Η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διαθέτει μόνο 23 αμοιβαία κεφάλαια ESG, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία διαθέτουν περισσότερα από 500 η καθεμία, ενώ η Ιαπωνία διαθέτει 182 και η Κίνα 119. Άλλες οικονομίες στην πρώτη δεκάδα διαθέτουν επίσης περισσότερα κεφάλαια ESG.
«Οι Ινδοί επενδυτές δεν είναι πλήρως εναρμονισμένοι με την έννοια της βιώσιμης επένδυσης, σε αντίθεση με τις παγκόσμιες αγορές με επικεφαλής την Ευρώπη, όπου η βιώσιμη επένδυση είναι παρούσα εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Kaustubh Belapurkar, διευθυντής της Morningstar India.
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι επενδυτές διστάζουν να τοποθετήσουν μετρητά σε αμοιβαία κεφάλαια ESG, καθώς τα περισσότερα κεφάλαια του τομέα είναι νέα και δεν μπορούν να παρουσιάσουν ιστορικό υπεραπόδοσης.
«Οι θεσμικοί επενδυτές και οι συνεργάτες διανομής συχνά εφαρμόζουν πολιτικές που δεν τους επιτρέπουν να επενδύουν σε κεφάλαια που είναι μικρότερα από τρία, ή σε ορισμένες περιπτώσεις πέντε, χρόνια στην αγορά», δήλωσε ο Chaitanya Kalia, εταίρος της ΕΥ Ινδίας.
Τα ινδικά αμοιβαία κεφάλαια ESG αντιμετώπισαν εκροές τους 12 από τους τελευταίους 14 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar. Αντίθετα, οι εισροές σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια έφθασαν στο υψηλό ρεκόρ των 225,83 δισεκατομμυρίων ρουπιών (3,04 δισεκατομμυρίων δολαρίων) τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
Η συμμετοχή των θεσμικών φορέων οδηγούσε τα χρήματα σε αμοιβαία κεφάλαια ESG στις δυτικές αγορές, δήλωσε ο Dhirendra Kumar, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Value Research.
Γιατί όμως είναι πίσω η Ινδία; Στην Ινδία, ηγούνται οι μικροεπενδυτές. Και οι μικροεπενδυτές κυνηγούν τις άμεσες επιδόσεις.
Τα στοιχεία της Lipper δείχνουν ότι τα ινδικά αμοιβαία κεφάλαια ESG έχουν αυξηθεί κατά 19% κατά μέσο όρο φέτος, σύμφωνα με το σύνολο των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων.
Το Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς της Ινδίας (SEBI) ανακοίνωσε τον Μάιο νέους κανόνες δημοσιοποίησης με βάση παραμέτρους ESG για τις 1. 000 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Αυτοί οι κανόνες, που ισχύουν από το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Μάρτιο, έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους επενδυτές να κοιτάξουν πέρα από τα οικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας και να εκτιμήσουν τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό της αντίκτυπο.
"Η μεγαλύτερη διαφάνεια στις επιδόσεις των ESG θα στηρίξει την ανάπτυξη των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG", δήλωσε ο Kalia από την ΕΥ Ινδίας. "Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια ESG να έρχονται στο προσκήνιο τα επόμενα δύο με τρία χρόνια"
Η Ινδία διαθέτει λιγότερα κεφάλαια που επικεντρώνονται σε θέματα ESG από ό,τι άλλες 10 κορυφαίες οικονομίες, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.