ελληνικές τράπεζες

Τράπεζες: Η ευκαιρία του ESG για την οικονομία - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις

Το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να ενισχύσει τη γνώση και να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης όλων των επιχειρήσεων/πελατών του, ανεξάρτητα από το επίπεδο ωριμότητάς τους σήμερα, επισημαίνεται σε ενημερωτικό διατραπεζικό φυλλάδιο με τίτλο «Η ευκαιρία του ESG για τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

,

Κριτήρια Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Διακυβέρνησης (ESG) στα δάνεια

Submitted by jmantzikos on Wed, 02/15/2023 - 16:01

Οι τράπεζες μέχρι σήμερα μελετούν την οικονομική κατάσταση μιας επιχείρησης, με σκοπό να της δώσουν δάνεια. Στο πλαίσιο αυτό αξιολογούν και τον κίνδυνο μη αποπληρωμής του δανείου, γεγονός που επηρεάζει και το επιτόκιο δανεισμού. Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται σε στοιχεία και πληροφορίες κυρίως οικονομικού χαρακτήρα (π.χ. ισολογισμός, πωλήσεις, κόστη).

Κουρμούσης: Η πρόοδος των τραπεζών στην κλιματική αλλαγή και ο ρόλος του ΤΧΣ

Στην προσαρμογή και προετοιμασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ενόψει υιοθέτησης νέων κανόνων και μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε ο κ. Φώτης Κουρμούσης, εκτελεστικό μέλος του Δ. Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

.

Μιλώντας στο συνέδριο του Capital Link με θέμα «μπορεί η βιωσιμότητα να υπερισχύσει της γεωπολιτικής;», είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Τράπεζες: Στην τελική ευθεία για τα κλιματικά stress tests

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τα κλιματικά stress tests στον τραπεζικό κλάδο με την υποβολή αυτή την εβδομάδα των στοιχείων για την κατηγοριοποίηση όλου του χαρτοφυλακίου των ακινήτων τους ανά ενεργειακή κλάση, καθώς και την αξιολόγηση των εκπομπών ρύπων για το top 15 των πελατών τους ανά τομέα χρηματοδότησης, που αναμένεται στα τέλη Μαρτίου.

Βρεττού (Τρ. Πειραιώς): Το Ταμείο Ανάκαμψης θα ωθήσει τις επιχειρήσεις στην υιοθέτηση του ESG

To Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις επιχειρήσεις, ειδικά στις μικρότερες, για την υιοθέτηση των αρχών του ESG, μέσω των οποίων προωθείται η βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε η κυρία Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής του Corporate & Ιnvestment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Redefining Growth for a Sustainable and Inclusive Future».

Εθνική Τράπεζα: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη ενεργειακή επανάσταση

Με την 26η  Διεθνή Διάσκεψη  για το Κλίμα (COP26)  να επιβεβαιώνει  την ανάγκη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της  κλιματικής  αλλαγής, ο ενεργειακός τομέας  έρχεται στο επίκεντρο,  ως  υπεύθυνος για σχεδόν  τα  3/4  των  εκπομπών  διοξειδίου του άνθρακα.  Σε αυτό το πλαίσιο, η Διεύθυνση  Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας στην τελευταία της μελέτη (i) παρουσιάζει τον οδικό χάρτη μετασχηματισμού του κλάδου ενέργειας ως πυρήνα της πράσινης μετάβασης σε παγκόσμιο επίπεδο και (ii) αναδεικνύει τις ευκαιρίες που διανοίγονται για την Ελλάδα.

Optima bank: Χρηματοδοτήσεις άνω των 120 εκατ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας

Η Optima bank, έχοντας στραμμένο το βλέμμα της σε ένα μέλλον βιώσιμο, αισιόδοξο και οικονομικά εύρωστο, δείχνει έμπρακτα τη στήριξή της σε επιχειρήσεις που έχουν ως όραμα ένα ‘’πράσινο’’ αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ άμεσων χρηματοδοτήσεων σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα, διαθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερα από 100 έργα σε διαφορετικές τεχνολογίες, στο σύνολο της επικράτειας.

Β. Ψάλτης: Οι τράπεζες πρώτες κλήθηκαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ευρύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας

Kατά τη διάρκεια του SingularityU Greece Summit και ειδικότερα σε ερώτηση για τη λογοδοσία και τα κριτήρια ESG, ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης έκανε λόγο για "ένα mega trend σε παγκόσμιο επίπεδο", εξηγώντας πως "η ατζέντα μπορεί μεν να προωθείται από το πολιτικό σύστημα και τις εποπτικές αρχές, υπάρχουν όμως και πολύ ισχυρά χρηματοοικονομικά κίνητρα για την ίδια την επιχείρηση να ενστερνιστεί αυτή τη διεύρυνση".

Προς αναζήτηση στελεχών εξειδικευμένων στο ESG

Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες αυξάνουν τις προσλήψεις για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις βιωσιμότητας από τους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές. Με αφορμή την παγκόσμια υγειονομική κρίση και τα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, οι μισθοί των εμπειρογνωμόνων ESG των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξάνονται κατακόρυφα.