Τα δάνεια που συνδέονται με τα ESG κριτήρια αντιμετωπίζουν αναθεώρηση από τις τράπεζες

Body

Τα εταιρικά δάνεια που συνδέεται με περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς στόχους (ESG) επανασχεδιάζονται από τις τράπεζες ως απάντηση στην αυξανόμενη ρυθμιστική πίεση και για να προσδώσουν μεγαλύτερη αξιοπιστία.

.

Τα δάνεια που συνδέονται με τη βιωσιμότητα (SLL), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2017, προσφέρουν ελαφρώς φθηνότερο δανεισμό, συνήθως περίπου 2,5-10 μονάδες βάσης λιγότερο, εάν οι εταιρείες επιτύχουν στόχους όπως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή η βελτίωση της ποικιλομορφίας των διοικητικών συμβουλίων.

Οι τράπεζες πρέπει να εξισορροπήσουν τα αυστηρότερα πρότυπα χωρίς να «σκοτώσουν» τη ζήτηση για SLLs, τα οποία επιτρέπουν στους δανειολήπτες να χρησιμοποιούν τα χρήματα που συγκεντρώνουν όπως επιλέγουν, καθώς υπολογίζονται στις δικές τους δεσμεύσεις βιώσιμης χρηματοδότησης των δανειστών.

"Δεν υπάρχει πια διαφημιστική εκστρατεία", δήλωσε η Constance Chalchat, επικεφαλής υπεύθυνη βιωσιμότητας της BNP Paribas Corporate and Institutional Banking. "Αν δεν είσαι 100% αλεξίσφαιρος, μπορεί να δημιουργήσεις greenwashing ή κινδύνους φήμης".

Από τις 14 μεγάλες τράπεζες που εξέτασε το Reuters, η JPMorgan ήταν η μόνη που δεν προσμετρούσε αυτόματα τα δάνεια και τα ομόλογα με ετικέτα στον δικό της στόχο για βιώσιμη χρηματοδότηση.

Εν μέσω αυξανόμενου ρυθμιστικού ελέγχου και προτάσεων ότι τα SLLs επιτρέπουν στις εταιρείες να διογκώνουν τα πράσινα διαπιστευτήριά τους, τα στοιχεία της LSEG δείχνουν ότι οι εκδόσεις έχουν υποχωρήσει κατά 36% στα 310 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής το 2023, από 480 δισ. δολάρια το 2022. Ο συνολικός όγκος των δανείων μειώθηκε επίσης κατά την περίοδο αυτή, αλλά λιγότερο απότομα κατά 21%.

Η πτώση αυτή παρατηρείται παρά τις μεγάλες συμφωνίες SLL φέτος από επαναλαμβανόμενους δανειολήπτες όπως η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE η αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motors και ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος Engie 

Σε μια ένδειξη του τρόπου με τον οποίο αλλάζει η αγορά, εκπρόσωπος της Engie δήλωσε ότι τα πιο πρόσφατα έγγραφα που είχε υπογράψει για SLL, από τα οποία τα στοιχεία της LSEG δείχνουν ότι έχει συμφωνήσει 4,8 δισ. δολάρια, περιλάμβαναν ρήτρες "αποχαρακτηρισμού".

Αυτές επιτρέπουν στις τράπεζες να αφαιρέσουν την ετικέτα που συνδέεται με τη βιωσιμότητα από τα δάνεια εάν οι στόχοι δεν θεωρούνται πλέον κατάλληλοι.

Τα αυστηρότερα πρότυπα των τραπεζών αποθαρρύνουν ορισμένους δανειολήπτες από το να χρησιμοποιούν εξ ολοκλήρου τα SLL, δήλωσαν στο Reuters τραπεζίτες και δικηγόροι.

Άλλοι "εξετάζουν πρώτα τις δομές πιο προσεκτικά", δήλωσε η επικεφαλής της Credit Agricole CIB, Pascale Forde Maurice, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εταιρικής - Βιώσιμης Επενδυτικής Τραπεζικής.

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς της Βρετανίας (FCA) προειδοποίησε τον Ιούνιο για τις ανησυχίες σχετικά με την "ακεραιότητα της αγοράς", συμπεριλαμβανομένων των λιγοστών κινήτρων, των πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων και των μη φιλόδοξων στόχων.

Η FCA δήλωσε ότι τα κίνητρα αμοιβών των τραπεζών για την επίτευξη στόχων χρηματοδότησης ESG μπορεί να έχουν δημιουργήσει πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, ενθαρρύνοντάς τες να αποδεχθούν αδύναμους εταιρικούς στόχους.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Τα δάνεια που συνδέονται με τη βιωσιμότητα (SLL), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2017, προσφέρουν ελαφρώς φθηνότερο δανεισμό, συνήθως περίπου 2,5-10 μονάδες βάσης λιγότερο, εάν οι εταιρείες επιτύχουν στόχους όπως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή η βελτίωση της ποικιλομορφίας των διοικητικών συμβουλίων.