πράσινη μετάβαση

Με δυσκολία τα κεφάλαια για την χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης στις αναπτυσσόμενες χώρες

Ένα πλαίσιο χρηματοδότησης του κλίματος ορόσημο που εγκρίθηκε από τους παγκόσμιους ηγέτες ως τρόπος χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης στις φτωχότερες χώρες δυσκολεύεται να συγκεντρώσει κεφάλαια, σύμφωνα με έκθεση, με αποτέλεσμα να παραμένουν ανοιχτά ρυπογόνα εργοστάσια άνθρακα. 

.

«Πράσινο φως» για 9 επενδυτικά έργα, ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης, σε ΒΙΠΕ της Περιφέρειας

Εννέα επενδυτικά έργα, προϋπολογισμού 13,11 εκατομμυρίων ευρώ σε βιομηχανικά πάρκα, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, τα οποία εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα υλοποιηθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ, μετά από απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Ανάπτυξης 'Αννα Μάνη - Παπαδημητρίου.

KPMG: Δέκα πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις που θέτουν εμπόδια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τις δέκα πιο πιεστικές προκλήσεις που επηρεάζουν την ενεργειακή μετάβαση παγκοσμίως αναδεικνύει έκθεση της KPMG με τίτλο «Turning the tide in scaling renewables». Συγκεκριμένα, με την έκθεση αυτή και τη συνοδευτική έρευνά της, διαπιστώνεται ότι ο τρέχων ρυθμός εξάπλωσης των ΑΠΕ δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκής για να επιτευχθούν οι φιλοδοξίες της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

.

H ΕΕ πρέπει να επενδύσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως για να επιτύχει το net-zero

Η ΕΕ πρέπει να επενδύσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως μεταξύ 2031 και 2050 για να επιτύχει τον στόχο της για τα μέσα του αιώνα, δηλαδή να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσαν οι Βρυξέλλες.

.

Τα στοιχεία αποτελούν μέρος ενός σχεδίου εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο είδαν οι Financial Times, το οποίο περιγράφει το σχέδιο των Βρυξελλών για τη μείωση των εκπομπών κατά 90% έως το 2040 και την επίτευξη "κλιματικής ουδετερότητας" σε ολόκληρη την οικονομία έως το 2050.

Κυριάκος Μητσοτάκης από Νταβός: Θέλουμε η Ελλάδα να εξάγει πράσινη ενέργεια αξιοποιώντας τα αιολικά

Σε συζήτηση για την πράσινη μετάβαση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?» συμμετείχε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των εργασιών, στο Νταβός, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τον Έλληνα πρωθυπουργό να περιγράφει τους ενεργειακούς στόχους της χώρας ανάμεσα στους οποίους η μετατροπή της σε εξαγωγέα «πράσινης» ενέργειας αξιοποιώντας τις δυνατότητες της αιολικής ενέργειας.

.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπει ότι η πράσινη μετάβαση μπορεί να επιβιώσει από τον Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι εχθρικός απέναντι στην πολιτική για την καθαρή ενέργεια, αλλά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα πιστεύει ότι η προσπάθεια να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή μπορεί να επιβιώσει σε μια ενδεχόμενη επανεκλογή του.

.

Ο Μπάνγκα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Mastercard, τον οποίο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε για τη θέση αυτή πέρυσι, διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για το κλίμα. Η τράπεζα δανείζει τις αναπτυσσόμενες χώρες και τους παρέχει άλλη βοήθεια.

Γιατί «κολλάει» η πράσινη μετάβαση;

Μακρά, αργή και διά της τεθλασμένης οδού διαγράφεται η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προς την εποχή της πράσινης ενέργειας και του μηδενισμού των ρύπων, καθώς ο κόσμος παραμένει εξαρτημένος σε μεγάλο βαθμό από τους υδρογονάνθρακες και οι επενδύσεις στη ρυπογόνα ενέργεια αυξάνονται παράλληλα με εκείνες στις ανανεώσιμες πηγές.

.

ΕΒΑ: Προτείνει ειδική σήμανση για τα «πράσινα» δάνεια - Οι νέοι όροι βιώσιμης χρηματοδότησης

Tην εισαγωγή ενός εθελοντικού σήματος για τα «πράσινα» δάνεια με βάσει έναν κοινό ορισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ενσωμάτωση της έννοιας πράσινης υποθήκης και των βασικών χαρακτηριστικών βιωσιμότητας στην Οδηγία για την ενυπόθηκη πίστη προτείνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ).

.

Η Ακροδεξιά ως εμπόδιο στην πράσινη μετάβαση

Submitted by jmantzikos on Fri, 01/05/2024 - 08:53

Η αντίδραση στην κινητοποίηση για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, που διατυπώνεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα εξαπλωθεί στο Κοινοβούλιο με τις φετινές εκλογές. Η αυξανόμενη εκλογική επιτυχία των εθνικιστικών κομμάτων σε όλη την ήπειρο απειλεί να υπονομεύσει τις δυνάμεις υπέρ του περιβάλλοντος. Και αυτό θα ενισχύσει έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ συντηρητικών και ακροδεξιών πολιτικών, που είναι επιφυλακτικοί για το βιομηχανικό και κοινωνικό κόστος της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.