Πόλεμος-Ουκρανία

Η κλιματική αλλαγή βασική ανησυχία των ασφαλιστών

Η κλιματική αλλαγή παραμένει στην κορυφή των μεγαλύτερων ανησυχιών των ασφαλιστικών εταιρειών, ακόμη και όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υποδαυλίζει τους γεωπολιτικούς και ενεργειακούς φόβους του κλάδου.

.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θεωρείται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνία τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια για δεύτερη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Κυριακή ο γαλλικός ασφαλιστικός γίγαντας AXA SA. Η γεωπολιτική αστάθεια, που πέρυσι βρισκόταν στην τέταρτη θέση, ανέβηκε στη δεύτερη θέση.

Πόλεμος ή κλιματική αλλαγή; Το δίλημμα της Επιτροπής για το Φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης θα μπορούσε να αποτελέσει μήνυμα καταδίκης του πολέμου στην Ουκρανία με την αναγνώριση των αντιπάλων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, εθελοντών που βοήθησαν αμάχους, ή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκεται ψηλά στις λίστες των γραφείων στοιχημάτων.

.

ΟΟΣΑ: Υπερδιπλασιάστηκαν το 2021 οι επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που έλαβαν οι κυβερνήσεις

Το κλίμα είναι ο μεγάλος χαμένος στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από το ράλι των ενεργειακών τιμών προσφέροντας τους σημαντικά βοηθήματα και επιδοτήσεις, αναφέρει σε έκθεση του ο ΟΟΣΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο πέρυσι οι κρατικές επιδοτήσεις προς ορυκτά καύσιμα σχεδόν διπλασιάστηκαν διεθνώς σχεδόν στα 700 δισ. δολάρια, από τα 360 δισ. το 2020.

.

Απειλή η επιστροφή του άνθρακα λόγω ουκρανικού για τις αξιολογήσεις ESG

Παρά την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι μεγάλοι Ευρωπαίοι επενδυτές δηλώνουν ότι δεν θα χαλαρώσουν τις επενδυτικές τους αρχές για την επίτευξη στόχων καθαρού μηδενισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 ή νωρίτερα.

.

Δεν ζούμε όλοι στο ίδιο Τώρα

Submitted by jmantzikos on Fri, 07/22/2022 - 10:03

Αυτό που κάνει την τρέχουσα κατάστασή μας τόσο ανησυχητική είναι ένα ξέσπασμα "μη συγχρονισμού". Τουλάχιστον αυτό άκουσα πρόσφατα τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, να λέει σε ένα συνέδριο Γερμανών βιομηχάνων.

To «bear market» βάζει το πρώτο μεγάλο τεστ στο κίνημα ESG

Η επένδυση με βάση τις αρχές του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) εξελίχθηκε σε μια βιομηχανία 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων χάρη στη μακρά άνοδο των μετοχών που διήρκεσε από το 2009 έως τις αρχές του τρέχοντος έτους.

.

Carbon Tracker: O πόλεμος «εγκλωβίζει» τον πλανήτη σε μη αναστρέψιμη κλιματική αλλαγή

Επενδυτικός πυρετός επικρατεί στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, απειλώντας να «εγκλωβίσει» τον πλανήτη σε μη αναστρέψιμη κλιματική αλλαγή. Κινητήριος δύναμη πίσω από τις επενδύσεις είναι οι τιμές της ενεργειακής αγοράς, οι οποίες σημειώνουν εκρηκτική αύξηση στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

.

Η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο αλλάζει την εξίσωση στις επενδύσεις ESG

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για το κίνημα των υπεύθυνων επενδύσεων. Ήδη από τις αρχές του 2022, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων επωφελούνταν από την ανάκαμψη της ζήτησης στις μεταφορές και την ευρύτερη ζήτηση ενέργειας, καθώς οι οικονομίες ανέκαμπταν από την πανδημία του Covid-19. Ωστόσο, η σύγκρουση έδωσε περαιτέρω ώθηση στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και στους επενδυτές τους, καθώς οι τιμές αυξάνονται λόγω των ανησυχιών για τη ρωσική προσφορά.

.

Microsoft, η Unilever, H&M: Ζητούν από την Ε.Ε. να βάλει τέλος στο ρωσικό φυσικό αέριο

Tην επιτάχυνση της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ζητούν πάνω από 100 εταιρείες, ανάμεσά τους και γίγαντες όπως η Microsoft, η Unilever, η H&M και πολλές άλλες.

.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βάλει τέλος στην εξάρτησή της από τα ευρωπαϊκά καύσιμα, οι CEOs ζητούν σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το μπλοκ να δείξει τόλμη και να προσπαθήσει ακόμα περισσότερο να γίνει κλιματικά ουδέτερο μέχρι το 2050.

Στήριξη του CEO Clubs Greece στο CEO Clubs Ukraine

Τη στενή συνεργασία εξειδικευμένων ομάδων εργασίας του ελληνικού και του ουκρανικού CEO Clubs αποφάσισαν τα μέλη των δύο οργανισμών σε διαδικτυακή τους τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη του Πάσχα, 27 Απριλίου 2022.