Οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν καλύτερα δεδομένα ESG σχετικά με τους ωκεανούς

Body

Η BNP Paribas Asset Management, η Federated Hermes, η Mirova, η Robeco και η Storebrand Asset Management ζητούν βελτιωμένα δεδομένα ESG σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τους ωκεανούς, ώστε να ενθαρρυνθούν μεγαλύτερες επενδύσεις για την αντιμετώπιση της απειλής τους.

.

Σε κοινή δήλωσή τους, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς στις 7 Ιουνίου, η ομάδα προσδιόρισε επίσης τους κύριους τομείς που σχετίζονται με τους ωκεανούς, στους οποίους διαπίστωσε μεγάλα κενά δεδομένων για την κατανόηση των κινδύνων και των ευκαιριών.

Η έκκληση για περισσότερα δεδομένα σχετικά με τους ωκεανούς έρχεται καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι παράλληλα με την κλιματική αλλαγή, η ανισότητα και η απώλεια της βιοποικιλότητας δημιουργούν κινδύνους για τις επιχειρήσεις και αυξάνουν τον συστημικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο ωκεανός είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα στον κόσμο, καλύπτει το 71% της επιφάνειας της γης και φιλοξενεί περίπου 1-2 εκατομμύρια είδη, με οικονομική αξία που εκτιμάται σε 2,3 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας.

Στην ανακοίνωσή της η ομάδα επεσήμανε τη συμφωνία Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ, η οποία παρείχε στις κυβερνήσεις και στους μη κρατικούς φορείς πλαίσια δράσης που περιλαμβάνουν γενικούς στόχους και σκοπούς, όπως η προστασία του 30% των εδαφών και των εσωτερικών υδάτων του πλανήτη, καθώς και των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών, έως το 2030.

Ως εκ τούτου, η ομάδα επισημαίνει μέρος της συμφωνίας όπου οι κυβερνήσεις για πρώτη φορά δεσμεύονται ρητά να απαιτήσουν από όλες τις μεγάλες και πολυεθνικές εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αξιολογούν και να γνωστοποιούν τις εξαρτήσεις, τις επιπτώσεις, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες τους στη φύση, μέσω των δραστηριοτήτων τους, των αλυσίδων εφοδιασμού και αξίας και των χαρτοφυλακίων τους.

Αυτό θα επιτρέψει στους επενδυτές να ενσωματώσουν δεδομένα που σχετίζονται με τους ωκεανούς στην ανάλυση και τις αξιολογήσεις και να αναδείξουν περιοχές κινδύνων και ευκαιριών που σχετίζονται με τους ωκεανούς εντός των χαρτοφυλακίων για τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων, καθώς και να συμμετάσχουν σε θέματα που σχετίζονται με τους ωκεανούς με τους επενδυτές, να εντοπίσουν και να διαθέσουν κεφάλαια για ευκαιρίες που σχετίζονται με τους ωκεανούς και να βελτιώσουν τη σχετική με τους ωκεανούς παιδεία στο εργατικό δυναμικό.

Επιπλέον, ως μεγάλοι επενδυτές με μεγάλη έκθεση σε θέματα ωκεανών, η ομάδα προσδιόρισε τους κύριους τομείς στους οποίους διαπίστωσε σημαντικές ελλείψεις δεδομένων για την κατανόηση των κινδύνων και των ευκαιριών που σχετίζονται με τους ωκεανούς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται: υδατοκαλλιέργεια, παράκτια και βαθιά θαλάσσια εξόρυξη, παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός, υπεράκτιο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ναυτιλία και βιοτεχνολογία.
Η ομάδα συνέστησε επίσης ότι η μορφή των δεδομένων θα πρέπει να είναι εύχρηστη, ευέλικτη και διαφανής, επιτρέποντας τη συμβατότητα της μεθοδολογίας με τις δημόσιες ταξινομίες, τις οδηγίες και τα εσωτερικά συστήματα περιβαλλοντικής αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται ήδη (για παράδειγμα, η ταξινομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
 

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η έκκληση για περισσότερα δεδομένα σχετικά με τους ωκεανούς έρχεται καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας δημιουργούν κινδύνους για τις επιχειρήσεις και αυξάνουν τον συστημικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.