Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών, έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα σε εταιρείες για παραπλάνηση των καταναλωτών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστολή του «greenwashing».
Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές, τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές, ο οποίος έγινε νόμος το 2024, τίθεται σε ισχύ με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους στις 6 Απριλίου. Ο νόμος ευρείας κλίμακας ενισχύει τις εξουσίες επιβολής της ρυθμιστικής αρχής για τη στόχευση αθέμιτων πωλήσεων και εμπορικών πρακτικών.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, στις εταιρείες που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες σε καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών για παραβάσεις της νομοθεσίας για τους καταναλωτές, έως 5% για παραβίαση δεσμεύσεων προς την CMA και έως 1% για παράλειψη παροχής πληροφοριών ή παροχή ψευδών πληροφοριών στη ρυθμιστική αρχή.
To «greenwashing» αναμένεται να αποτελέσει «τομέα εστίασης» για την CMA μετά την εισαγωγή του νόμου, λέει ο Duncan Reed, εμπορικός ρυθμιστικός εταίρος της δικηγορικής εταιρείας TLT, στo Sustainable Views. «Αποτελεί σαφή παραβίαση του νέου νόμου εάν οι καταναλωτές παραπλανώνται από πράσινους ισχυρισμούς», προσθέτει.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η ρυθμιστική αρχή μπορεί να αποφασίσει αν οι ενέργειες μιας εταιρείας παραβιάζουν τη νομοθεσία για τους καταναλωτές - και να επιβάλει πρόστιμα - χωρίς να προσφύγει η επιχείρηση στο δικαστήριο. Αυτό περιλαμβάνει τους κανονισμούς για την προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες συναλλαγές, οι οποίοι απαγορεύουν τους παραπλανητικούς πράσινους ισχυρισμούς.
Πριν από τον νόμο, η CMA μπορούσε μόνο να καλέσει τις εταιρείες να αναλάβουν «δεσμεύσεις» για την αλλαγή της συμπεριφοράς τους ή να επιδιώξει «την επιβολή μέσω μιας δυσκίνητης δικαστικής διαδικασίας», λέει η Helen Crossley, σύμβουλος και ειδικός στο δίκαιο του ανταγωνισμού στην εταιρεία Linklaters, στην Sustainable Views.
Η εκτελεστική δράση «είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε πιο κραυγαλέες παραβιάσεις» της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ρυθμιστικής αρχής, Sarah Cardell, σε ανάρτηση στο blog της τον Μάρτιο.

Ο νόμος ευρείας κλίμακας ενισχύει τις εξουσίες επιβολής της ρυθμιστικής αρχής για τη στόχευση αθέμιτων πωλήσεων και εμπορικών πρακτικών.