Την ανάπτυξη μιας στρατηγικής επενδυτικής τακτικής τύπου… «ESG» έχει βάλει ως ευρύτερο στόχο και γενική φιλοσοφία η μεγαλύτερη εγχώρια ΑΕΕΑΠ (εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία), η Prodea Investments, με ενεργητικό άνω των 2,1 δις ευρώ.
«Η στόχευση του ομίλου είναι να παρέχει ποιοτικά ακίνητα, συγκροτήματα γραφείων και όχι μόνο, με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ουσιαστικά έχουμε μια πράσινη στρατηγική. Θέλουμε να αναπτύξουμε ακίνητα νέας γενιάς, να προωθήσουμε επενδύσεις για το μέλλον, με αντοχές και ορίζοντα τουλάχιστον 20ετίας, προϊόν που να μην είναι παλιό αλλά να καλύπτει τις ανάγκες των εταιρειών που αναζητούν σύγχρονους και βιοκλιματικούς χώρους», ανέφερε στο insider, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, κ. Αρ. Καρυτινός.
Υπενθυμίζεται ότι η Prodea προχώρησε πρόσφατα στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ, μια «πράσινη» έκδοση που αποκλειστικό στόχο είχε την χρηματοδότηση «πράσινων» και ποιοτικών επενδύσεων, κυρίως σε γραφειακούς χώρους και όχι μόνο, ύψους 300-400 εκατ. ευρώ (το επενδυτικό πλάνο έως το 2023). Αλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Καρυτινός, η εισηγμένη πλέον εστιάζει και σε άλλους τομείς ακινήτων, όπως τα logistics, στα οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «επιθετική», ο τουρισμός αλλά και το οικιστικό κομμάτι, ενώ αναφορικά με τις επενδύσεις η Prodea θεωρεί ότι απουσιάζουν ποιοτικοί χώροι οπότε έχει εισέλθει και… στην πράξη, δηλαδή να παράξει τέτοιος χώρους (στο development).
Προφανώς βέβαια, για να επιτευχθεί η «ESG φιλοσοφία» θα απαιτηθούν κινήσεις και στους άλλους τομείς, πέραν των «πράσινων αναπτύξεων» και των κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, με την εισηγμένη να είναι έτοιμη να δώσει προσεχώς περαιτέρω απαντήσεις για τον στόχο αυτό.
Πάντως, μέσα στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης πακέτου μετοχών από τον βασικό μέτοχο. Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι με ιδιαίτερη επιτυχία η ομολογιακή έκδοση, ένα επόμενο «βήμα» είναι η ΑΕΕΑΠ να διορθώσει την ανισορροπία με το πολύ περιορισμένο free float.
Στην παρούσα φάση, η διασπορά στην Prodea είναι σαφώς χαμηλότερη του 5%. Όπως σημειώνεται, στόχος της εισηγμένης και του μετόχου είναι να διευρυνθεί το free float τουλάχιστον στο 15%, όπως οφείλει η Prodea, που έχει προαναγγείλει μια τέτοια κίνηση. Κατά συνέπεια, θα διατεθεί τουλάχιστον μερίδιο άνω του 10%, δίχως να αποκλείεται και η διάθεση μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση να ανέλθει στο 15%, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση και την απόφαση του βασικού μετόχου.
Η πρόθεση της εισηγμένης είναι η διαδικασία να εκκινήσει εντός του 2021 και να ολοκληρωθεί ακόμα και μέσα στη χρονιά εφόσον είναι εφικτό. Βέβαια, έχουμε να κάνουμε με ιδιωτική τοποθέτηση που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός accelerate book building, άρα θα απαιτηθεί σχετικός χρόνος ωρίμανσης, ενώ θα γίνει και γύρος παρουσιάσεων (road show) σε θεσμικά χαρτοφυλάκια που βέβαια ήδη «γνωρίζουν» την Prodea και από την έκδοση του ομολογιακού δανείου.
Να σημειωθεί ότι το placement δεν αποκλείεται να απευθύνεται και σε διεθνή χαρτοφυλάκια, θεσμικά ή real estate funds, αν και το συνολικό ποσό που θα ανέλθει, έως τα 150 εκατ. ευρώ, ενδέχεται να μην είναι αρκετό για να προσελκύσει μεγάλου βεληνεκούς χαρτοφυλάκια. Ωστόσο, η Prodea είναι ανοιχτή και σε ξένα funds αρκεί να έχουν ποιοτικό χαρακτήρα και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ποντάροντας στην ανάπτυξη που αναμένεται στην Ελλάδα και στα μερίσματα που δίνει η εισηγμένη. Σε κάθε περίπτωση το placement θα απευθύνεται κυρίως σε εγχώρια χαρτοφυλάκια αλλά και επιλεγμένα διεθνή, ενώ το εύρος του και η τιμή διάθεσης θα αποσαφηνιστούν προσεχώς.
Μετά την πρόσφατη ομολογιακή έκδοση για την ώρα «κλείνει» και το θέμα μιας ενδεχόμενης ΑΜΚ που δεν χρειάζεται καθώς η ΑΕΕΑΠ έχει κεφάλαια και ρευστότητα που όπως σημειώνει ο κ. Καρυτινός επαρκεί για τουλάχιστον ένα με ενάμιση χρόνο βάσει του τρέχοντος πλάνου. «Αν προκύψει κάτι στην πορεία, βλέπουμε για νέα ομολογιακή έκδοση», σημειώνει.
Υπενθυμίζεται ότι το στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2021, το χαρτοφυλάκιο της μεγαλύτερης εγχώριας ΑΕΕΑΠ αποτελείτο συνολικά από 369 εμπορικά ακίνητα (έναντι 357 ακινήτων στο τέλος του 2020), συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 1,261 εκατ. τ.μ. Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα ανερχόταν σε 2,156 δισ. ευρώ. Τριακόσια δεκαπέντε από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται σε περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας. Επίσης, είκοσι τέσσερα ακίνητα βρίσκονται στην Κύπρο, είκοσι έξι ακίνητα στην Ιταλία, δύο ακίνητα στη Βουλγαρία και δύο ακίνητα στη Ρουμανία.
Ως γνωστόν, η Prodea προωθεί πλήθος αναπτύξεων και επενδύσεων (γραφεία στο Μαρούσι, κτίριο στη Συγγρού με μισθωτή τη Generalli, τον Πύργο Πειραιά με Dimand και EBRD, logistics στον Ασπρόπυργο κ.α.), ενώ εξετάζει, σε συνεργασία με την Dimand και πάλι, το ακριβές μοντέλο αξιοποίησης (μάλλον τουριστικού και οικιστικού project ή και πώληση μέρους της έκτασης) σε ακίνητο στα Χανιά.
(Toυ Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Insider.gr)
Για να επιτευχθεί η «ESG φιλοσοφία» θα απαιτηθούν κινήσεις και στους άλλους τομείς, πέραν των «πράσινων αναπτύξεων» και των κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, με την εισηγμένη να είναι έτοιμη να δώσει προσεχώς περαιτέρω απαντήσεις για τον στόχο αυτό.