CEO Shell: «Επικίνδυνη και ανεύθυνη» η μείωση της πετρελαιοπαραγωγής

Body

«Επικίνδυνη και ανεύθυνη» είναι η μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτή την περίοδο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Wael Sawan. Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο BBC υποστήριξε ότι ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται «απεγνωσμένα» τα ορυκτά καύσιμα, καθώς τα βήματα προς την πράσινη μετάβαση γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς.

.

Ο Sawan προειδοποίησε παράλληλα πως η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα, μετά την άρση των υγειονομικών μέτρων στην αρχή του έτους, καθώς και το σενάριο ενός κρύου χειμώνα στην Ευρώπη ενδέχεται να ανεβάσουν ξανά τις τιμές ενέργειας και τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η στάση του Sawan έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε ειδήμονες του κλίματος, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το σχέδιο της Shell για συνέχιση της πετρελαιοπαραγωγής στο τρέχον επίπεδο μέχρι το 2030 είναι λάθος επιλογή.

Ενδεικτικά, η Emily Shuckburgh, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Cambridge που εξειδικεύεται στο κλίμα, σχολίασε ότι εταιρείες όπως η Shell θα έπρεπε να εστιάζουν στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης «αντί να προσπαθούν να πείσουν ότι οι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία εξυπηρετούνται καλύτερα παρατείνοντας την κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου». Επίσης, ο επικεφαλής του ΟΗΕ, António Guterres, τόνισε πρόσφατα ότι οι επενδύσεις σε νέα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μια «οικονομική και ηθική τρέλα».

«Με όλο τον σεβασμό, διαφωνώ», δήλωσε ο Sawan στο BBC. «Αυτό που θα ήταν επικίνδυνο και ανεύθυνο είναι η μείωση της παραγωγής, καθώς το κόστος ζωής, όπως είδαμε πέρυσι, θα αρχίσει να αυξάνεται πάλι», προσέθεσε.

Ο «αγώνας» για την πράσινη μετάβαση

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας των Παρισίων, η Κομισιόν παρουσίασε πέρυσι το νέο «Green Deal», το σχέδιο με το οποίο επιταχύνεται η πράσινη μετάβαση και η απεξάρτηση του ευρωπαϊκού μπλοκ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Εκτός της Ε.Ε. όμως, πολλές είναι οι χώρες που δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να προχωρήσουν σε πιο βιώσιμες μορφές ενέργειας. Ο Sawan δήλωσε ότι ο έντονος ανταγωνισμός για διασφάλιση φυσικού αερίου πέρυσι, παραγκώνισε τις φτωχότερες χώρες, όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, οι οποίες δεν κατάφεραν να αγοράσουν επαρκή αποθέματα.

«Πήραν LNG από αυτές τις χώρες και τα παιδιά έπρεπε να δουλεύουν και να διαβάζουν υπό το φως των κεριών», δήλωσε. «Εάν θέλουμε να κάνουμε τη μετάβαση, δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο για ένα μέρος του κόσμου», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η Claire Fyson, μία εκ των υπευθύνων για το τμήμα κλιματικής πολιτικής στην Climate Analytics, δήλωσε στο BBC πως «η ιδέα ότι πρόκειται για επιλογή μεταξύ του εθισμού μας στα ορυκτά καύσιμα και μιας καθημερινότητας υπό το φως των κεριών είναι μία τεράστια παρανόηση της πραγματικότητας, καθώς γνωρίζουμε ότι οι ΑΠΕ είναι καθαρότερες, φθηνότερες και καλύτερες για τη δημόσια υγεία».

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), Fatih Birol, δήλωσε πρόσφατα ότι «εάν οι κυβερνήσεις παίρνουν στα σοβαρά την κλιματική κρίση, δεν μπορεί να υπάρξουν νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα από εδώ και πέρα».

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η στάση του Sawan έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε ειδήμονες του κλίματος, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το σχέδιο της Shell για συνέχιση της πετρελαιοπαραγωγής στο τρέχον επίπεδο μέχρι το 2030 είναι λάθος επιλογή.