Οι Big Oil ισχυροποιούνται ακόμα περισσότερο

Body

Για τους αναλυτές πετρελαίου και τους επενδυτές, η εξαγορά της Hess από τη Chevron, ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένας νέος κύκλος ενοποίησης στον κλάδο, καθώς ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την προσφορά της Exxon Mobil για την Pioneer Natural Resources, ύψους 59,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

.

Ακόμα και καθώς οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων αντιμετωπίζουν πιέσεις από τους πολιτικούς, τους επενδυτές και τους ακτιβιστές που ενδιαφέρονται για το κλίμα να υιοθετήσουν πιο πράσινη ενέργεια - περισσότερα σχετικά παρακάτω - επικεντρώνονται στο να γίνουν μεγαλύτεροι. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο χάσμα στον κλάδο μεταξύ εκείνων που έχουν τη δύναμη πυρός και την ελευθερία να αγοράζουν αντιπάλους και εκείνων που, λόγω πολιτικής ή οικονομικών, δεν έχουν.

Η Chevron και η Exxon ενεργούν από θέση ισχύος, κλείνοντας συμφωνίες ενώ έχουν δισεκατομμύρια σε μετρητά λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στις τιμές των μετοχών τους, οι οποίες έχουν ανέβει, καθιστώντας τις ελκυστικές για χρήση ως νόμισμα των συμφωνιών.

Η δυνατότητα προσφοράς μετοχών βοήθησε να πείσουν τους στόχους τους - των οποίων οι μετοχές επίσης αυξάνονται - να πουλήσουν. "Όχι μόνο κλειδώνουμε και διατηρούμε την αξία που δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθούμε να συμμετέχουμε στην άνοδο για την οποία μιλάτε", δήλωσε χθες στους επενδυτές ο John Hess, ο διευθύνων σύμβουλος της Hess.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι μεσαίου μεγέθους αμερικανικοί παραγωγοί σχιστόλιθου βρίσκονται στο κυνήγι, με την Devon Energy να εξετάζει την Marathon Oil και την CrownRock, ενώ η Chesapeake μελετά μια προσφορά για την Southwestern Energy. Αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι η ConocoPhilips, η Diamondback και η Occidental είναι πιθανό να αναζητήσουν συμφωνίες.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι ευρωπαϊκοί πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η BP, η Shell και η Total. Μέχρι πρόσφατα, όλοι είχαν δώσει έμφαση στις προσπάθειές τους να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε αντίθεση με τους αμερικανούς αντιπάλους τους. Οι επενδυτές δεν έμειναν ευχαριστημένοι με αυτό: Η BP, για παράδειγμα, έχει κεφαλαιοποίηση 180 δισεκατομμυρίων λιρών ή περίπου 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν το μισό της Exxon.

Οι αναλυτές λένε ότι οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να μείνουν πίσω αν δεν διπλασιάσουν επίσης την παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Αλλά οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερη πίεση από τις κυβερνήσεις τους για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια. (Και οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές πιθανόν να αποδοκιμάσουν τη συγχώνευση που επιθυμούν οι επενδυτές: μια ένωση της BP και της Shell).

Πολλοί στον κλάδο πιστεύουν ότι η ενοποίηση έχει καθυστερήσει. Οι επενδυτές δεν είναι όλο και περισσότερο πρόθυμοι να στηρίξουν δεκάδες γεωτρητικές εταιρείες που επιδιώκουν μη κερδοφόρα έργα εξερεύνησης. "Νομίζω ότι έχουμε πάρα πολλούς διευθύνοντες συμβούλους", δήλωσε χθες στους αναλυτές ο Mike Wirth, διευθύνων σύμβουλος της Chevron.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η Chevron και η Exxon ενεργούν από θέση ισχύος, κλείνοντας συμφωνίες ενώ έχουν δισεκατομμύρια σε μετρητά λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.