ανθρακας

Aνοίγει το μεγαλύτερο εργοστάσιο απομάκρυνσης άνθρακα στον κόσμο

Μια νεοσύστατη επιχείρηση που υποστηρίζεται από τον Bill Gates σχεδιάζει αυτή την εβδομάδα να αρχίσει να λειτουργεί τη μεγαλύτερη εγκατάσταση απομάκρυνσης άνθρακα στον πλανήτη - ένα δυνητικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για μια εταιρεία που είναι μόλις ενός έτους.

.

Η μονάδα στο νότιο Αρκάνσας που ανήκει στην Graphyte έχει ως στόχο να χρησιμοποιήσει πριονίδι πλούσιο σε άνθρακα και άλλα ξυλώδη απόβλητα από κοντινές χαρτοβιομηχανίες για να δημιουργήσει τούβλα βιομάζας που μπορούν να αποθηκευτούν στο υπέδαφος για αιώνες.

Η Amazon θα αγοράσει ηλιακή ενέργεια από ένα επαναχρησιμοποιημένο ανθρακωρυχείο στο Μέριλαντ

Η Amazon  θα αγοράσει ανανεώσιμη ενέργεια από ένα ηλιακό έργο στην κομητεία Γκάρετ του Μέριλαντ, το οποίο κατασκευάζεται σε ένα εγκαταλελειμμένο πεδίο - την πρώην τοποθεσία ενός ανθρακωρυχείου 120 ετών. Το νέο έργο αναμένεται να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας και θα περιλαμβάνει περισσότερα από 300.000 ηλιακά πάνελ, καθιστώντας το το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στην πολιτεία.

.

Κομισιόν: Πράσινο φως για τους μεταβατικούς κανόνες του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα

Τους κανόνες που διέπουν την εφαρμογή του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM) κατά τη μεταβατική φάση του, η οποία ξεκινά την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους και διαρκεί έως το τέλος του 2025, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

.

Οι ΗΠΑ επενδύουν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το κλίμα στην τεχνολογία που θα αντλεί άνθρακα από τον αέρα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χορηγεί 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα που στοχεύουν στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα σε ένα στοίχημα σε μια εκκολαπτόμενη τεχνολογία που ελπίζει ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο στην επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων της.

.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επέλεξε δύο κόμβους «απευθείας σύλληψης αέρα» στο Τέξας και τη Λουιζιάνα ως αποδέκτες για τη χρηματοδότηση, ένα από τα οποία κατασκευάζεται από την πετρελαϊκή εταιρεία Occidental Petroleum. Τα έργα θα είναι τα μεγαλύτερα στο είδος τους.

Ρεκόρ για την παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα το 2022

Σε νέο υψηλό διαμορφώθηκε το 2022 η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα και αναμένεται να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο φέτος, καθώς η ισχυρή αύξηση της ζήτησης στην Ασία αντισταθμίζει τις μειώσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

.

Η κατανάλωση άνθρακα πέρυσι αυξήθηκε κατά 3,3% στους 8,3 δισ. τόνους, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΙΕΑ για την αγορά άνθρακα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την μεταρρύθμιση της σημαντικότερης ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα σαρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να κάνει πιο φιλόδοξες τις πολιτικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβανομένης μιας αναβάθμισης της αγοράς άνθρακα της ένωσης, με την οποία θα αυξηθεί το κόστος που θα έχει το να ρυπαίνει κανείς στην Ευρώπη.

.

Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις Fridays for Future

Περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι συμμετείχαν, σύμφωνα με το οικολογικό κίνημα Fridays for Future, την Παρασκευή σε διαδηλώσεις σε διάφορες γερμανικές πόλεις με συνθήματα όπως «Όχι στον άνθρακα» και «Όριο ταχύτητας τώρα». Ενδεικτικά στο Μόναχο διαδήλωσαν 32.000 άνθρωποι, στο Βερολίνο περίπου 18.000 και πάνω από 12.000 στο Αμβούργο.

.

Ομάδα επενδυτών απαγορεύει τα συστήματα απομάκρυνσης άνθρακα από τα σχέδια μείωσης του CO2

Μια ομάδα επενδυτών που έχει δεσμευτεί για την κλιματική αλλαγή και ελέγχει περιουσιακά στοιχεία ύψους 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων απαγόρευσε στα μέλη της να υπολογίζουν τα συστήματα απομάκρυνσης άνθρακα στους στόχους μείωσης των εκπομπών τους πριν από το 2030, εν μέσω αυξανόμενου ελέγχου της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς αντισταθμιστικών δικαιωμάτων άνθρακα.

.

H Γκρέτα Τουνμπεργκ συνελήφθη στη Γερμανία και μετά αφέθηκε ελεύθερη

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλοι ακτιβιστές τέθηκαν υπό κράτηση επί «αρκετές ώρες» νωρίτερα σήμερα, μετά τις επεισοδιακές διαδηλώσεις για την επέκταση λιγνιτωρυχείου στην κοινότητα Λούτσερατ της δυτικής Γερμανίας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Απομακρύνθηκαν με όχημα της αστυνομίας, έγινε εξακρίβωση των στοιχείων τους και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, είπε στο AFP εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι η κράτησή τους διήρκεσε «αρκετές ώρες».