ακινητα

Μεγάλος κίνδυνος για τις τράπεζες παγκοσμίως η ενεργειακή ανεπάρκεια των εμπορικών ακινήτων

Σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, τα δάνεια σε εμπορικά ακίνητα αντιμετωπίζουν νέες δοκιμασίες που υπόσχονται να διαμορφώσουν την πρόσβαση του τομέα στη χρηματοδότηση.

.

H Γαλλία επιβάλλει νέους αυστηρούς κανόνες για τις εκπομπές ρύπων στα ακίνητα

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη Γαλλία αντιμετωπίζουν τους επικείμενους περιορισμούς στην ενοικίαση κακώς μονωμένων διαμερισμάτων και σπιτιών βάσει αυστηρών νέων κανόνων που τίθενται σταδιακά σε ισχύ από το 2023. Στόχος τους είναι να δώσουν κίνητρα στους ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν περίπου τα δύο τρίτα των 37 εκατομμυρίων κατοικιών της Γαλλίας μέχρι το 2050.

.

Πως επιβάλλεται το νέο «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση»

Με αλλαγή στις χρεώσεις των φόρων στην διαμονή για πελάτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων και όλων των ακινήτων τύπου Airbnb, έκανε ποδαρικό το 2024. Συγκεκριμένα το νέο «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» αντικατέστησε το φόρο διαμονής και πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα στην αγορά.

.

Το στοίχημα της βιωσιμότητας στο real estate

Στις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ακινήτων εν μέσω της πράσινης μετάβασης και της υιοθέτησης των κριτηρίων ESG από τις επιχειρήσεις αφιερώθηκε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου με τίτλο «Βιώσιμη Ανάπτυξη, Περιβάλλον» που διοργανώνει η Enigma Media Group στο Ίδρυμα Ευγενίδου, σήμερα Τρίτη 1 Ιουνίου 2023. Τον συντονισμό και την παρουσίαση του συνεδρίου ανέλαβε η δημοσιογράφος κ. Μαρία Νικόλτσιου.

.

Πώς επηρεάζει ο κανονισμός της ΕΕ για την ταξινομία τον κλάδο των ακινήτων;

Ο κανονισμός για την ταξινομία της ΕΕ περιγράφει ένα πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων που ασκούνται στην ΕΕ ως «πράσινων» ή «περιβαλλοντικά βιώσιμων».

.

Το σύστημα ταξινόμησης φιλοδοξεί να βοηθήσει τους επενδυτές να κατανοήσουν πόσο βιώσιμο είναι ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν. Για να επιτευχθεί αυτό, το ποσοστό των υποκείμενων περιβαλλοντικά βιώσιμων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το προϊόν θα πρέπει να παρουσιάζεται ως ποσοστό.

Prodea: Αγόρασε συγκρότημα αποθηκών στον Ασπρόπυργο

Στην υπογραφή του οριστικού συμφωνητικού μεταβίβασης του 100% των μετοχών της εταιρείας «ΘΕΤΙΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.», ιδιοκτήτριας οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 146 χιλ. τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής, προχώρησε η Prodea Investments.

.

Στο ακίνητα έχει ανεγερθεί σύγχρονο ενεργειακά αποδοτικό συγκρότημα Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής αποτελούμενο από τέσσερα αυτόνομα κτήρια συνολικής επιφάνειας 59.015 τ.μ..

Κίνητρα για την ασφάλιση κατοικιών ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Γενναία κίνητρα προκειμένου οι πολίτες να ασφαλίζουν τις κατοικίες τους μέσω της αξιοποίησης προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλισης ζήτησαν από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Γαβαλάκης.

Ακριβότερη η κατοχή ακινήτου λόγω κλιματικής αλλαγής

Μπορεί οι συστάσεις του ΟΟΣΑ να μην είναι δεσμευτικές για την Ελλάδα όμως η «κατεύθυνση» που δίδεται θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς αποκαλύπτει και τις συζητήσεις που γίνονται με τα επιτελεία πίσω από τις κλειστές πόρτες. Αν λοιπόν επιχειρηθεί η ανάγνωση πίσω από τις γραμμές, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το κόστος και για την κατασκευή ενός ακινήτου και για τη συντήρησή του, το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί και μάλιστα σημαντικά.

.

ΟΟΣΑ: Πώς η φορολογία ακινήτων επιδρά στην κλιματική αλλαγή;

Τακτική αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων στις οποίες επιβάλλεται  φόρος ιδιοκτησίας, αλλά  τη μείωση της φορολογίας στις συναλλαγές κατοικιών προτείνει  ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίς (Housing Taxation in OECD Countries). Μάλιστα, αναδεικνύει το ρόλο του φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας έναντι της κλιματικής κρίσης.

.