To Πανεπιστήμιο Wageningen εγκαινίασε τετραετή συνεργασία με την Unilever και τη Nestle για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στη αλυσίδα εφοδιασμού γαλακτοκομικών προϊόντων. Στόχος του προγράμματος «Low Carbon Dairy» είναι η μείωση του άνθρακα κατά 50% στο αποτύπωμα γάλακτος, έως το 2030.
.
Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν επίσης εταιρείες ζωοτροφών και ομάδες γαλακτοπαραγωγών.
Το έργο και οι συμμετέχοντες εταίροι του εστιάζουν στα ακόλουθα ερωτήματα:
- Ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για να επιτευχθεί μείωση 50%, κατάλληλη για μεμονωμένες επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων;
- Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθεί ένα κατάλληλο ατομικό επιχειρηματικό σχέδιο και πώς μπορεί να υποστηριχθεί η εφαρμογή τέτοιων σχεδίων και να παρακολουθηθεί η πρόοδος;
- Ποιες είναι οι επιπτώσεις της μείωσης κατά 50% των αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με την οικονομία και άλλα θέματα βιωσιμότητας για διαφορετικούς τύπους επιχειρήσεων;
Βασική αρχή του έργου είναι ότι θα πρέπει τελικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας προσέγγισης και συναφών μέσων που μπορούν να κλιμακωθούν σε μεγάλο αριθμό γαλακτοπαραγωγών.
Και οι δύο κολοσσοί τροφίμων είχαν ήδη ξεκινήσει να συνεργάζονται με μια ομάδα γαλακτοπαραγωγών το 2022 για να καταλήξουν σε σχέδια μείωσης αποτυπώματος και να τα εφαρμόσουν.
Πηγή: Wageningen
Βασική αρχή του έργου είναι ότι θα πρέπει τελικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας προσέγγισης και συναφών μέσων που μπορούν να κλιμακωθούν σε μεγάλο αριθμό γαλακτοπαραγωγών.