Τα κριτήρια ESG αλλάζουν τους τρόπους χρηματοδότησης

Body

Να μάθει «τρεις λέξεις που αξίζουν πολλά λεφτά» στις επιχειρήσεις, βάζει στόχο το υπουργείο Οικονομικών και ετοιμάζεται να νομοθετήσει τους κανόνες του ESG και στη χώρα μας. «Περιβάλλον – Kοινωνία – Διακυβέρνηση» (Εnvironmental – Social – Governance) είναι το καινούριο μεγάλο μυστικό στην αγορά, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να δανείζονται περισσότερα και να πληρώνουν λιγότερα απ’ όσο θα τους επέτρεπαν η οικονομική θέση και η πιστοληπτική αξιολόγησή τους.

Aμεσα οι επιχειρήσεις αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες θα κληθούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του ESG, καθώς αυτές θα καθορίσουν το κόστος άντλησης κεφαλαίων στο μέλλον. Νέοι κανόνες εξειδικεύονται συνεχώς και θα επισημοποιούνται κατά διαστήματα από την Ε.Ε., που είναι αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια πρωτοπορία της πράσινης χρηματοδότησης.

Το μήνυμα αυτό στέλνει προς πάσα κατεύθυνση ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Oχι τυχαία, προ ημερών σε εκδήλωση των βιομηχάνων, ο αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας υφυπουργός επέλεξε να τους μιλήσει για τους κανόνες ESG. Και σε αντίθεση με ό,τι θα ανέμενε ίσως κανείς στο παρελθόν, βιομήχανοι και τραπεζίτες προστρέχουν σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης.

Κίνητρα από τράπεζες

Στο άμεσο μέλλον, οι τράπεζες θα παρέχουν ή θα ανανεώνουν δάνεια, δίνοντας κίνητρα, όπως χαμηλότερα επιτόκια, τα οποία θα συνδέονται με συγκεκριμένους ποσοτικούς ESG στόχους, δηλαδή της πράσινης χρηματοδότησης, του κοινωνικού τους ρόλου και της εταιρικής διακυβέρνησης. Αν μια επιχείρηση μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη ESG στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους, θα αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό. ESG επαγγέλματα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές.

Οι αλλαγές θα φανούν σε όλα τα επίπεδα

  • Πρώτες οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες μετασχηματίζουν ήδη την εσωτερική λειτουργία τους, καθώς και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Ανταποκρινόμενες στις νέες ESG απαιτήσεις, έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή των αρχών της υπεύθυνης τραπεζικής και βρίσκονται σε διαδικασία ενσωμάτωσης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Συνδέουν όλο και περισσότερο νέα δάνεια και αναχρηματοδοτήσεις παλαιών με ESG κριτήρια, ενώ στοχεύουν στην προσέλκυση ESG κεφαλαίων μέσω της έκδοσης πράσινων ομολόγων ή ομολόγων βιωσιμότητας.
  • Μεγάλες επιχειρήσεις ή βαριές βιομηχανίες προχωρούν και στη χώρα μας σε έκδοση «πράσινων» ομολόγων. Και παγκοσμίως ο όγκος των ομολόγων, από το 2015 μέχρι σήμερα έχει πενταπλασιαστεί και ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια!
  • Η προσαρμογή όλων των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών στις απαιτήσεις του ESG θα καθορίσει το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες και για τις επιχειρήσεις.

Τι αλλάζει

Ακόμα και οι γνωστοί οίκοι αξιολόγησης που έχουν μπει πλέον στο πνεύμα των ESG αξιολογήσεων (ratings), που στηρίζονται κυρίως στις πληροφορίες που είναι δημόσια διαθέσιμες, προετοιμάζοντας συνοπτικούς και ψηφιοποιημένους απολογισμούς που θα αναδεικνύουν τη στρατηγική και τους στόχους.
Στο εξής, όμως, θα μπουν ισχυροί κανόνες. Για να σηκώσει λεφτά από κεφαλαιαγορές και χρηματαγορές ή και για να ζητήσει απλώς δανεικά μια επιχείρηση, δεν θα εξετάζεται πια μόνο το αξιόχρεο.

