Big Oil

Η Big Oil προσπαθεί να επεκτείνει τη δέσμευση άνθρακα για να μειώσει τις εκπομπές

Μια χαρτοβιομηχανία σε μια μικρή πόλη του Μισισιπή θα μπορούσε να βοηθήσει να αποδειχθεί αν η δέσμευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η αποθήκευσή του βαθιά στο υπέδαφος είναι μια βιώσιμη οδός για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

.

Οι Big Oil προσπαθούν να δελεάσουν δυνητικούς επενδυτές και μετόχους

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δίνουν στους μετόχους τους περισσότερα χρήματα από ποτέ και υπόσχονται περισσότερα στο μέλλον, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές για την πειθαρχία και την ανθεκτικότητά τους μπροστά στις αβέβαιες προοπτικές των ορυκτών καυσίμων.

.

Οι πέντε μεγαλύτερες δυτικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου - BP, Chevron, Exxon Mobil, Shell και TotalEnergies - επέστρεψαν στους μετόχους πάνω από 111 δισ. δολάρια σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών το 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Reuters: Η προσπάθεια της Big Oil να προσελκύσει τους επενδυτές ESG αποτυγχάνει

Η υπόσχεση των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην COP28 να μειώσουν τις εκπομπές τους δεν είναι αρκετή για να πείσει πολλούς διαχειριστές βιώσιμων κεφαλαίων να συμπεριλάβουν τις εταιρείες στα χαρτοφυλάκιά τους, επειδή παραλείπει τη ρύπανση από τη χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως προκύπτει από ανάλυση του Reuters.

.

CIO Deutsche Bank: Η Big Oil έχει θέση στα αμοιβαία κεφάλαια ESG

Τα ταμεία βιωσιμότητας θα πρέπει να είναι σε θέση να κατέχουν μετοχές παραδοσιακής ενέργειας, διότι ο αποκλεισμός τους στερεί από τους επενδυτές έναν από τους καλύτερους τρόπους να ποντάρουν στη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε την Τρίτη ανώτερο στέλεχος της Deutsche Bank Private Bank σε θέματα ESG.

.

Μεγαλοεπενδυτές απέρριψαν τα ψηφίσματα ακτιβιστών μετόχων για τις Big Oil

Κορυφαίοι αμερικανοί επενδυτές  σε κορυφαίες πετρελαικές απέρριψαν τα ψηφίσματα μιας ομάδας ακτιβιστών να ευθυγραμμίσουν τους στόχους τους για τις εκπομπές με το Σύμφωνο του Παρισιού για το κλίμα, σε αντίθεση με ορισμένους Ευρωπαίους ομολόγους, σύμφωνα με στοιχεία ψηφοφορίας.

Η ομάδα ακτιβιστών Follow This με έδρα τις Κάτω Χώρες δημιουργήθηκε πρώτα για να στοχεύσει τη Shell και στη συνέχεια επεκτάθηκε για να υποβάλει αποφάσεις για το κλίμα σε άλλες δυτικές μεγάλες εταιρείες, όπως η BP, η Exxon Mobil, η Chevron και TotalEnergies.

Οι Big Oil ισχυροποιούνται ακόμα περισσότερο

Για τους αναλυτές πετρελαίου και τους επενδυτές, η εξαγορά της Hess από τη Chevron, ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένας νέος κύκλος ενοποίησης στον κλάδο, καθώς ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την προσφορά της Exxon Mobil για την Pioneer Natural Resources, ύψους 59,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

.

Οι πράσινοι «τόκοι» ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα για δεύτερο συνεχόμενο έτος

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι τράπεζες κέρδισαν περισσότερα χρήματα από την παροχή δανείων και την αναδοχή πωλήσεων ομολόγων για έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον από ό,τι κερδίζουν από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

.

Συνολικά, οι τράπεζες έχουν αποφέρει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα από τη χρηματοδότηση με επίκεντρο το κλίμα μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Tι απαντά η Big Oil ενάντια στην κριτική για το κλίμα

Στην άμυνα πέρασαν οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, ύστερα από τις κατηγορίες που δέχτηκαν το τελευταίο διάστημα από ακτιβιστές και οργανώσεις για την οπισθοχώρηση από τους αρχικούς στόχους τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών

Η πολιτεία της Καλιφόρνιας προσέφυγε στη δικαιοσύνη σε βάρος μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, περιλαμβανομένων των Exxon Mobil Corp, Shell PLC και Chevron Corp, κατηγορώντας τις ότι υποβάθμισαν τους κινδύνους που δημιουργούνται από τα ορυκτά καύσιμα, ανέφεραν σήμερα οι New York Times.

.

Στην αγωγή, η οποία στρέφεται επίσης εναντίον των εταιρειών BP και ConocoPhillips, υποστηρίζεται πως οι ενέργειες αυτών των γιγάντων του ενεργειακού τομέα έχουν προκαλέσει ζημιά δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι εταιρείες κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν το κοινό, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Κέρδη 200 δισ. δολαρίων έβγαλαν οι εταιρείες του Big Oil το 2022

Συνολικά κέρδη σχεδόν 200 δισ. δολαρίων έβγαλαν οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της Δύσης το 2022, καθώς εντείνονται οι εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις για σκληρότερη φορολόγηση των υπερ-κερδών του κλάδου.

.

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TotalEnergies ανακοίνωσε σήμερα κέρδη 36,2 δισ. δολαρίων για το 2022, δηλαδή διπλάσια σε σχέση με το περασμένο έτος, καθώς οι τιμές των ορυκτών καυσίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.