State - Funding

Χρηματιστήριο Aθηνών: Οριακή κίνηση και μειωμένες συναλλαγές

Συνεδρίαση ηπιότερων διακυμάνσεων έναντι των προηγούμενων ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος ξανά, και οι τέσσερις κύριοι δείκτες έκλεισαν θετικά, με την εικόνα στο σύνολο της αγοράς να είναι μεικτή. 

.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 75,2 εκατ., από τα οποία τα 12,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΟΠΑΠ), ενώ οι ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ και ΜΠΕΛΑ  απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

IEA: Ο δρόμος προς τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα απαιτεί περισσότερα χρήματα

Η ανάπτυξη ρεκόρ που σημειώνεται στην τεχνολογία της καθαρής ενέργειας, περιλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών και των ηλεκτρικών οχημάτων, σημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι δυνατό να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ, ΙΕΑ).

.

Kλιματική αλλαγή: 6 νεαροί προσφεύγουν στο ΕΔΔΑ κατά 32 κρατών

Έξι νεαροί Πορτογάλοι καταθέτουν την Τετάρτη προσφυγή κατά 32 κρατών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), θέλοντας να ενισχυθεί η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.  Οι ενάγοντες, ηλικίας από 11 έως 24 ετών «θέλουν να υποχρεώσουν τα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου» και ζητούν από το κράτους τους αποτελεσματικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

Η Κομισιόν θεσπίζει μέτρα για τον περιορισμό των μικροπλαστικών που προστίθενται σε προϊόντα

Η Επιτροπή προχώρησε στη θέσπιση μέτρων τα οποία περιορίζουν τα μικροπλαστικά που προστίθενται σκόπιμα σε προϊόντα στο πλαίσιο της ενωσιακής νομοθεσίας REACH για τα χημικά προϊόντα. Οι νέοι κανόνες θα αποτρέψουν την απελευθέρωση περίπου μισού εκατομμυρίου τόνων μικροπλαστικών στο περιβάλλον.

.

«Πράσινη» μετάβαση: 650 νέα αστικά λεωφορεία ως το 2025

Τη μείωση των ρύπων από τις μεταφορές, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τη διεύρυνση της πράσινης ανάπτυξης, έθεσε ως προτεραιότητες η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, κατά την ομιλία της στο 1ο Συνέδριο «Energy Save», της έκθεσης «Αυτοκίνηση – Electromobility 2023», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

.

«Οχι» της δικαιοσύνης στο αίτημα για μπλόκο στον κανόνα Μπάιντεν για το ESG

Ένας κανόνας της κυβέρνησης Μπάιντεν που επιτρέπει στα συνταξιοδοτικά προγράμματα των εργαζομένων να εξετάζουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διαχειριστικά ζητήματα στις επενδυτικές αποφάσεις επιβίωσε  από νομική αμφισβήτηση 26 πολιτειών.

.

Ο δικαστής Matthew J. Kacsmaryk του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ στο Αμαρίλο του Τέξας, δήλωσε σε μια 14σέλιδη γνωμοδότηση ότι δεν θα μπλοκάρει τον κανόνα, μέρος της λεγόμενης επενδυτικής τάσης ESG που δίνει έμφαση στα αρχεία των εταιρειών για εργασιακά θέματα, κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

ΗΠΑ: Καμπάνα $25 εκατ. σε θυγατρική της Deutsche Bank για «πράσινο ξέπλυμα»

Σε διακανονισμό συνολικού ύψους 25 εκατ. δολαρίων με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ήρθε η DWS, βραχίονας της Deutsche Bank στον κλάδο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να κλείσουν οι έρευνες σχετικά με παραλείψεις ελέγχου greenwashing και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

.

Χρηματιστήριο Aθηνών: Το διεθνές κλίμα φρέναρε την προσπάθεια αντίδρασης

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα έκλεισε η αγορά στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς οι τιμές των μετοχών δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα υψηλά αρχικά τους κέρδη, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο τζίρος στα 106,7 εκατ., από τα οποία τα 21,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΟΕΛ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ), ενώ οι ΟΠΑΠ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

.

Τράπεζα Πειραιώς: Βασική προτεραιότητα είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Βασική προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ενεργειακή τους μετάβαση, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου που διοργάνωσαν η ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

.

Η ευρωπαϊκή πράσινη μετάβαση περνάει μέσα από την Κίνα

Για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνει πράξη την πράσινη μετάβαση που εδώ και χρόνια ευαγγελίζεται, θα χρειαστεί κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα σπάνιες γαίες, οι οποίες όμως προέρχονται κυρίως από την Κίνα.

.