Με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να δέχεται ιδιαίτερο πλήγμα, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι Σοσιαλδημοκράτες θα ζητήσουν από την Ε.Ε. να δημιουργήσει νέα κοινά χρηματοοικονομικά εργαλεία προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες μέλη να αντεπεξέλθουν στον έντονο και αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν οι αμερικανικές επιδοτήσεις σε πράσινες τεχνολογίες.
.
Αυτό που ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες είναι μία μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου κανονισμών της Ε.Ε. και μεγαλύτερη χρηματοδότηση προκειμένου η ευρωπαϊκή βιομηχανία να αντεπεξέλθει στο τεράστιο νομοσχέδιο των ΗΠΑ που επιδοτεί τους τομείς που έχουν να κάνουν με την πράσινη ενέργεια, όπως ηλεκτροκίνηση, σύμφωνα με έγγραφο που αφορά τη στρατηγική της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και το οποίο διέρρευσε στο Bloomberg.
Πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε ότι ο Γερμανός Καγκελάριος θέλει οι ηγέτες της Ε.Ε. να προωθήσουν επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης ούτως ώστε οι χώρες με πιο αυστηρούς προϋπολογισμούς να μην μείνουν πίσω στην κούρσα των επιδοτήσεων στην πράσινη ενέργεια.
Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα την ώρα που επικρατεί έντονος προβληματισμός στις Βρυξέλλες και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την προθυμία της Ουάσιγκτον να προβεί σε σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο ύψους 370 δισ.δολαρίων για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία. Η Ε.Ε. θεωρεί ότι το αμερικανικό νομοσχέδιο συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και απειλεί να προσελκύσει βιομηχανίες στους τομείς της πράσινης ενέργειας στην αμερικανική αγορά.
«Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για επενδύσεις στη βιομηχανία με ειδική έμφαση σε μελλοντικές τεχνολογίες, στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προώθηση της καινοτομίας», αναφέρεται στο έγγραφο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. θα πρέπει να κάνει χρήση κεφαλαίων – που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί – από το Ταμείο Ανάκαμψης και να ενισχύσει το πρόγραμμα επενδύσεων στην ενέργεια. Επίσης, οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν από τις χώρες μέλη να χρησιμοποιήσουν την επικείμενη επανεξέταση του κοινοτικού προϋπολογισμού για να δώσουν έμφαση στα επενδυτικά προγράμματα για τον πράσινο μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Θα πρέπει να εξεταστούν επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης», αναφέρεται στο έγγραφο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται εάν προβλέπεται κοινός δανεισμός στην Ε.Ε., ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για το Βερολίνο, το οποίο ανησυχεί ότι αυτό θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες δαπάνες από ορισμένες χώρες.
Επίσης, οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι μία επιλογή τις χώρες μέλη με πιο σφιχτούς προϋπολογισμούς θα ήταν και τα δάνεια που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα.
Οι συζητήσεις πάντως για το θέμα αυτό μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο και θα είναι δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας λαμβάνοντας υπόψη την αντίσταση ορισμένων χωρών με παράδοση δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως ανέφερε πηγή προσκείμενη στον Σολτς. Η όποια συμφωνία θα χρειαστεί αρκετούς μήνες, όμως ο Σολτς επιμένει ότι μαζί με τις εθνικές επιδοτήσεις θα πρέπει να υπάρξει και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με το έγγραφο, τα προτεινόμενα βήματα θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα ισχυρό, κοινό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή στήριξη που να επιδεικνύει αλληλλεγγύη προς τις χώρες εκείνες που δεν έχουν επαρκείς πόρους χρηματοδότησης από μόνες τους.
Να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα για να συζητήσουν σχετικά με την αμερικανική νομοθεσία, με ορισμένους να προτείνουν μία αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ως αντίβαρο στην αμερικανική που να στηρίζει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η ένωση έχει επίσης γνωστοποιήσει ότι ενδεχομένως να καταθέσει διαμαρτυρία κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μία κίνηση ωστόσο που υπονόμευε τις διατλαντικές σχέσεις εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ε.Ε. θεωρεί ότι το αμερικανικό νομοσχέδιο συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και απειλεί να προσελκύσει βιομηχανίες στους τομείς της πράσινης ενέργειας στην αμερικανική αγορά.