Τρόφιμα

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον χάρτη του κρασιού στην Ευρώπη – Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι

Η κλιματική αλλαγή ανατρέπει ισορροπίες αιώνων στην αμπελουργία και τη γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης. Η φετινή συγκομιδή στα αμπέλια της Αλσατίας ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου – η πιο πρώιμη στην ιστορία της περιοχής – ένα γεγονός που αποτυπώνει την ένταση των αλλαγών.

.

Παράλληλα, οι βόρειες χώρες, μέχρι πρότινος εκτός του οινικού χάρτη, αναδεικνύονται σε νέες δυνάμεις. Η Δανία κερδίζει θέση σε καταλόγους κορυφαίων εστιατορίων, ενώ στη Βρετάνη της Γαλλίας έχουν δημιουργηθεί 45 νέοι αμπελώνες από το 2016, με παραγωγή 40.000 φιαλών τον τελευταίο χρόνο.

Οι 5 βασικοί πυλώνες της Lidl Ελλάς για τη βιώσιμη διατροφή

Με πλήρη συνείδηση και ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, η Lidl Ελλάς, υλοποιεί την καμπάνια «η δύναμή μας» με σεβασμό στο φαγητό και στόχο την ενημέρωση για την υπεύθυνη κατανάλωση.

.

H Lidl Ελλάς αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα σοβαρό παγκόσμια πρόβλημα, με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

Συναγερμός για τη βιοποικιλότητα από τη βιομηχανία τροφίμων

Μια νέα έκθεση του βρετανικού οργανισμού The Food Foundation καλεί τη βιομηχανία τροφίμων να δράσει άμεσα απέναντι στην απώλεια βιοποικιλότητας, προειδοποιώντας ότι η αδράνεια θα οδηγήσει σε πολύ υψηλότερο οικονομικό κόστος στο μέλλον.

.

Τα στοιχεία δείχνουν πως το διατροφικό μας σύστημα και η αλυσίδα εφοδιασμού είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της κρίσης αυτής, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη διεύρυνσή της.

Πώς η κλιματική αλλαγή εκτοξεύει τις τιμές τροφίμων

Aλμα 300% στις τιμές του μαρουλιού στην Αυστραλία, αύξηση 50% στο ελαιόλαδο στην Ευρώπη και 80% στα λαχανικά στις ΗΠΑ: Eρευνητές από το Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδίδουν αυτές τις αυξήσεις σε ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

.

Διεθνείς διακρίσεις ποιότητας και γεύσης από δύο σημαντικούς θεσμούς για το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ

To 100% Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, του 24/7 χαρτοφυλακίου της Coca-Cola Τρία Έψιλον, απέσπασε διεθνείς διακρίσεις από δύο κορυφαίους, ανεξάρτητους οργανισμούς, επιβεβαιώνοντας και ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση του στην αγορά ως ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και γευστικής υπεροχής που ανταποκρίνεται πλήρως στις αυξημένες απαιτήσεις των σύγχρονων καταναλωτών.

.

H Φύση βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας καμπάνιας της Amita!

 Η Amita της Coca-Cola Τρία Έψιλον, ο πρώτος συσκευασμένος χυμός στην ελληνική αγορά από το 1983 που έχει αγαπηθεί από το καταναλωτικό κοινό, παρουσιάζει τη νέα της καμπάνια, που είναι εμπνευσμένη από την ανεκτίμητη αξία και τη μοναδικότητα της φύσης.

Χιλιάδες πολίτες στον Πόρο κατά της ανεξέλεγκτης επέκτασης στις ιχθυοκαλλιέργειες

Με μαζική συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Ιουνίου στον Πόρο μια εκδήλωση με έντονο συμβολισμό και ουσιαστικό περιεχόμενο για το μέλλον του νησιού και της ευρύτερης περιοχής του Αργοσαρωνικού. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πόρου, ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων και η Καθετή, ενώ στηρίχθηκε ενεργά από δεκάδες τοπικούς φορείς, συλλόγους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

.

Ανθρώπινη αλυσίδα και εκδηλώσεις στον Πόρο σχετικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες

Ο Δήμος Πόρου και ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων, σε συνδιοργάνωση με τον οργανισμό Καθετή, καλούν τους πολίτες σε εκδήλωση σχετικά με την ίδρυση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Αργοσαρωνικό.

Ποια ελληνικά εστιατόρια υιοθετούν τη βιώσιμη γαστρονομία;

Η γαστρονομία, η τέχνη του φαγητού, ξεπερνά την απλή διαδικασία του μαγειρέματος. Είναι καθρέφτης της πολιτισμικής ταυτότητας ενός τόπου και αφηγείται ιστορίες ανθρώπων, κοινοτήτων και εδαφών. Όταν, μάλιστα,  η γαστρονομία συνδυάζεται με τη βιωσιμότητα, μετατρέπεται σε ισχυρό εργαλείο αλλαγής. Η βιώσιμη γαστρονομία αναφέρεται σε διατροφικές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

Mείωση 40% στην πρωτογενή παραγωγή λόγω κλιματικής αλλαγής

Μέσα σε κάτι περισσότερο από είκοσι χρόνια, η μετατόπιση του υποτροπικού jet stream προς τα βόρεια έχει προκαλέσει μείωση της πρωτογενούς παραγωγής κατά περίπου 40% στη βορειοδυτική Μεσόγειο. Η μείωση αυτή, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, πλήττει τη βάση του θαλάσσιου τροφικού πλέγματος και ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τους ζωντανούς πόρους, την υγεία των οικοσυστημάτων και τη θαλάσσια κυκλοφορία στην περιοχή. Το εύρημα αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Progress in Oceanography.

.