Tην επιτάχυνση της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ζητούν πάνω από 100 εταιρείες, ανάμεσά τους και γίγαντες όπως η Microsoft, η Unilever, η H&M και πολλές άλλες.
.
Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βάλει τέλος στην εξάρτησή της από τα ευρωπαϊκά καύσιμα, οι CEOs ζητούν σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το μπλοκ να δείξει τόλμη και να προσπαθήσει ακόμα περισσότερο να γίνει κλιματικά ουδέτερο μέχρι το 2050.
«Στον πυρήνα της τρέχουσας κρίσης ενεργειακής ασφάλειας και τιμών βρίσκεται η υπερβολική εξάρτηση από εισαγόμενο ορυκτό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα», αναφέρουν διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι επικεφαλής επιχειρήσεων στην επιστολή τους προς την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ανάμεσα στις λύσεις που προτείνουν οι CEOs είναι περισσότερες επενδύσεις σε ΑΠΕ, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, κίνητρα σε επιχειρήσεις να στραφούν σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης του εισοδήματος.
Τέλος, όπως αναμεταδίδει το Bloomberg, οι διευθύνοντες σύμβουλοι ζήτησαν αλλαγές στην αγορά άνθρακα της Ε.Ε., περισσότερη στήριξη στην εγχώρια βιομηχανία και αύξηση στο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που απαιτείται για τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια.
Νέα καθυστέρηση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ξεκινήσει την επεξεργασία και εφαρμογή του σχεδίου της για μείωση της χρήσης ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος. Οπως έχει συμφωνηθεί, θα περιλαμβάνει μέτρα που αφενός θα επιταχύνουν τη διαδικασία αδειοδότησης για αιολικά και ηλιακά πάρκα, αφετέρου θα δίνουν κίνητρα στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια.
Την ίδια ώρα, απομακρύνεται κατά περίπου μία εβδομάδα η επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ανάλογα αιτήματα προβάλουν και η Σλοβακία και η Βουλγαρία.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι ζήτησαν αλλαγές στην αγορά άνθρακα της Ε.Ε., περισσότερη στήριξη στην εγχώρια βιομηχανία και αύξηση στο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.