Green Energy

Η πρώτη υπερατλαντική πτήση με αποκλειστικά “πράσινα” καύσιμα είναι γεγονός

Η πρώτη υπερατλαντική πτήση που τροφοδοτείται αποκλειστικά με εναλλακτικά καύσιμα αναμένεται να απογειωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο το πρωί της Τρίτης. Πρόκειται για αεροσκάφος της Virgin Atlantic, που θα πετάξει από το Χίθροου του Λονδίνου προς το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, σε μία πτήση με κρατική χρηματοδότηση και που αποδεικνύει πως είναι εφικτή μία νέα “πράσινη” σελίδα στον τομέα των αερομεταφορών.

.

Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως στη βιομηχανία των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, σήμερα, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, στην ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για την εφοδιαστική αλυσίδα στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (“Offshore Wind in Greece: Prospects and Challenges for the supply chain and a sustainable growth”).

.

Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Έχουμε εξασφαλίσει τον ηλεκτρικό χώρο 2 GW για την ανάπτυξη των πρώτων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

«Ο ΑΔΜΗΕ έχει διασφαλίσει τον αναγκαίο ηλεκτρικό χώρο της τάξης των 2 GW για να ξεκινήσει η εθνικής σημασίας νέα αγορά των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα», τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, μιλώντας στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα η ΕΛΕΤΑΕΝ για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας των ΥΑΠ. Πρόσθεσε δε ότι σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για το πού ακριβώς δεσμεύονται τα MW ανά περιοχή. 

.

Ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου 2023 στις Βρυξέλλες ενόψει της COP28

Με στόχο την αξιοποίηση του υδρογόνου για μια πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία και ενόψει της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP28, ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση για το υδρογόνο στην Ευρώπη, την οποία συνδιοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

.

Στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Υδρογόνου 2023» θα πραγματοποιηθεί τετραήμερη διάσκεψη και φόρουμ πολιτικής υψηλού επιπέδου, στο οποίο θα συμμετάσχουν υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ενδιαφερόμενοι φορείς για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, προκλήσεις και ευκαιρίες στον κλάδο του υδρογόνου.

Σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Όμιλο Κοπελούζου οι πρώτες άδειες για offshore αιολικά πάρκα

Σε θυγατρικές εταιρείες των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και του Ομίλου Κοπελούζου δόθηκαν οι πρώτες  δύο άδειες έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων. Οι άδειες αφορούν τη θαλάσσια περιοχή στην ακτογραμμή του Έβρου και βορείως - βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και προβλέπουν συνολική ισχύ έως 600MW.

.

Η Amazon θα αγοράσει ηλιακή ενέργεια από ένα επαναχρησιμοποιημένο ανθρακωρυχείο στο Μέριλαντ

Η Amazon  θα αγοράσει ανανεώσιμη ενέργεια από ένα ηλιακό έργο στην κομητεία Γκάρετ του Μέριλαντ, το οποίο κατασκευάζεται σε ένα εγκαταλελειμμένο πεδίο - την πρώην τοποθεσία ενός ανθρακωρυχείου 120 ετών. Το νέο έργο αναμένεται να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας και θα περιλαμβάνει περισσότερα από 300.000 ηλιακά πάνελ, καθιστώντας το το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στην πολιτεία.

.

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Σε λειτουργία το νέο μικρό υδροηλεκτρικό έργο Μακροχώρι ΙΙ

Την παραγωγή καθαρής ενέργειας με τη δύναμη του νερού ξεκίνησε ένα ακόμα μικρό υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανεβάζοντας τον αριθμό των μικρών υδροηλεκτρικών της θυγατρικής της ΔΕΗ σε 20 και τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ τους σε 88 MW. Το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) Μακροχώρι ΙΙ βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (δήμος Αλεξάνδρειας) και έχει εγκατεστημένη ισχύ 4,84 ΜW.

.

Όμιλος Ηρακλής: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στα εργοστάσιά του

Στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων για ιδιοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα δύο εργοστάσια του, στο Βόλο και το Μηλάκι Ευβοίας προχωρά ο όμιλος Ηρακλης.

.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κίνηση στοχεύει στη σημαντική περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ομίλου και συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της υψηλότερης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Συνέδριο ΔΕΣΦΑ: Η Ελλάδα κόμβος παραγωγής και μεταφοράς υδρογόνου

Η ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμιστικού πλαισίου για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς υδρογόνου και οι επερχόμενες επενδύσεις για την απανθρακοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο παραγωγής και μεταφοράς υδρογόνου για την Ευρώπη, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου με θέμα "Δίκτυα υδρογόνου: Μετατρέποντας το όραμα σε δράση" που διοργάνωσε ο ΔΕΣΦΑ.

.

Hexicon: Παράθυρο ευκαιρίας για πλωτά αιολικά στην Ελλάδα

ην πρώτη εκδήλωση που αφορούσε συγκεκριμένα μόνο τα πλωτά υπεράκτια αιολικά οργάνωσαν από κοινού ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Α.Ε. κ. Johan Borgstam, και η εταιρεία Hexicon Power, Σουηδικών συμφερόντων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του κ. Πρέσβη.

.