Οι χρηματοδότες σταθμίζουν και αξιολογούν:

  • Αν η επιχείρηση θα τοποθετήσει τα περισσότερα χρήματα σε ESG δράσεις.
  • Ποιο μέρος των εσόδων της προέρχεται από πηγές ESG.
  • Αν τα στοιχεία αυτά πιστοποιούνται.

Ολα τα παραπάνω βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση και δρομολογούνται αποφάσεις από τις Βρυξέλλες. Η Αθήνα και τα παρακολουθεί πολύ στενά και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα νομοθετήσει για όλα αυτά.

Ηδη η Ε.Ε. αρχίζει και χτίζει το κανονιστικό οικοδόμημα, ως εξής:

  1. Βάση είναι η πολιτική για τους στόχους της και το χρονοδιάγραμμα που θα απαιτηθεί. Οι στόχοι της Ε.Ε. συνδέονται κυρίως με την επιθυμητή μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα.
  2. Ταξινομία: δηλαδή οι ορισμοί τι είναι «πράσινο» και τι δεν είναι.
  3. Γνωστοποιήσεις (disclosures): τι θα περιλαμβάνουν στα ενημερωτικά δελτία, ποια θα είναι τα «πράσινα» στοιχεία που -βάσει και της ταξινομίας- θα εξετάζονται, πώς θα γίνεται η παρουσίασή τους, πώς αυτή θα ελέγχεται, ποιος θα την ελέγχει, αλλά και ποιος θα ορίζει τους ελεγκτές – πιθανότατα η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) που εδρεύει στο Παρίσι και ρόλος της είναι η βελτίωση της προστασίας των επενδυτών και προώθηση της σταθερής και εύρυθμης λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ηδη στους υφιστάμενους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης έχει δοθεί εντολή να αξιολογούν τις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνοντας και «πράσινες» παραμέτρους. Αντίστοιχα και οι ορκωτοί λογιστές – ελεγκτές θα καλύψουν αυτό το πεδίο στις καταστάσεις τους.

Στο εταιρικό ομόλογο θα φανεί με ποια κριτήρια και ποια μέσα ελέγχου θα τοποθετείται ο επενδυτής.

Οποιος κάνει τη μετάβαση θα έχει κόστος αλλά και τεράστια οφέλη. Για τη χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα καλύψει το κόστος της μετάβασης. Ενα κόστος που δεν θα μπορούσε ίσως ποτέ να το πληρώσει η Ελλάδα.

Αυτό θα συμβεί ως εξής:

  • Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων από την Ε.Ε. (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ) αφορά «πράσινους» στόχους και δράσεις.
  • Οσοι συμμορφώνονται με τα στάνταρ της Ε.Ε. θα μπορούν να σηκώνουν πολύ περισσότερα χρήματα και με χαμηλότερο κόστος
  • Οι κανόνες ESG πριμοδοτούν επίσης την εταιρική κοινωνική ευθύνη, τη διαφάνεια και τις επιτροπές εσωτερικού ελέγχου, εξασφαλίζοντας χαμηλό κόστος χρηματοδότησης.

Η διάδοση παγκοσμίως είναι τεράστια, καθώς δανειζόμενοι με «πράσινα» κριτήρια ή επενδυτές σε «πράσινα» προϊόντα αυξάνονται συνεχώς.

Ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις με υπερεπάρκεια κεφαλαίων διεθνώς επιλέγουν «πράσινα» για να φιλοτεχνήσουν το brand name τους. Ρυπογόνες πετρελαϊκές εταιρείες, για παράδειγμα, επιλέγουν να αξιολογούνται με κανόνες ESG, περισσότερο για να αλλάξουν την αντίληψη του κόσμου γι’ αυτές, παρά για να μειωθεί το κόστος τους.

πηγή: newmoney.gr

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Τα κριτήρια ESG αλλάζουν τους τρόπους χρηματοδότησης
Επικεφαλίδα

Πιο φθηνός ο δανεισμός για «πράσινες» επιχειρήσεις λόγω ...κλιματικής αλλαγής!