Greenwashing

Greenwashing: Πώς εταιρείες βάφονται πράσινες ανέξοδα...

Στα ράφια των σούπερ-μάρκετ εμφανίζονται ολοένα και περισσότερα προϊόντα που αναγράφουν πως είναι «βιώσιμα», «ουδέτερου άνθρακα» ή «χωρίς πλαστικά». Και προϊόντα με τέτοιες ετικέτες μπορεί να είναι πολύ δελεαστικά – ιδίως δεδομένου ότι διαρκώς περισσότεροι καταναλωτές επιδιώκουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Η ΕΕ οριστικοποιεί τις ετικέτες των επενδυτικών κεφαλαίων για την καταπολέμηση του greenwashing

Ο εποπτικός φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κινητές αξίες επιβεβαίωσε την Τρίτη τις τελικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πότε τα επενδυτικά κεφάλαια μπορούν να αυτοχαρακτηρίζονται ως "βιώσιμα" χωρίς να κατηγορούνται για "πράσινο ξέπλυμα".

.

Τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως έχουν εισρεύσει σε επενδύσεις που προωθούν τα πράσινα θέλγητρά τους, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι ορισμένα κεφάλαια υπερβάλλουν στους ισχυρισμούς περί βιωσιμότητας.

Βρετανία: Τίθεται σε εφαρμογή ο κανόνας κατά του greenwashing

Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο νέος κανόνας για την καταπολέμηση του "πράσινου ξεπλύματος" θα τεθεί σε ισχύ από τις 31 Μαΐου, προκειμένου να σταματήσουν οι επενδυτικές εταιρείες να διογκώνουν τα πράσινα διαπιστευτήρια των προϊόντων τους στους πελάτες λιανικής.

.

Ο νέος κανόνας επισήμανσης έχει σχεδιαστεί για την προστασία των καταναλωτών, διασφαλίζοντας ότι τα βιώσιμα προϊόντα και οι υπηρεσίες που πωλούνται περιγράφονται με ακρίβεια, δήλωσε η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς.

Bρετανία: «Kίτρινη κάρτα» για greenwashing σε ASOS, Asda και Boohoo

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε επίσημες συμφωνίες με τις εταιρείες λιανικής πώλησης μόδας ASOS, Boohoo και George at Asda, εξασφαλίζοντας "αλλαγές ορόσημο" στη διαφήμιση και την προώθηση των διαπιστευτηρίων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των προϊόντων τους, διασφαλίζοντας ότι θα προβάλλουν μόνο σαφείς και ακριβείς "πράσινους" ισχυρισμούς.

.

«Ένοχη» για greenwashing θυγατρική της Vanguard

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Αυστραλία εξέδωσε σήμερα μια απόφαση, με την οποία έκρινε ότι η Vanguard Investments Australia ήταν ένοχη για παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με ένα από τα αμοιβαία κεφάλαια ESG.

.

Στην αγωγή, ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή ισχυρίστηκε ότι δεν είχε διεξαχθεί έρευνα ESG για ένα σημαντικό ποσοστό των εκδοτών ομολόγων του αμοιβαίου κεφαλαίου, «εκθέτοντας» τους επενδυτές σε εταιρείες όπως η Chevron Phillips Chemical και η Abu Dhabi Crude Oil Pipeline, μεταξύ άλλων.

Για greenwashing κατηγορείται η KLM

Για greenwashing κατηγορείται η KLM. Ολλανδικό δικαστήριο έκρινε ότι η αεροπορική εταιρεία «ενήργησε παράνομα» όταν ισχυρίστηκε ότι οι πελάτες της μπορούσαν να «πετάξουν βιώσιμα». Πρόκειται για μία σημαντική νίκη ακτιβιστών για το κλίμα που βασίζονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των καταναλωτών για την καταπολέμηση του «greenwashing».

.

Greenwashing από κολοσσό παραγωγής χοιρινού

Ανώτερο δικαστήριο στη Δανία έκρινε ότι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη παραπλάνησε τους καταναλωτές διαφημίζοντας ότι το κρέας της ήταν «κλιματικά ελεγμένο». Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση στη σκανδιναβική χώρα που αφορά «greenwashing».

.

Μια ομάδα από MKO κατηγόρησε την Danish Crown A/S ότι παρουσίαζε με ψεύτικα στοιχεία το κλιματικό της αποτύπωμα σε μια εκστρατεία μάρκετινγκ που ξεκίνησε το 2020, η οποία, όπως ισχυρίζονται, έδινε την εσφαλμένη εντύπωση ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου χοιρινού κρέατος δεν επιβαρύνει το κλίμα.

Η EE υιοθετεί νέο νόμο για την προστασία των καταναλωτών έναντι του greenwashing

Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι εξέδωσε οδηγία με στόχο την προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικούς πράσινους ισχυρισμούς και άλλες πρακτικές "πράσινου ξεπλύματος", συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης μη επαληθευμένων γενικών περιβαλλοντικών ισχυρισμών, όπως "φιλικός προς το περιβάλλον" ή "βιοδιασπώμενος" και εκείνων που βασίζονται σε συστήματα αντιστάθμισης εκπομπών.

.

Εκατομμύρια σε "φιλικές προς το κλίμα" επενδύσεις πηγαίνουν στα ορυκτά καύσιμα

Εκατομμύρια ευρώ σε "φιλικές προς το κλίμα" επενδύσεις έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις που θεωρούνται επιβλαβείς για το περιβάλλον, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

.

Οι γίγαντες των ορυκτών καυσίμων BP, Chevron, Eni, Exxon, Repsol, Shell και Total Energies ήταν μεταξύ των ευεργετών, σύμφωνα με το Voxeurop. Η έρευνα εξέτασε τα πράσινα κεφάλαια που προωθήθηκαν από την Eurizon Capital SGR, μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που ελέγχεται από την Intesa San Paolo, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλία.

IESBA: Νέος κώδικας δεοντολογίας για το greenwashing

Oι εταιρείες που ελέγχουν εταιρείες αν πληρούν τους όρους ESG θα κληθούν να ακολουθήσουν έναν προτεινόμενο νέο κώδικα δεοντολογίας για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του greenwashing, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής ενός παγκόσμιου οργανισμού προτύπων.

.