State - Funding

Λαζαράκου: Aναγκαία η προσαρμογή των εποπτικών αρχών σε ένα ψηφιακό περιβάλλον

Τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές αγορές εξέτασαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Λευκωσία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος, όπως ανακοινώθηκε.

.

Χρηματιστήριο Aθηνών: Μήνας ανόδου ο Φεβρουάριος για τον ESG

Μετά από μια πολυήμερη στασιμότητα, η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βγάλει αντίδραση με οδηγό τις τράπεζες και κυρίως την Πειραιώς, ενώ εκτινάχθηκε και ο τζίρος χάρη στο  rebalancing των δεικτών MSCI. Στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, η αγορά διέσπασε ανοδικά τα επίπεδα των 1,620 στον ESG. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, βρέθηκαν οι μετοχές της Πειραιώς, του ΟΤΕ και των ΕΛΠΕ.

.

"Εξοργισμένοι" οι νομοθέτες της ΕΕ αφού τα κράτη μπλοκάρουν τον νόμο ορόσημο για το ESG

Δεν εγκρίθηκε τελικά η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί στην εξυγίανση των εταιρικών αλυσίδων εφοδιασμού, εξαιτίας της αρνητικής στάσης ορισμένωn από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της Ένωσης, αναγκάζοντας τους αντιπροσώπους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της νομοθεσίας για την ESG που επιχειρήθηκε ποτέ.

.

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα εξορθολογήσει τις εγγυήσεις δανείων και επενδύσεων με ετήσιο στόχο 20 δισ. δολάρια

Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε, την Τετάρτη (28/02), ότι θα ενοποιήσει τη δομή εγγυήσεων δανείων και επενδύσεων στο πλαίσιο του στόχου του να τριπλασιάσει τις ετήσιες εγγυήσεις του σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 για να ενισχύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

.

Οι επενδυτές κρούουν των κώδωνα: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν τον πόλεμο για ESG

Όταν η υπερθέρμανση του πλανήτη πολιτικοποιείται, οι επαγγελματίες επενδυτές αδυνατούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα του μεγαλύτερου παγκοσμίως συνασπισμού επενδυτών για την κλιματική αλλαγή, αφού αρκετά από τα μεγαλύτερα μέλη του αποχώρησαν από την ομάδα αυτόν τον μήνα. Η Climate Action 100+ ανέφερε σε δήλωσή της τη Δευτέρα ότι η κλιματική κρίση αποτελεί "έναν ολοένα αυξανόμενο οικονομικό κίνδυνο για τη μακροπρόθεσμη αξία των μετόχων και την ευρύτερη οικονομία και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε ένα βήμα πίσω τώρα".

.

Χρηματιστήριο Aθηνών: Νέα διόρθωση αλλά κρατήθηκαν οι 1,600 μονάδες στον ESG

Μια ακόμα ήπια διόρθωση κατέγραψε η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης φάνηκε να απειλούνται ακόμα και οι 1,600 αλλά προς το κλείσιμο οι τιμές των μετοχών περιόρισαν σημαντικά τις αρχικές τους απώλειες. 

.

Η αξία συναλλαγών ήταν σαφώς υψηλότερη των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας, όμως παρέμεινε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ για τρίτη διαδοχική ημέρα.

Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε τον νόμο για αποκατάσταση της φύσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα έναν σημαντικό νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, περισώζοντας ένα μέρος τουλάχιστον των σχεδίων της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος αφού οι διαδηλώσεις των αγροτών προκάλεσαν μια οπισθοχώρηση.

.

Χρηματιστήριο Aθηνών: Nέα ήπια διόρθωση για τον ESG

Μια ακόμη συνεδρίαση μοιρασμένων προσήμων και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το επίπεδο των 1.610 μονάδων να αποδεικνύεται η περιοχή ισορροπίας για τον ESG αυτό το διάστημα.  

.

ΕΕ: Ελπίδες για έγκριση αυστηρότερων κανόνων ESG

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν την Τετάρτη να επιτευχθεί συμφωνία της τελευταίας στιγμής για αυστηρότερη νομοθεσία σε ότι αφορά την πολιτική ESG, παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις.

.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Είναι «σωστό» να παραμένουν επενδυτές στην Ρωσία;

Πριν από δύο χρόνια, ο κόσμος συγκλονίστηκε από την παράνομη και απρόκλητη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.  Η επίθεση άφησε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, προκάλεσε εκτεταμένη καταστροφή ουκρανικών πόλεων και οδήγησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

.