Β. Ψάλτης: Οι τράπεζες πρώτες κλήθηκαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ευρύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας

Body

Kατά τη διάρκεια του SingularityU Greece Summit και ειδικότερα σε ερώτηση για τη λογοδοσία και τα κριτήρια ESG, ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης έκανε λόγο για "ένα mega trend σε παγκόσμιο επίπεδο", εξηγώντας πως "η ατζέντα μπορεί μεν να προωθείται από το πολιτικό σύστημα και τις εποπτικές αρχές, υπάρχουν όμως και πολύ ισχυρά χρηματοοικονομικά κίνητρα για την ίδια την επιχείρηση να ενστερνιστεί αυτή τη διεύρυνση". "Οι εταιρείες που αναπτύσσουν επιχειρηματικά μοντέλα με έμφαση στη βιωσιμότητα, απολαμβάνουν καλύτερες αποτιμήσεις στις κεφαλαιαγορές, ενώ ταυτόχρονα, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι ενσωματώνουν κριτήρια περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, κοινωνικής εναρμόνισης και εταιρικής διακυβέρνησης στη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων" σημείωσε ο κ. Ψάλτης.

Όσον αφορά στις τράπεζες, υπογράμμισε ότι είναι "οι πρώτες επιχειρήσεις που κλήθηκαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ευρύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας", καθώς η επενδυτική τους συμπεριφορά αφορά διαχρονικά όχι μόνον τους μετόχους τους, αλλά και τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. "Είναι καθοριστική η ευθύνη των τραπεζών στην προώθηση της σύγχρονης ESG ατζέντας", συμπλήρωσε ο ίδιος και ανέδειξε ως σύγχρονα κριτήρια αξιολόγησης μίας επιχείρησης, που "ανάβουν το πράσινο φως" για την τραπεζική της χρηματοδότηση, την περιβαλλοντική αειφορία της λειτουργίας της, την εφαρμογή σύγχρονων κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και τη διαφάνεια ως προς τα αποτελέσματα της. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι "η Alpha Bank διοχετεύει τα κεφάλαιά της στην πιο υγιή επιχειρηματικότητα, διαχειριζόμενη υπεύθυνα τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο, στηρίζει την προσπάθεια μετάβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε σύγχρονα, βιώσιμα πρότυπα και παραμένει ανοικτή στην κοινωνία". Ως προς τον ρόλο των επικεφαλής των μεγάλων επιχειρήσεων στο νέο αυτό τοπίο, ο κ, Ψάλτης σχολίασε πως "αυτός γίνεται ομολογουμένως πιο σύνθετος αλλά και πιο συναρπαστικός, απαιτεί αναγνώριση των τάσεων στην κοινωνία και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση αλλαγών". "Δεν μπορεί κανείς να είναι οικονομικά ισχυρός, χωρίς να έχει το ανάλογο κοινωνικό αποτύπωμα", κατέληξε. 

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η Alpha Bank διοχετεύει τα κεφάλαιά της στην πιο υγιή επιχειρηματικότητα, διαχειριζόμενη υπεύθυνα τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο, στηρίζει την προσπάθεια μετάβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε σύγχρονα, βιώσιμα πρότυπα και παραμένει ανοικτή στην κοινωνία.