Τρόφιμα

Κρίση στη γαλλική οινοποιία: Η υπερθέρμανση και οι… εκρίζωση των αμπελιών ως «λύση

Η Γαλλία, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιού παγκοσμίως, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προχωρά σε ένα διευρυμένο —και μόνιμο— πρόγραμμα εκρίζωσης αμπελιών, με στόχο να «επαναφέρει σε ισορροπία την προσφορά» και να «εξασφαλίσει βιωσιμότητα» για τις φάρμες που πλήττονται από την κρίση του κρασιού.

.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για ποσό ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να επιδοτηθεί η διαδικασία, που περιλαμβάνει την αφαίρεση των φυτών μαζί με τις ρίζες τους, με κόστος περίπου 1.000 ευρώ ανά εκτάριο. 

Ποια είναι η πρωτοποριακή ιδέα για παραγωγή οργανικού λιπάσματος από έντομα που κέρδισε το βραβείο του EWA;

Η Αναστασία Φουντούλη είναι ένα δυναμικό παράδειγμα για τις γυναίκες στην επιστήμη. Με διδακτορικές σπουδές στις Βιολογικές Επιστήμες, και ειδίκευση στα υγιή εδάφη και την επισιτιστική ασφάλεια και μεταδιδακτορικό στην στάση των Ελλήνων καταναλωτών ως προς την εντομοφαγία και τις εναλλακτικές μορφές πρωτεΐνης, έχει αποκτήσει μια πλήρη εικόνα της της γεωργίας, της παραγωγής τροφίμων και των βιοεπιστημών.

FAO – Πανεπιστήμιο Tuscia: Η κλιματική κρίση χτυπά την ιταλική γαλακτοπαραγωγή και απειλεί τη burrata

Η Ιταλία μπορεί να είναι η χώρα της burrata, της mozzarella και της ricotta, όμως η καρδιά αυτής της γαστρονομικής παράδοσης αρχίζει να χτυπά πιο αδύναμα. Σύμφωνα με ειδικούς φορείς όπως ο FAO και το Πανεπιστήμιο της Tuscia, η κλιματική κρίση έχει ήδη μειώσει θεαματικά την παραγωγή γάλακτος στη νότια Ιταλία, δημιουργώντας σοβαρές πιέσεις σε παραγωγούς που προσπαθούν να καλύψουν την εκρηκτική ζήτηση.

.

Η Mondelez κέρδισε αγωγή greenwashing για τα «climate neutral» Clif Bar

Ομοσπονδιακός δικαστής στις Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψε αγωγή που κατηγορούσε τη Mondelez International για παραπλανητική διαφήμιση, σχετικά με τη χρήση της ένδειξης «climate neutral certified» σε προϊόντα Clif Bar.

.

Επενδυτές με χαρτοφυλάκιο 11,5 τρισ. δολαρίων καλούν τις εταιρείες τροφίμων να στραφούν σε φυτικές πρωτεΐνες

Ομάδα 73 επενδυτών που διαχειρίζονται συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 11,5 τρισ. δολαρίων ζητούν από μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και λιανεμπόρους να διαφοροποιηθούν από τις ζωικές πρωτεΐνες και να επενδύσουν περισσότερο σε φυτικές και εναλλακτικές λύσεις, με στόχο τη μείωση των κινδύνων για την επισιτιστική ασφάλεια και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εφοδιαστικών αλυσίδων.

.

Ξεκινά το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών επιχειρηματιών Female Founders Hub @ Hospitality

Ο οργανισμός WHEN | Equity · Empowerment · Change, σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, ανακοινώνει την έναρξη του νέου προγράμματος Female Founders Hub @ Hospitality, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενδυνάμωση, επιμόρφωση και δικτύωση γυναικών επιχειρηματιών στον δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο HORECA (Ξενοδοχεία - Εστιατόρια - Υπηρεσίες Εστίασης).

.

Γ.Μανδάλας(Mediterra): «Για την ανάπτυξη της αγροδιατροφής το πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση του καταναλωτή»

Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε επαρκείς πόρους, σεβόμενοι ταυτόχρονα το περιβάλλον; Το ερώτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο του πάνελ «Sustainable Food and Agriculture: Feeding the Future» στο πλαίσιο του Hellenic Impact Investing Conference 2025, όπου τέσσερις σημαντικοί εκπρόσωποι της αγροδιατροφής μοιράστηκαν σκέψεις, εμπειρίες και προτάσεις για το πώς η κεφαλαιαγορά, η καινοτομία και η εκπαίδευση μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τροφή.

.

Η Nestlé αποχωρεί από την παγκόσμια συμμαχία για τη μείωση εκπομπών μεθανίου στη γαλακτοκομία

Η Nestlé ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποσύρεται από τη Dairy Methane Action Alliance, τη διεθνή συμμαχία που ιδρύθηκε το 2023 με στόχο τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από την παραγωγή γάλακτος, αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στις συλλογικές προσπάθειες της βιομηχανίας τροφίμων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

.

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον χάρτη του κρασιού στην Ευρώπη – Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι

Η κλιματική αλλαγή ανατρέπει ισορροπίες αιώνων στην αμπελουργία και τη γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης. Η φετινή συγκομιδή στα αμπέλια της Αλσατίας ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου – η πιο πρώιμη στην ιστορία της περιοχής – ένα γεγονός που αποτυπώνει την ένταση των αλλαγών.

.

Παράλληλα, οι βόρειες χώρες, μέχρι πρότινος εκτός του οινικού χάρτη, αναδεικνύονται σε νέες δυνάμεις. Η Δανία κερδίζει θέση σε καταλόγους κορυφαίων εστιατορίων, ενώ στη Βρετάνη της Γαλλίας έχουν δημιουργηθεί 45 νέοι αμπελώνες από το 2016, με παραγωγή 40.000 φιαλών τον τελευταίο χρόνο.