Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι εταιρίες και οι οργανισμοί διαφημίζουν την νέα κουλτούρα που ακολουθούν βασισμένες στην Διαφορετικότητα, στην Συμπερίληψη και στην Ισότητα.
.
Επιλέγουν πια στρατηγικές που θα μπορέσουν να μετατραπούν σε δείκτες και αποτυπωθούν σε εκθέσεις ώστε να αποδεικνύουν με KPIs ότι πληρούν τα κριτήρια που αντιστοιχούν στο ESG.
Η πραγματικότητα όμως είναι πως η κουλτούρα χτίζεται στον χρόνο και η βιωσιμότητα έχει πολλά συστατικά αντικρουόμενα. Αν ρωτήσεις έναν εργαζόμενο οποιασδήποτε βαθμίδας , οποιουδήποτε επαγγέλματος και μεγέθους εταιρείας ποιο είναι το κύριο συστατικό βιωσιμότητας θα απαντήσουν ότι είναι το κέρδος.
Το κέρδος δε φεύγει ποτέ από την εξίσωση γιατί είναι η μεταβλητή που επηρεάζει το αποτέλεσμα. Το ερώτημα που γεννάται είναι, πώς θα διοικήσουμε τους οργανισμούς και τις εταιρείες ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που και το κέρδος θα παράγεται αλλά οι άνθρωποι πόροι και το περιβάλλον θα είναι προστατευμένοι; Γιατί αλήθεια είναι πως αν δεν υπάρχει η ισορροπία και υγιές οικοσύστημα, προστατεύοντας το περιβάλλον και όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει. Αν δεν προστατεύουμε τους ανθρώπους μας τότε είναι σα να βάζουμε από μόνοι μας το δηλητήριο στον οργανισμό μας βλάπτοντας τα κύτταρά του.
Καμία κουλτούρα δε δημιουργείται επειδή θα δημιουργηθεί μια διεύθυνση ESG ή θα στείλουμε εσωτερική πολιτική για την διαφορετικότητα , την συμπερίληψή και την ισότητα αν δεν ενημερώσουμε τον κόσμο μας τις έννοιες τους αλλά και πως επηρεάζουν την καθημερινή εργασία.
Η συμπερίληψη είναι δύσκολα λειτουργικά διαχειρήσιμη στην καθημερινότητα από την φύση της. Πόσες εταιρείες προστατεύουν τις μονογονεϊκές οικογένειες; Πόσες εταιρίες έχουν ράμπες ΑΜΕΑ; Πόσες εταιρίες έχουν στο προσωπικό τους ΛΟΑΤΚΙ και πώς το HR στην συνέντευξη για δουλειά θα χειριστεί ένα ή μια υποψήφιο που αυτοποσδιορίζεται; Πώς οι οργανισμοί συμπεριλαμβάνουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στις ομάδες εργασίας;
Στις περιπτώσεις που η συμπερίληψη δεν επιτύχει τότε αυτόματα αυξάνονται τα περιστατικά βίας και παρενόχλησης, η λεκτική βία, τα κακόβουλα σχόλια, η ρατσιστική συμπεριφορά, η εργασιακή απομόνωση καθώς και άλλα.
Η ενημέρωση και η εκπαίδευσή υπερνικάει έναν οποιοδήποτε μηχανισμό κανόνων ή πολιτικών γιατί ουσιαστικά λειτουργεί προληπτικά και προλαμβάνει συμπεριφορές που θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα με αυτά που επιθυμεί ο οργανισμός ή η εταιρεία να επιτύχει.
-----------------------------
Ο Ιωάννης Μαρκέτος είναι κάτοχος MBA και έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές και ελληνικές εταιρίες, είναι Founder & CEO της MRK CONSULTING με αντικείμενο την Αποφυγή και Διαχείριση του Εργασιακού Εκφοβισμού ,Βίας και Παρενόχλησης Στρές, Burnout στον κόσμο της εργασίας. Είναι Διδάσκοντας στο Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στην Διαχείριση Ποιότητας Περιβάλλοντος & Υγείας και Ασφάλειας / MSc in Quality, Safety, Security and Environmental Management στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Είναι συγγραφέας του Εργασιακός Εκφοβισμός – Νίκησέ Τον. Είναι αρθρογράφος και συμμετέχει ως ομιλητής σε συνέδρια. Είναι εμπνευστής των πρωτότυπων και βιωματικών σεμιναρίων / Διοίκηση Επιχειρήσεων: Τι Δεν Μας Μαθαίνουν στο Πανεπιστήμιο / Εργασιακός Εκφοβισμός Νίκησε τον (με τον ηθοποιό Κρατερό Κατσούλη) / Round Table Seminars. Συνεργάστηκε την περίοδο (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2021) με την Κάπα Research όπου για λογαριασμό της MRK CONSULTING πραγματοποίησε την 1η Πανελλήνια Έρευνα για τον Εργασιακό Εκφοβισμό. Επίσης εξειδικεύεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση και αποφυγή φαινομένων εργασιακού εκφοβισμού σε εργαζόμενους και στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών. Εξειδικεύεται στην στρατηγική εναρμόνισης των επιχειρήσεων και των οργανισμών σε θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της Βίας και Παρενόχλησης στους χώρους της Εργασίας σύμφωνα με την C190 ν. 4808/2021. Εξειδικεύεται σε θέματα που σχετίζονται με την Διαφορετικότητα. Συμπερίληψη, Ισότητα και την εναρμόνισή τους στην λειτουργημάτων οργανισμών κα επιχειρήσεων. Εξειδικεύεται στο Social and Governance sustainability (ESG) και λειτουργεί και ως εξειδικευμένος non state based grievance consultant (εξωτερικός διαμεσολαβητής) με γνώμονα την αντικειμενικότητα, προσβασιμότητα, διαφάνεια, ισονομία, δίνοντας γρήγορη διαδικασία επίλυσης.
Καμία κουλτούρα δε δημιουργείται επειδή θα δημιουργηθεί μια διεύθυνση ESG ή θα στείλουμε εσωτερική πολιτική για την διαφορετικότητα , την συμπερίληψή και την ισότητα αν δεν ενημερώσουμε τον κόσμο μας τις έννοιες τους αλλά και πώς επηρεάζουν την καθημερινή εργασία.