State - Funding

Οι αντιδράσεις κατά των ESG εμφανίζονται στην απότομη μείωση των εκκινήσεων αμοιβαίων κεφαλαίων

Σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, οι εκδόσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ESG καθυστερούν αθόρυβα.

.

Η BlackRock Inc., ο όμιλος DWS της Deutsche Bank AG, η Invesco Ltd. και ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της UBS Group AG είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν μειώσει τον αριθμό των νέων αμοιβαίων κεφαλαίων με εντολές περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από την Morningstar Direct.

Χρηματιστήριο Aθηνών: Άνοδος στον ESG με οδηγό τις τράπεζες

Με τις τράπεζες και κυρίως την Εθνική να δίνουν ισχυρή ώθηση η αγορά της Αθήνας επανήλθε σε ανοδική κίνηση έπειτα από ένα διήμερο νευρικότητας.

.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε στις 1.457,74 μονάδες με άνοδο 0,75% κοντά στο υψηλό ημέρας (1.458,99 μον.). Ο τζίρος ξεπέρασε μεν τα 100 εκατ. ευρώ (στα 107,25, αλλά με τα 19,3 εκατ. σε 20 πακέτα (4 στον ΟΤΕ για 7,2 εκατ., 2 στην Metlen για 2,4 εκατ., 1 στην Jumbo για 1,5 εκατ.) με τον όγκο των συναλλαγών στα 21 εκατ. τεμάχια.

Ανακύκλωση: Ποιες αλλαγές έρχονται με το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο ρυπαίνω»

Οι εντεινόμενες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής φέρουν ταχύτατες αλλαγές στον τομέα της ανακύκλωσης, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρουσιάζει τους βασικούς άξονες ενός νέου νομοσχεδίου, που οδηγό του έχει τον κανόνα «Πληρώνω όσο ρυπαίνω».

.

Ανάμεσα στους κεντρικούς στόχους του νομοσχεδίου, είναι η Ελλάδα να οδηγηθεί σε ποσοστό ταφής κάτω από 10% το 2030.

Η EBRD εκδίδει πράσινο ομόλογο ρεκόρ ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση βιώσιμων έργων

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προχώρησε με επιτυχία στην τιμολόγηση της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα συναλλαγής πράσινων ομολόγων, αντλώντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ. Αυτή η έκδοση-ορόσημο, η οποία θα διακανονιστεί στις 17 Ιουλίου 2024, σηματοδοτεί τη σημαντική επιστροφή της EBRD στην αγορά ευρώ μετά από τριετή παύση.

.

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι στόχοι της ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο δεν είναι ρεαλιστικοί

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή και εισαγωγή πράσινου καυσίμου υδρογόνου είναι μη ρεαλιστικοί και είναι απίθανο να επιτευχθούν παρά τη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ).

.

Στροφή της Βρετανίας στην καθαρή ενέργεια

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία παρουσίασε την Τετάρτη μια σειρά προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της εθνικοποίησης των σιδηροδρομικών εταιρειών και της δημιουργίας μιας δημόσιας εταιρείας καθαρής ενέργειας.

.

Κομισιόν: Πάνω από 7 δισ. ευρώ επενδύσεις σε βιώσιμες και έξυπνες μεταφορές

Επιχορηγήσεις άνω των 7 δισ. ευρώ θα λάβουν 134 έργα μεταφορών τα οποία επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επιδότηση θα γίνει από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΜΣΕ), το μέσο της ΕΕ για στρατηγικές επενδύσεις σε υποδομές. Πρόκειται για την προκήρυξη με τον υψηλότερο προϋπολογισμό στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» για τις μεταφορές.

.

Χρηματιστήριο Aθηνών: Πτώση για τον ESG με οδηγό τις τράπεζες

Περιορισμένες συναλλαγές και απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος ήταν η εικόνα σήμερα στην αγορά της Αθήνας που ακολούθησε το διεθνές πτωτικό κλίμα, με την Coca Cola και τον ΟΠΑΠ να φροντίζουν να περιοριστεί στο ελάχιστο η οπισθοχώρηση.

.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε αρνητικό έδαφος λίγο μετά το άνοιγμα και παρέμεινε εκεί έως την ολοκλήρωση των συναλλαγών που τον βρήκε στις 1.446,92 μονάδες με μικρή πτώση 0,17%, έχοντας απομακρυνθεί από τα χαμηλά ημέρας (1.438,62 μον.).

Τζέι Ντι Βανς: Από υπέρμαχος...αρνητής της κλιματικής αλλαγής

Ο JD Vance - Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Οχάιο και, από χθες το βράδυ, ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ για αντιπρόεδρος - «είναι ισχυρός υποστηρικτής της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, αντιτίθεται στην ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα και έχει πει ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί απειλή», γράφουν οι New York Times.

.

Αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων συνεχίζουν να ποντάρουν στις φυσικές καταστροφές

Τον περασμένο μήνα, εν μέσω αναφορών ότι ο τυφώνας Beryl θα γινόταν ο πρωιμότερος τυφώνας κατηγορίας 5 στην ιστορία, μια ομάδα διαχειριστών κεφαλαίων ήταν απασχολημένη προσπαθώντας να καταλάβει αν τα διαβαθμισμένα στοιχήματά τους με επίκεντρο τις φυσικές καταστροφές επρόκειτο να υποστούν μεγάλο πλήγμα.

.