ESG

Το ESG στην...Αρχαία Ελλάδα

Submitted by jmantzikos on Fri, 04/12/2024 - 08:27

“Μέτρον Άριστον”, Κλεόβουλος ο Λίνδιος (Ρόδιος).

“Μηδέν Άγαν”, Χείλων ο Λακεδαιμόνιος.

Είχαν ανάγκη για ESG αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι πολιτισμοί, αυτές οι κοινωνίες; Ασφαλώς και όχι, διότι ότι σήμερα προσπαθούμε κανονιστικά και αποσπασματικά να καθιερώσουμε και επιβάλουμε ως ESG, τα είχαν ενσωματωμένα στις αρχές και αξίες της πόλης, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του “Ευ Ζην” της Κοινωνίας.

MSCI: Το 40% των εισηγμένων εταιρειών αναφέρουν πλέον τις εκπομπές Scope 3

Οι εισηγμένες εταιρείες παγκοσμίως δημοσιοποιούν όλο και περισσότερο το αποτύπωμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με περίπου το 60% να αναφέρει πλέον τις άμεσες εκπομπές Scope 1 και 2 και πάνω από το 40% τουλάχιστον κάποιες εκπομπές Scope 3 ή αλυσίδας αξίας, σύμφωνα με νέα έκθεση του παρόχου επενδυτικών δεδομένων και ερευνών MSCI, η οποία διαπίστωσε επίσης ότι οι εταιρείες των ΗΠΑ υπολείπονται κατά πολύ των αντίστοιχων εταιρειών παγκοσμίως όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων για το κλίμα.

.

EBF: Οι κανόνες ESG της Ε.Ε. πλήττουν την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF) υποστηρίζει ότι οι δανειστές στην περιοχή δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τους αντιπάλους τους στις ΗΠΑ, εάν οι ρυθμιστικές αρχές συνεχίσουν να επιβάλλουν κανόνες ESG.

.

Καζάζογλου - Σκούρας (Alpha Bank): Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις εταιρίες το ESG

Η ενσωμάτωση κριτηρίων Βιωσιμότητας δίνει ανταγωνιστικό αποτέλεσμα στις επιχειρήσεις, καθώς οι πελάτες (επιχειρήσεις και καταναλωτές) γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί σε θέματα βιωσιμότητας, ενώ παράλληλα ανοίγει τις πόρτες των χρηματοδοτήσεων, είπε ο Δημήτρης Καζάζογλου-Σκούρας, Governance and Sustainability Director της Alpha BankΑΛΦΑ -0,42%, κατά τη διάρκεια του πάνελ «The Multidimensional Contribution of the Banking Sector on the Sustainable Transition of Business», στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Κίτρινη κάρτα» της ShareAction στην Lloyd's για το ESG

Τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά πρότυπα και πρότυπα διακυβέρνησης της ασφαλιστικής αγοράς Lloyd's of London είναι αδύναμα, καθώς τα μέλη της έχουν έκθεση σε έργα και όπλα ορυκτών καυσίμων, ανέφερε η μη κερδοσκοπική ShareAction σε έκθεσή της την Πέμπτη.

.

Η Lloyd's, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές ασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο, αποτελείται από περισσότερες από 50 εταιρείες-μέλη και έχει κάποια ρυθμιστική εποπτεία πάνω σε αυτές. Η καθοδήγησή της για την ESG προς τα μέλη της ήταν ανεπαρκής, αναφέρει η έκθεση.

Η Δυτική Βιρτζίνια βάζει Citi και HSBC στον κατάλογο περιορισμών λόγω ESG

Η Δυτική Βιρτζίνια πρόσθεσε τη Citi , την HSBC και δύο άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες σε έναν κατάλογο ιδρυμάτων που ενδέχεται να αποκλειστούν να κάνουν συναλλαγές λόγω των πολιτικών τους για τη χρηματοδότηση της ενέργειας.

.

Η κίνηση αυτή ήταν η πιο πρόσφατη εξέλιξη σε μια διαμάχη μεταξύ Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων και εταιρειών της Wall Street σχετικά με τη χρήση περιβαλλοντικών, κοινωνικών παραγόντων και παραγόντων διακυβέρνησης (ESG) στον τραπεζικό και επιχειρηματικό τομέα.

Υπερταμείο: Για πρώτη φορά όλες οι θυγατρικές του δημοσιεύουν Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης

Σε συνάφεια με τη στρατηγική προτεραιότητα για ενίσχυση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών του, το Υπερταμείο, συντόνισε σε ομιλικό επίπεδο την προετοιμασία Εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης με έτος αναφοράς το 2022. Οι εκθέσεις ολοκληρώθηκαν και δημοσιεύτηκαν, για πρώτη φορά, από όλες οι θυγατρικές του.

.

Deloitte/Tufts: Το 80% των επενδυτών εφαρμόζει πλέον πολιτικές βιώσιμων επενδύσεων

Η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών επενδυτών παγκοσμίως έχει θέσει σε εφαρμογή επενδυτικές πολιτικές ESG τα τελευταία χρόνια, επιδιώκοντας τόσο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα όσο και την αξιοποίηση ευκαιριών και να επικαλούνται παράγοντες όπως οι κανονιστικές απαιτήσεις, η βελτίωση των επιδόσεων και η προσέλκυση ταλέντων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από την παγκόσμια εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte και τη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts.

.

Το ESG ως Τέχνη

Submitted by jmantzikos on Thu, 03/28/2024 - 08:40

Το ESG εξελίσσεται από ένα εξειδικευμένο τομέα πληροφόρησης μη χρηματοοικονομικών στοιχείων σε μια κύρια πρακτική της αγοράς και ο Warren Buffett από την άλλη, δεν ήταν ένας απλός επενδυτής, αλλά ήθελε να κερδίσει και να ξεπεράσει την απόδοση της αγοράς με πληροφορίες που δεν υπήρχαν ενσωματωμένες στις τιμές των μετοχών και της αγοράς.

Ν. Παπαρούπας: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υστερούν στο ESG»

Ο όρος βιωσιμότητα είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής ανάπτυξης όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, τόσο διεθνώς όσο και εγχώρια.