αδιάλειπτης προσφοράς στην Ελλάδα

Ήταν το 1989 όταν η Nestlé ξεκίνησε τη διάθεση του πρώτου βρεφικού προϊόντος, της Farine Lactée ή διαφορετικά – όπως ήταν τότε γνωστό- του «γαλακτούχον άλευρον Nestlé». Από τότε μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει σταματήσει να προσφέρει και να δημιουργεί προϊόντα υψηλής ποιότητας για όλα τα στάδια της ζωής, και να εφαρμόζει υπεύθυνες εταιρικές πρακτικές για το περιβάλλον και την κοινωνία.

Υδατοκαλλιέργειες: Η Ελλάδα στην τελευταία θέση στην Ευρώπη σε περιβαλλοντικές ρυθμίσεις

Η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία ανάμεσα σε 12 ευρωπαϊκές χώρες στην ποιότητα των ρυθμίσεων για την προστασία του περιβάλλοντος από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες, σύμφωνα με νέα μελέτη της βρετανικής εταιρείας συμβούλων MEP (McAllister Elliot Partners).

.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα υστερεί σε κρίσιμες κατηγορίες, όπως η απόσταση από την ακτή, το ελάχιστο επιτρεπόμενο βάθος για τις υδατοκαλλιέργειες και οι κανονισμοί σχετικά με τις οργανικές ύλες, με τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις της χώρας μας να κρίνονται ανεπαρκείς.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα θαλασσινά και στην ασφάλεια των τροφίμων

Τις τελευταίες δεκαετίες, η κλιματική αλλαγή ήταν ένα από τα πιο σύνθετα παγκόσμια ζητήματα. Χαρακτηριζόμενη από παγκόσμιες μεταβολές στα καιρικά φαινόμενα, μαζί με την ταυτόχρονη αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, η κλιματική αλλαγή θα έχει αναμφίβολα σημαντικές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια και την ασφάλεια των τροφίμων.

.

Πώς θα μειώσουν τους κινδύνους ESG οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του F&B

Οι τομείς των τροφίμων, των ποτών και της γεωργίας είναι όλο και πιο ευάλωτοι σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων θερμοκρασιών, των ακανόνιστων καιρικών συνθηκών και της έλλειψης πόρων.

.

Καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις, η υιοθέτηση ολοκληρωμένων στρατηγικών για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) καθίσταται υψίστης σημασίας. Το κλειδί δεν είναι μόνο η διαχείριση των φυσικών κινδύνων, αλλά και η αντιμετώπιση ευρύτερων κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση ανησυχιών.

Η Ελλάδα είναι τρίτη στην σπατάλη τροφίμων μεταξύ των χωρών της ΕΕ

Το 2022, περίπου 132 κιλά (kg) τροφίμων ανά κάτοικο σπαταλήθηκαν στην ΕΕ. Συνολικά, η ΕΕ παρήγαγε 59,2 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων, τα οποία περιλαμβάνουν βρώσιμα και μη βρώσιμα μέρη σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσίευσε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη τη 
Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και  τη Σπατάλη  Τροφίμων, που εορτάζεται σήμερα 29 Σεπτεμβρίου.  

.

Βιολογική γεωργία: Κενά και ασυνέπειες στη στρατηγική της ΕΕ διαπιστώνει το ΕΕΣ

Από το 2014, η ΕΕ έχει παράσχει χρηματοδότηση ύψους περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της βιολογικής παραγωγής, χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα αναφέρει στη σημερινή έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) σπέρνοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της υποστήριξης που παρέχει η Κομισιόν στον συγκεκριμένο τομέα.

.

Μελέτη για τις συζητήσεις στο Twitter σχετικά με τη σπατάλη και τα απόβλητα τροφίμων

Υπάρχει αυξανόμενο ερευνητικό ενδιαφέρον για τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη βιομηχανία τροφίμων και οι δυνατότητές τους δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως.

.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference ανέλυσε δεδομένα από το Twitter, τώρα X, χρησιμοποιώντας σχετικές λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με τα απόβλητα τροφίμων (FW), εντόπισε τα θέματα που συζητήθηκαν πιο συχνά και προσδιόρισε τα συναισθήματα που εμπλέκονται στα tweets.

Πώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν τις σοδειές της Ευρώπης

Ο αμπελώνας του Cornelius Dönnhoff στην περιοχή Nahe της Γερμανίας -που είναι γνωστός στους λάτρεις του Riesling- είναι συνήθως γεμάτος σταφύλια αυτή την εποχή του χρόνου. Αλλά τα αμπέλια του είναι σχεδόν εντελώς γυμνά μετά τους παγετούς του Απριλίου που κατέστρεψαν την πρώιμη ανάπτυξη και δεν είναι σίγουρος για το πώς θα αποδειχθούν τα λίγα φρούτα που έχει.

.