Τα «ελαφρώς» πράσινα αμοιβαία κεφάλαια είχαν εισροές 29 δισ. ευρώ

Body

Αφού έχασε χρήματα πελατών όλο το χρόνο, η κατηγορία των λιγότερο αυστηρών αμοιβαίων κεφαλαίων ESG στην Ευρώπη σημείωσε ξαφνική αύξηση των εισροών τον περασμένο μήνα. Η στροφή ήρθε καθώς οι διαχειριστές συντάξεων του Ηνωμένου Βασιλείου ανακατεύθυναν κεφάλαια ως απάντηση στο οικονομικό σοκ που προκάλεσαν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις υπό την τότε πρωθυπουργό Liz Truss. Μεγάλο μέρος των μετρητών αυτών κατευθύνθηκε σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς που φέρουν τον «πιο αδύναμο» χαρακτηρισμό ESG της ΕΕ, γνωστό ως άρθρο 8. Για να ενσωματωθεί ένα ταμείο στα κριτήρια του άρθρου 8, πρέπει να "προωθεί" τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Όμως η κατηγορία των αμοιβαίων κεφαλαίων έχει δεχθεί επικρίσεις από δικηγόρους επειδή έχει γίνει ένα προϊόν συλλογής που παρέχει στους πελάτες ελάχιστη εικόνα για το πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματά τους. 

.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μια κατηγορία αμοιβαίων κεφαλαίων περιβαλλοντικού, κοινωνικού χαρακτήρα και διακυβέρνησης, την οποία οι επενδυτικοί πελάτες απέφευγαν τους πρώτους εννέα μήνες, είχε 28 δισεκατομμύρια ευρώ (29 δισεκατομμύρια δολάρια) εισροές τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.  Περίπου τα μισά από τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς της Ευρώπης φέρουν πλέον ταξινόμηση βάσει του άρθρου 8, σύμφωνα με τον Minyue Wang, διευθυντή της Fitch Ratings, ο οποίος αναμένει ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί καθώς οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο προς βραχυπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία. 

Πρόκειται για την τελευταία ένδειξη ότι η δέσμη κανόνων ορόσημο της Ευρώπης για την ESG - ο κανονισμός για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης - μπορεί να μην παρέχει στους τελικούς επενδυτές τις εγγυήσεις που χρειάζονται για να είναι σίγουροι ότι τα χρήματά τους κατευθύνονται προς έναν καθαρότερο και δικαιότερο πλανήτη. Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν ορισμένες από τις ελλείψεις και προσπαθούν να καλύψουν τα κενά που έχουν προκύψει από τότε που ο SFDR τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2021. 
 

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Ο προβληματισμός για το άρθρο 8 που αφορά τα βιώσιμα κεφάλαια στην ΕΕ.