Παρά την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι μεγάλοι Ευρωπαίοι επενδυτές δηλώνουν ότι δεν θα χαλαρώσουν τις επενδυτικές τους αρχές για την επίτευξη στόχων καθαρού μηδενισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 ή νωρίτερα.
.
Οι επενδυτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις αξιολογήσεις ESG, που αναπτύσσονται από εταιρείες όπως η MSCI ή η Sustainalytics, για να κρίνουν τα πλεονεκτήματα των εταιρειών. Η καύση άνθρακα, η οποία εκλύει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι οι εναλλακτικές λύσεις, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αφήνει στις εταιρείες ένα μαύρο σημάδι.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, εξετάζουν ωστόσο το ενδεχόμενο να επαναφέρουν τον άνθρακα λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία έχει μειώσει τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου. Ορισμένες εταιρείες, όπως η γερμανική εταιρεία παραγωγής ειδικών χημικών Lanxess, έχουν επίσης δηλώσει ότι μπορεί να καταναλώνουν περισσότερο άνθρακα.
Οι εταιρείες που αναγκάζονται από τις πιέσεις κόστους ή την εθνική πολιτική να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα θα μπορούσαν να καλύψουν το έδαφος βρίσκοντας άλλους τρόπους για να βελτιώσουν τα περιβαλλοντικά τους διαπιστευτήρια ή εστιάζοντας στα S και G στην ESG, προσθέτουν πηγές του κλάδου.
«Όταν οι εκπομπές σας αυξάνονται, με όλα τα άλλα πράγματα να είναι ίδια, έχετε μεγαλύτερο πρόβλημα από την άποψη της αξιολόγησης», δήλωσε ο Sylvain Vanston, εκτελεστικός διευθυντής της MSCI, υπεύθυνος για την έρευνα επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή. «Αν βρείτε μια φανταστική νέα δέσμευση, αυτό θα μπορούσε να την αντισταθμίσει» εξηγεί.
Υπάρχουν και άλλες επιλογές για τις εταιρείες που επιθυμούν να διατηρήσουν τις αξιολογήσεις τους. Ο David McNeil, επικεφαλής του κλιματικού κινδύνου στη Sustainable Fitch, δήλωσε ότι ο οργανισμός εξετάζει τον ευρύτερο αντίκτυπο των ESG μιας εταιρείας κατά την αξιολόγησή της. «Εάν μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας εκδίδει ένα πράσινο ομόλογο, αυτό είναι κάτι που θα εξετάζαμε», είπε.
Ορισμένες εταιρείες, όπως η ιταλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Enel (BIT:ENEI), έχουν εκδώσει ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα και συνδέονται με τις συνολικές επιδόσεις τους σε θέματα βιωσιμότητας.
Τα ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα και τα πράσινα ομόλογα, τα οποία χρηματοδοτούν συγκεκριμένα περιβαλλοντικά έργα, είχαν ωστόσο κακές επιδόσεις τους τελευταίους μήνες, καθώς η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων και πιθανής ύφεσης έπληξε ευρύτερα τις αγορές εταιρικού χρέους.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας RWE, ο διευθύνων σύμβουλος του οποίου δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Γερμανία πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο στον τομέα της ενέργειας αντικαθιστώντας το με άνθρακα, έχει εκδώσει στο παρελθόν πράσινα ομόλογα. Εκπρόσωπος του ομίλου δήλωσε ότι η RWE εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην επέκταση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υδρογόνου με σκοπό την περαιτέρω επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα, μια στρατηγική στην οποία οι επενδυτές της είχαν δώσει «ευρεία έγκριση».
Άλλες εταιρείες, όπως το κορυφαίο ευρωπαϊκό χυτήριο χαλκού Aurubis, δήλωσαν επίσης ότι ο στόχος τους παραμένει η απαλλαγή από τον άνθρακα, παρά την πρόσθετη βραχυπρόθεσμη επιπλοκή της συμπερίληψης του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα.
Οι επενδυτές επιμένουν ότι είναι ομοίως αφοσιωμένοι. Η AXA Investment Managers, η Allianz (ETR:ALVG) Global Investors και η Zurich Insurance, οι οποίες διαχειρίζονται μεταξύ τους περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν ότι τηρούν τα σχέδιά τους για μείωση του άνθρακα παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν αλλάζουμε τη θέση μας και δεν αλλάζουμε την πολιτική μας - επιμένουμε στην πορεία μας», δήλωσε η επικεφαλής του τομέα βιωσιμότητας του ομίλου Zurich, Linda Freiner.
Μέχρι στιγμής, η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης παρουσιάζει ελάχιστα σημάδια επίλυσης. Μένει να δούμε κατά πόσο είτε οι εταιρείες είτε οι επενδυτές μπορούν να διατηρήσουν την πίστη τους στη σημασία των μακροπρόθεσμων αρχών ESG, όπως η διακοπή του άνθρακα, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.
«Ο άνθρακας εγείρει ένα ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας που βραχυπρόθεσμα έρχεται σε σύγκρουση με το πρόβλημα της απαλλαγής από τον άνθρακα», δήλωσε ο Alex Simcox, επικεφαλής επενδύσεων ESG στη Mondrian.
«Αν βρίσκεστε στη Γερμανία και η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο, ακόμη και αν είστε στο κόμμα των Πρασίνων, θα πρέπει να δεχτείτε ότι η επέκταση της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα είναι μια ρεαλιστική απάντηση» πρόσθεσε.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που στρέφονται προς τον άνθρακα ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο αντιμετωπίζουν πλήγμα στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές αξιολογήσεις τους, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές που εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την αειφορία.