Συνεχίζονται τα «aftershock» μετά το «κόψιμο» της Tesla από τον S&P ESG

Body

Η απομάκρυνση της Tesla Inc. αυτή την εβδομάδα από έναν βιομηχανικό δείκτη αναφοράς εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το τι πραγματικά σημαίνει ESG για τους επενδυτές. Όπως φαίνεται από την περίπτωση της Tesla, η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι το ESG αφορά προφανώς κάτι περισσότερο από το E δηλαδή την προσήλωση στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. 

Η στρατηγική, η οποία θεωρείται ευρέως ότι ευνοεί τις βιομηχανίες που φαινομενικά ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα (του είδους της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης), ξεκίνησε πριν από περίπου δύο δεκαετίες ως ένας τρόπος προστασίας των επενδυτών από κινδύνους που συνδέονται με πράγματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι παραβιάσεις της εργασίας και οι διακρίσεις. Έκτοτε, μεταμορφώθηκε σε μια βιομηχανία 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που επέτρεψε σε εκατομμύρια επενδυτές να αισθάνονται ότι "κάνουν καλό". Και τώρα ο κόσμος έχει μπερδευτεί σχετικά με το τι υποτίθεται ότι επιτυγχάνει πραγματικά η ESG.

"Η αγορά συνεχίζει να συγχέει την ESG με τη βιωσιμότητα, και σίγουρα το βλέπετε αυτό να συμβαίνει εδώ", δήλωσε ο Rob Du Boff, ανώτερος αναλυτής ESG στο Bloomberg Intelligence. "Στην ομάδα μας για τα ETF αρέσει να σημειώνει ότι η Tesla είναι το απόλυτο τεστ Rorschach για τους επενδυτές ESG".

Αν και πολλοί θα συμφωνούσαν ότι λίγες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κάνει περισσότερα από την εταιρεία του Elon Musk στην παγκόσμια στροφή από τα ορυκτά καύσιμα, η διαχείριση της Tesla και τα ζητήματα στον χώρο εργασίας ήταν κατά καιρούς προβληματικά. Σε τέτοιο βαθμό που η S&P Dow Jones Indices, ενώ αναγνώρισε την περιβαλλοντική υπεροχή της Tesla, αποφάσισε ωστόσο να αφαιρέσει την κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων από τον δείκτη S&P 500 ESG Index για θέματα ασφάλειας και εργασίας.

"Πώς μπορεί μια εταιρεία της οποίας η αυτοανακηρυγμένη αποστολή είναι να "επιταχύνει τη μετάβαση του κόσμου στη βιώσιμη ενέργεια" να μην κάνει την περικοπή σε έναν δείκτη ESG;" έγραψε η Margaret Dorn, ανώτερη διευθύντρια και επικεφαλής των δεικτών ESG για την S&P Dow Jones στη Βόρεια Αμερική, σε μια ανάρτηση στο blog. Απαντώντας στη δική της ερώτηση, είπε ότι "υπάρχουν πολλοί λόγοι", συμπεριλαμβανομένου του ότι η Tesla "έχει μείνει πίσω από τους αξιολογητές της όταν εξετάζεται μέσα από ένα ευρύτερο πλαίσιο ESG".

Η Dorn επικεντρώθηκε στους κοινωνικούς και διοικητικούς παράγοντες της εταιρείας, οι οποίοι είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική βαθμολογία ESG. Ξεχώρισε δύο γεγονότα με επίκεντρο τις καταγγελίες για φυλετικές διακρίσεις και κακές συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο της Tesla στο Fremont της Καλιφόρνιας, καθώς και τον χειρισμό της έρευνας της Εθνικής Υπηρεσίας Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ μετά από πολλαπλούς θανάτους και τραυματισμούς που συνδέθηκαν με τη λειτουργία "αυτόματου πιλότου".

Παρόλα αυτά, η εκτεταμένη σύγχυση σχετικά με τις μετρήσεις και τις μετρήσεις που αφορούν το ESG έχει γίνει πιο αμφιλεγόμενη με την πάροδο του χρόνου. Αλλά από τη σκοπιά της αγοράς, οι δείκτες ESG έχουν σημασία επειδή οι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 410 δισεκατομμύρια δολάρια σε παθητικά διαχειριζόμενα κεφάλαια με ετικέτα ESG, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Οι επενδυτές φαίνονται περισσότερο μπερδεμένοι.