Καινοτομία

GR-I-CE 2024: Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Πράσινη Καινοτομία και την Κυκλική Οικονομία

Στο συνέδριο συγκεντρώθηκαν 170 σύνεδροι από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών κέντρων, επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων, πανεπιστημίων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και νεοφυών επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή υπευθύνων λήψης αποφάσεων. Παρουσιάστηκαν επίσης 48 ερευνητικές εργασίες, και διεξήχθησαν 11 πάνελ συζητήσεων με τη συμμετοχή 52 εκπροσώπων από τον κλάδο της πράσινης καινοτομίας και κυκλικής οικονομίας.

.

Το Εργαστήριο SCANlab του ΕΚΠΑ και η PROBOTEK φέρνουν επανάσταση στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Συστήματος Πολιτικής Προστασίας "CIVICS/DRYADS", που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα SCANlab του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία PROBOTEK και την ευγενική υποστήριξη της Huawei ως χορηγού στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας. 

.

MWC24: Η 11η συνεχόμενη ελληνική αποστολή στο μεγαλύτερο συνέδριο καινοτομίας παγκοσμίως

Τη μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή συνδιοργανώνει για τη διεθνή έκθεση MWC24 Barcelona, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

.

Χρηματοδότηση €1,9 εκατ. σε Έλληνα ερευνητή για την κλιματική αλλαγή

Ο Παναγιώτης Ν. Μόσχου, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, επελέγη για χρηματοδότηση από το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) Consolidator Grant.

.

AiDash: Η Startup που χρησιμοποιεί την AI για την πρόληψη πυρκαγιών «σήκωσε» 50 εκατ. δολάρια

Το ποσό των 50 εκατ. δολαρίων σε έναν Series C γύρο χρηματοδότησης «σήκωσε» η AiDash. Η Startup, η οποία έχει την έδρα της στην Καλιφόρνια χρησιμοποιεί ΑΙ συστήματα, καθώς και δορυφόρους για την πρόληψη προβλημάτων που ενδέχεται να προκληθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο από ακραία καιρικά φαινόμενα.

.

Startups: Τα κορυφαία οικοσυστήματα στην Ευρώπη – Σημάδια ανθεκτικότητας το 2022

Ανθεκτικότητα εν μέσω μακροοικονομικών πιέσεων και γεωπολιτικών εντάσεων έδειξε πέρυσι το ευρωπαϊκό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Startup Genome, η δραστηριότητα των ευρωπαϊκών venture capitals το 2022 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία βάσει του αριθμού και της αξίας των συμφωνιών.

Ελληνικές «startups» συνδέονται με την τουριστική βιομηχανία και μετατρέπονται σε εταιρείες με παγκόσμια προοπτική

Σε μοναδικό εργαλείο εξωστρέφειας και σύνδεσης των νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων με την τουριστική οικονομία έχει εξελιχθεί η δράση του ΞΕΕ, που αφορά την αναβάθμιση τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων τουρισμού δημιουργώντας μια πλατφόρμα όπου νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, startup, μετατρέπονται σε εταιρίες με παγκόσμια προοπτική και αντίκτυπο.

.

Χρ. Δήμας: Καθοριστικό το Smart Attica για επιχειρήσεις – δημόσιο

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica» (Smart Attica EDIH) έχει ως κύρια αποστολή να υποστηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, δίνοντας έμφαση στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, της Εφοδιαστικής αλυσίδας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού.

Caius: Η ελληνική Startup που φέρνει τα δασικά μονοπάτια στην ψηφιακή εποχή

Η Caius είναι η νέα Startup που επιλέχθηκε από τη θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece). Η ελληνική Startup τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων έχει βασικό στόχο την αξιοποίηση δορυφορικών και γεωμορφολογικών δεδομένων στη μελέτη δασικών περιοχών και φυσικών συστημάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχει αναπτύξει το βραβευμένο σε πολλούς διαγωνισμούς AILApaths με το οποίο ανιχνεύει μονοπάτια στην φύση.

Μειωμένη κατά 40% φέτος η χρηματοδότηση των ελληνικών startup

Ίδιαίτερα σοβαρές είναι οι συνέπειες από την επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στις ελληνικές startups, με τις επενδύσεις που κατευθύνθηκαν προς τον κλάδο να σημειώνουν πτώση περίπου 40% κατά τη φετινή χρονιά, αντιθέτως με πέρυσι, όταν κατεγράφη ρεκόρ χρηματοδοτήσεων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση του κόστους δανεισμού έκαναν τους επενδυτές παγκοσμίως αρκετά επιφυλακτικούς απέναντι σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου όπως είναι οι startups.