Auto

Πορτογαλία: «Πράσινο φως» από τις περιβαλλοντικές Αρχές για το πρώτο ορυχείο λιθίου στη χώρα

Η πορτογαλική υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος (APA) ενέκρινε σήμερα υπό όρους τη λειτουργία του πρώτου ορυχείου λιθίου στη χώρα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη αυτού του μετάλλου, κρίσιμου για την κατασκευή μπαταριών και την ενεργειακή μετάβαση.

.

Η APA ενέκρινε, υπό πολλούς όρους, τα σχέδια της βρετανικής εταιρείας Savannah Resources να προχωρήσει στην εξαγωγή λιθίου κοντά στο χωριό Μποτίκας, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Πορτογαλία, όπως ανέφερε υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

«Πονοκέφαλος» για τη βιομηχανία τα ελαστικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν διαφορετικά ελαστικά από αυτά των συμβατικών. Θα πρέπει να πληρούν τα νέα δεδομένα που εισάγει η ηλεκτροκίνηση, καθώς τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν αυξημένο βάρος και υψηλές επιδόσεις. Παράλληλα θα πρέπει να κάνουν οικονομία ενέργειας και να έχουν χαμηλά επίπεδα θορύβου.

.

ACEA: Δέσμευση της αυτοκινητοβιομηχανίας για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα

Σε υπουργούς Μεταφορών από όλο τον κόσμο, σχετικά με την παγκόσμια πρόκληση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες μεταφορές, απευθύνθηκε ο Λούκα ντε Μέο, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ACEA και του Ομίλου Renault, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών (ITF).

.

Οι ζώνες μηδενικών εκπομπών ρύπων στα κέντρα των μεγάλων πόλεων θα μπορούσαν να εξαλείψουν το διοξείδιο του αζώτου

 Οι ζώνες μηδενικών εκπομπών ρύπων στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, εκεί όπου επιτρέπονται αποκλειστικά αυτοκίνητα που δεν εκπέμπουν ρύπους, θα μπορούσαν σχεδόν να εξαλείψουν το διοξείδιο του αζώτου (NO2), ενώ τα επίπεδα NO2 μπορούν να πλησιάσουν το αυστηρό όριο των 10μg/m3 που ορίζει ο ΠΟΥ.

Μελέτη EY: Ηλεκτρικά οχήματα το 55% των παγκόσμιων πωλήσεων μέχρι το 2030

Ο ρυθμός υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε γρηγορότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Παγκοσμίως, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων διπλασιάστηκαν το 2021 και σημείωσαν άλμα της τάξης του 55% το 2022, αποτελώντας το 13% των συνολικών πωλήσεων οχημάτων. Για να διατηρηθεί αυτή η δυναμική, ωστόσο, τα μέρη του οικοσυστήματος ηλεκτροκίνησης (eMobility) θα πρέπει να συνεργαστούν γύρω από έξι βασικές προτεραιότητες για τη μαζική υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη από την EY και την Eurelectric.

Η εφαρμογή του Euro 7 για τους ρύπους θα επιφέρει αύξηση του κόστους κατασκευής των αυτοκινήτων

Η εφαρμογή του Euro 7 για τις εκπομπές ρύπων θα οδηγήσει σε άμεσες αυξήσεις του κόστους κατασκευής των αυτοκινήτων από 4 έως 10 φορές, σε σχέση με αυτές που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με νέα μελέτη που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

.

ΕΥΔΑΠ: Προχωράει στον περιορισμό του ανθρακικού της αποτυπώματος με την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων

Στην προκήρυξη διαγωνισμού με στόχο την προμήθεια νέων ηλεκτρικών οχημάτων μηδενικών εκπομπών CO2, αλλά και της υποδομής επαναφόρτισής τους, προχώρησε η ΕΥΔΑΠ.

.

Ο διαγωνισμός, συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ, αφορά σε:

Κ. Σκρέκας: Επιταχύνουμε την εγκατάσταση 9000 δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών στα αστικά κέντρα της Ελλάδας

Σε διαβούλευση τίθεται η κατάρτιση πρότυπων προδιαγραφών για διαγωνισμούς παραχώρησης με αντικείμενο την ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης που περιλαμβάνονται στα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.), που έχουν ήδη εκπονηθεί από 312 Δήμους σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί από τους Δήμους όλης της χώρας, οι οποίοι καλούνται να δρομολογήσουν άμεσα τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες για την υλοποίηση των Σ.Φ.Η.Ο.

Ταχυφορτιστές από την GRID Charge: Στη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων εισέρχεται ο ΑΔΜΗΕ

Στον κλάδο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων εισέρχεται ο ΑΔΜΗΕ μέσω της νέας επιχειρηματικής μονάδας για ηλεκτροκίνηση, της GRID Charge.

.

Μέσω της GRID Charge, η οποία εντάσσεται στη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, την GRID Telecom, ο Όμιλος επενδύει στην ανάπτυξη ενός εκτεταμένου και ισχυρού δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Στόχος είναι η επιτάχυνση της διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική αγορά, συμβάλλοντας στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στις μεταφορές, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

«Ο ρυπαίνων πληρώνει» – Θα επιβληθεί πρόστιμο στους ιδιοκτήτες παλιών αυτοκινήτων;

Ακριβά θα πληρώνουν καθώς φαίνεται από το 2027, οι ιδιοκτήτες την κυκλοφορία του παλιού και ρυπογόνου αυτοκινήτου τους, καθώς η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» είναι σε πλήρη εξέλιξη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας εκπομπών (με την ένταξη των οδικών, αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών) και του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, και νέο Κοινωνικό Ταμείο για το κλίμα.