Οι πιο εντυπωσιακές καινοτομίες βιωσιμότητας του 2021

Body

Eσώρουχα από...γάλα

Τα εσώρουχα που κατασκευάζονται από άχρηστο γάλα δεν ακούγονται ιδιαίτερα υγιεινά. Αλλά η μάρκα βιώσιμων υφασμάτων Inner Mettle με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζεται ότι μπορεί να ανακυκλώνει εσώρουχα από το πλεόνασμα γάλακτος. Τα εσώρουχα είναι φυσικά, αναπνέουν και εξαιρετικά μαλακά, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η οποία κατασκευάζει επίσης παπούτσια από ανακυκλωμένη λίκρα και βίγκαν σουέτ.

Έπιπλα με ξύλο μεγαλωμένο σε εργαστήριο

Τα έπιπλα θα μπορούσαν σύντομα να παραχθούν σε εργαστήριο. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) λένε ότι μπορούν να εκτρέφουν ξύλο σε ένα εργαστήριο Θα μπορούσαν ακόμη και να κατασκευάσουν τον ξύλινο ιστό για να αναπτυχθεί στο συγκεκριμένο σχήμα της καρέκλας ή του τραπεζιού. «Τα δέντρα μεγαλώνουν σε ψηλούς κυλινδρικούς πόλους και σπάνια χρησιμοποιούμε ψηλούς κυλινδρικούς πόλους σε βιομηχανικές εφαρμογές», είπε ο Luis Fernando Velásquez-García, κύριος επιστήμονας στα Microsystems Technology Laboratories του MIT, για την ερευνητική του εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Journal for Cleaner Production. 

Η κάψουλα έχει ένα εξωτερικό περίβλημα κατασκευασμένο από ίνες μπαμπού, με εξαιρετικά λεπτή βιοαποικοδομήσιμη επένδυση, φτιαγμένη από πολυγαλακτικό οξύ προερχόμενο από καλαμπόκι, ένα βιοαποικοδομήσιμο υλικό που διασπάται σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και οργανική βιομάζα. Η σφραγίδα σε κάθε κάψουλα είναι κατασκευασμένη από χαρτί.

Αυτές είναι οι κάψουλες του μέλλοντος!

«Η αποστολή της εταιρείας μας είναι να δημιουργήσουμε ένα προϊόν χωρίς την παρουσία ίχνους μικροπλαστικών και χωρίς τοξικότητα όταν απορρίπτεται», δήλωσε ο John Hudson του Πανεπιστημίου UBC. «Το καταφέραμε μέσω επιστημονικών μελετών στο UBC και έχουμε καλλιεργήσει πλέον κήπους σε χώμα που περιέχει λίπασμα από τα προϊόντα μας».  Τα εν λόγω pods κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν και τα πλαστικά: Στεγανοποιούν τον αέρα και την υγρασία, δίνοντας στο προϊόν μεγάλη διάρκεια ζωής και διαλύονται πλήρως εντός 35 ημερών σε ειδικούς κομποστοποιητές που παρέχονται από τους δήμους στον Καναδά, σε πόλεις όπως το Βανκούβερ.

«Έξυπνα» τσιρότα

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι δοκιμάζονται κάθε χρόνο από χρόνιες, μη επουλώσιμες πληγές και επιβαρύνονται με χρονοβόρες και συχνά κοστοβόρες θεραπείες. Το ερευνητικό ίδρυμα NextFlex ετοιμάζει ένα τσιρότο με αισθητήρες που ελέγχουν τη ροή το οξυγόνου προς την πληγή προκειμένου να επιταχύνουν την επούλωσή της. Τρία πανεπιστήμια των ΗΠΑ συνεργάζονται για να φτιάξουν ένα πρωτότυπο με τη χρήση ελαστικών ημιαγωγών. Εξαιρετικά λεπτό και άνετο, αυτό το τσιρότο υπόσχεται να γιατρεύει τις πληγές με σύμμαχο τον χρόνο.

Μπαταρίες από ξύλο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» παρουσιάζουν ένα νέο υλικό το οποίο δημιούργησαν από ξύλο δέντρων. Όπως υποστηρίζουν το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μπαταριών. Πιο συγκεκριμένα το νέο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην δημιουργία μιας νέας γενιάς μπαταριών στερεάς κατάστασης.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το νέο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη μπαταριών που θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται εκτός των άλλων στις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του ο σύγχρονος άνθρωπος όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Όμως τα υλικά από τα οποία αποτελούνται οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και ειδικά οι ηλεκτρολύτες τους είναι τοξικά και αυξημένης επικινδυνότητας. Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης είναι πιο ασφαλείς από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου αλλά όχι τόσο αποδοτικές ενώ ταυτόχρονα δεν είναι φιλικές στο περιβάλλον.

Το νέο υλικό αποτελείται από ένα μείγμα χαλκού και πολυμερών σωλήνων που προέρχονται από το ξύλο των δέντρων. To υλικό ονομάστηκε «κυτταρικά νανονήματα» είναι εξαιρετικά λεπτό και εύκαμπτο παρόμοιο με ένα φύλλο χαρτί. Πρόκειται για ένα υλικό που εκτός της χρησιμότητας του είναι και πολύ εύκολο να παραχθεί γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο ελκυστικό για χρήση από τη βιομηχανία των μπαταριών και των ηλεκτρονικών συσκευών.

«Χρησιμοποιώντας υλικά που μας παρέχει η φύση μπορούμε να περιορίσουμε το αρνητικό αποτύπωμα της κατασκευής και χρήσης των μπαταριών στο περιβάλλον» αναφέρει ο Γιούε Κι, καθηγητής της Σχολής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Brown, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Tεχνητά διαμάντια

Η Ada Diamonds είναι μια νέα εταιρεία στη Σίλικον Βάλεϊ που φέρνει την επανάσταση στο χώρο των τεχνητών διαμαντιών. Η εταιρεία συνεργάζεται με μεμονωμένους πελάτες για το σχεδιασμό μοναδικών πολύτιμων λίθων. Οι πελάτες μπορούν να ορίσουν τις ακριβείς προδιαγραφές που επιθυμούν ως προς την κοπή, το χρώμα, την καθαρότητα και το βάρος σε καράτια (μέχρι πέντε καράτια). Οι ιδρυτές της Ada, το ζεύγος Τζέισον Πέιν και Λίντσεϊ Ράινσμιθ, λένε ότι τα λευκά διαμάντια της Ada έχουν λιγότερες προσμίξεις και ελαττώματα από τα φυσικά διαμάντια, και στην πραγματικότητα είναι 99,999% καθαρός άνθρακας, καθιστώντας τα πιο φωτεινά, πιο λευκά, και ανθεκτικότερα από τα φυσικά διαμάντια. Η εταιρεία μπορεί επίσης να φτιάξει ένα μεγάλο εύρος από διαμάντια της ίδιας ποιότητας. Η όλη διαδικασία διαρκεί πολλές εβδομάδες, και είναι σχεδόν δύο φορές πιο ακριβή από τη συνήθη διαδικασία παραγωγής τεχνητών διαμαντιών (η οποία είναι περίπου 20% φθηνότερη από την εξόρυξη. 

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Από το ξύλο που καλλιεργείται στο εργαστήριο μέχρι εσώρουχα από άχρηστο γάλα, κορυφαίες καινοτομίες βιωσιμότητας οι οποίες ξεχώρισαν το έτος που φεύγει.