Σχεδόν κανένα βιώσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο δεν θα μπορεί να πωλείται με συνέπεια ως τέτοιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι εποπτικές αρχές των τριών χωρών εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες κατά του "πράσινου ξεπλύματος", σύμφωνα με μια νέα μελέτη που βασίζεται σε περισσότερα από 18.000 επενδυτικά προϊόντα.
.
Έρευνα της Clarity AI, μιας τεχνολογικής πλατφόρμας αειφορίας, στους πελάτες της οποίας περιλαμβάνονται οι BlackRock Inc., Invesco Ltd. και MetLife Inc., διαπίστωσε ότι μόνο το 4% των κεφαλαίων με τη λέξη αειφορία ή κάποια εκδοχή της στο όνομά τους συμμορφώνεται στην πραγματικότητα με όλες τις τρέχουσες και προγραμματισμένες απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τις αρχές στις τρεις δικαιοδοσίες.
Τα ευρήματα προσφέρουν μια πρώτη ματιά στο πώς τα αναδυόμενα ρυθμιστικά πλαίσια είναι πιθανό να επηρεάσουν τον κλάδο. Αυτό συμβαίνει καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει να οικοδομεί το δικό του σύστημα επισήμανσης για τα κεφάλαια που ισχυρίζονται ότι στοχεύουν σε περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς στόχους, το οποίο περιέχει ορισμένες βασικές διαφορές από τον κανονισμό για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης που επιβλήθηκε στην ΕΕ πριν από δύο χρόνια. Οι διαφορές μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι τουλάχιστον εξίσου μεγάλες.
"Εάν καταλήξουμε σε προϊόντα που θα έχουν διαφορετικές ετικέτες, διαφορετικές ονομασίες, ανάλογα με το πού διατίθενται στην αγορά", τότε αυτό θα προκαλέσει "ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση" στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και στους επενδυτές, δήλωσε η Patricia Pina, επικεφαλής έρευνας προϊόντων και καινοτομίας της Clarity AI. Και η σύγχυση "συχνά οδηγεί σε πράσινη πλύση", δήλωσε η ίδια.
Οι ισχυρισμοί για τα περιβαλλοντικά ή κοινωνικά οφέλη των επενδύσεων έχουν οδηγήσει σε μια ευρύτερη επανεξέταση γύρω από τις προτιμώμενες στρατηγικές ESG.
Η Pina δήλωσε ότι ενώ οι αποφάσεις των αρχών στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο "μπορεί να έχουν νόημα" μεμονωμένα, "όταν αρχίζουμε να τις συνδυάζουμε, μπορεί να δημιουργούνται κίνητρα που δεν έχουμε σκεφτεί".
Οι επενδυτικές εταιρείες έχουν ήδη υποστεί πλήγμα στην Ευρώπη και τώρα αρχίζουν να αντιστρέφουν τις υποβαθμίσεις των κορυφαίων ταμείων ESG, αφού έλαβαν πρόσφατα περισσότερες οδηγίες από τις αρχές. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη συμφωνίας γύρω από τη γλώσσα της βιωσιμότητας και της ESG.
Το γεγονός ότι μόνο το 4% των βιώσιμων ταμείων θα μπορέσει να διατηρήσει αυτή την ετικέτα σε όλες τις δικαιοδοσίες αντανακλά τις "διαφορετικές αντιλήψεις για το τι σημαίνει βιώσιμο και στη συνέχεια η αγορά έχει διαφορετικούς ορισμούς του βιώσιμου", δήλωσε η Pina.
Παρόλα αυτά, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται σε διχογνωμία σχετικά με το πώς να επιλύσουν το δίλημμα, με ορισμένους πελάτες να ανησυχούν ότι ο πολύ αυστηρός ορισμός των βιώσιμων επενδύσεων θα περιορίσει τη δυνατότητά τους να δημιουργήσουν διαφοροποιημένα προϊόντα, δήλωσε η ίδια.
Έρευνα της Clarity AI διαπίστωσε ότι μόνο το 4% των κεφαλαίων με τη λέξη αειφορία ή κάποια εκδοχή της στο όνομά τους συμμορφώνεται στην πραγματικότητα με όλες τις τρέχουσες και προγραμματισμένες απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τις αρχές στις τρεις δικαιοδοσίες.