Τράπεζες

O CEO της Standard Charterted λέει ότι το ESG είναι «καλό» για τις επιχειρήσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Standard Chartered, Bill Winters, λέει ότι οι επενδύσεις με περιβαλλοντική συνείδηση μπορούν να είναι καλές για τις επιχειρήσεις, απορρίπτοντας τον αντίκτυπο μιας σταυροφορίας των ΗΠΑ κατά των επενδύσεων με γνώμονα την αποστολή.

.

Τα σχόλιά του έρχονται σε μια εποχή που οι επενδύσεις που βασίζονται σε περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς παράγοντες και παράγοντες διακυβέρνησης (ESG) έχουν γίνει ένα πολιτικά πολωμένο ζήτημα.

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Καθοριστική η συμβολή της στην πράσινη μετάβαση

Τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας HDB αποδεδειγμένα πλέον συμβάλλουν στον πράσινο μετασχηματισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας και στην ποιοτική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αυτό είναι το συμπέρασμα της τακτικής επιμέτρησης της συνεισφοράς της HDB που ολοκλήρωσε πρόσφατα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. 

.

Ελληνική Ένωση Τραπεζών – Τειρεσίας: Οι ESG επιδόσεις θα ξεκλειδώσουν μελλοντικές χρηματοδοτήσεις

H Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε συνεργασία με την Τειρεσίας, δημιουργεί μία βάση δεδομένων για τις ESG επιδόσεις των επιχειρήσεων για λογαριασμό των πιστωτικών ιδρυμάτων – μελών της.

.

Στόχος της είναι να μπει σε μετρήσιμη βάση η διαδικασία ενσωμάτωσης ESG κριτηρίων (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση) από τις επιχειρήσεις, που είναι πελάτες των τραπεζών, κάτι βέβαια που θα ξεκλειδώσει μελλοντικές πράσινες χρηματοδοτήσεις.

Η Barclays θα υιοθετήσει νέους περιορισμούς στη χρηματοδότηση πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η Barclays ο μεγαλύτερος δανειστής της Βρετανίας στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε στο Reuters ότι θα σταματήσει την άμεση χρηματοδότηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα περιορίσει ευρύτερα τον δανεισμό σε ενεργειακές εταιρείες που επεκτείνουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

.

Η τράπεζα Blue Ridge εγκαταλείπει την ομάδα για το κλίμα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ

Η Blue Ridge Bankshares  έγινε ο πρώτος πιστωτικός φορέας των ΗΠΑ που αποχώρησε από την υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Net-Zero Banking Alliance (NZBA), επικαλούμενη την ανάγκη να επικεντρωθεί στην οικονομική της υγεία, αφού παρασύρθηκε από την κρίση των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

.

Η κοινοτική τράπεζα της Βιρτζίνια προσχώρησε τον Δεκέμβριο του 2021 στη NZBA, έναν παγκόσμιο συνασπισμό τραπεζών που έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων και επενδύσεων σε καθαρή βάση στο μηδέν έως το 2050.

Τρ. Πειραιώς: Στηρίζουμε τον αγροδιατροφικό τομέα, για την αειφόρο ανάπτυξη

Σε τροχιά ισχυρής πιστωτικής επέκτασης παραμένει και το 2024 η Τράπεζα Πειραιώς «σε ταύτιση με τη συνεχιζόμενη αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας», επισήμανε ο διευθυντής Κέντρων Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα, διεύθυνση Αγροτικής Τραπεζικής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Γεώργιος Αβατάγγελος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 30ης επετειακής φετινής Agrotica, με θέμα «Συνεργατικά σχήματα του αγροδιατροφικού κλάδου-αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας-Βιώσιμη ανάπτυξη, λειτουργική ανθεκτικότητα και εξωστρέφεια».Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν

Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας: Bonus 20% για καινοτομία και ESG κριτήρια

Τη στήριξη καινοτόμων νεοσύστατων και υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που προάγουν την έρευνα και καινοτομία και οι οποίες τεκμηριώνουν τον καινοτόμο χαρακτήρα τους, μέσω του επιχειρηματικού τους σχεδίου (Business Plan) και σχετικών δικαιολογητικών, έχει ως στόχο το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

.

Oι τράπεζες ζητούν από τους επενδυτές να μην κοιτάζουν το Green Asset Ratio

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ζητούν από τους επενδυτές να μην δώσουν μεγάλη προσοχή σε μια νέα πράσινη μέτρηση που πρόκειται να δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο κλάδος βρίσκεται πολύ πίσω από το σημείο που πρέπει να βρίσκεται.

ΕΕ: Η Ρυθμιστική Αρχή Τραπεζών εξέδωσε κατευθύνσεις για τις τράπεζες σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων ESG

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) ανακοίνωσε την έναρξη διαβούλευσης σχετικά με τις νέες προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες καθορίζουν τις απαιτήσεις για τις τράπεζες όσον αφορά τον εντοπισμό, τη μέτρηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση των κινδύνων ESG, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού σχεδίων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από τη μετάβαση της ΕΕ σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

.

Χρ. Μπερμπάτη (Πειραιώς): Ο χρηματοπιστωτικός τομέας σημαντικός για τη βιωσιμότητα

Στη σημασία της βιωσιμότητας που αναδεικνύει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αναφέρθηκε η Γενική Διευθύντρια Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, Ενημέρωσης Επενδυτών και ESG του ομίλου Πειραιώς, Χρυσάνθη Μπερμπάτη, μιλώντας στο 1ο ΜΙΤ EmTech Europe στην Ελλάδα, το παγκοσμίου φήμης Συνέδριο του MIT Technology Review.

.