βιοποικιλότητα

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Tα μισά από τα μαγκρόβια οικοσυστήματα του πλανήτη κινδυνεύουν

Τα μισά από τα μαγκρόβια δάση του κόσμου κινδυνεύουν με κατάρρευση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης των δασών και της ρύπανσης, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

.

Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), γνωστή για την Κόκκινη Λίστα της με τα απειλούμενη είδη, αξιολόγησε για πρώτη φορά τα μαγκρόβια δάση σε παγκόσμιο επίπεδο και συγκεκριμένα σε 36 διαφορετικές περιοχές.

ΣΕΒ: Πρωτεύων ζήτημα η προστασία της βιοποικιλότητας

Η 22η Μαΐου αναγνωρίζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας από τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει και να αναδείξει τη σημασία της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος. Η βιοποικιλότητα και η ανάσχεση των απωλειών στη φύση έχουν τεθεί στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας, καθώς αποτελούν βασικό πυλώνα για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

.

Μελέτη: Η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι η κύρια αιτία των επιδημιών μολυσματικών ασθενειών

Η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι ο πρωταρχικός περιβαλλοντικός παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης επιδημιών μολυσματικών ασθενειών, καθιστώντας τις πιο επικίνδυνες και διαδεδομένες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

.

Νέο πρότυπο αναφοράς από το GRI για τη βιοποικιλότητα

Το Global Reporting Initiative (GRI), ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς που προωθούν την τυποποιημένη υποβολή εκθέσεων ESG, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το λανσάρισμα του "GRI 101: Βιοποικιλότητα 2024", μια σημαντική επικαιροποίηση του προτύπου βιοποικιλότητας, με στόχο να επιτρέψει στις εταιρείες να δημοσιοποιούν τις σημαντικότερες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τον τρόπο διαχείρισής τους.

.

ΕΕ: Στο μικροσκόπιο η αύξηση κεφαλαίων που διατίθενται σε ταμεία βιοποικιλότητας

Η σωρευτική ροή χρημάτων σε ταμεία βιοποικιλότητας έφτασε τα 854 εκατομμύρια ευρώ τη διετία έως τον Ιούνιο του 2023, με το 73% των κεφαλαίων να έχει ξεκινήσει από το 2022.

Η άνοδος των κεφαλαίων που διατίθενται σε ταμεία βιοποικιλότητας είναι το «επόμενο σύνορο» των επενδύσεων στο περιβάλλον και την κοινωνική διακυβέρνηση (ESG) και δικαιολογεί αυξημένη παρακολούθηση για την αποφυγή του πράσινου πλυσίματος, δήλωσε την Πέμπτη η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνο των χωρών με τροπικά δράση για χρηματοδότηση από τα ανεπτυγμένα κράτη

Δώδεκα χώρες με τροπικά δάση συνήψαν την Τετάρτη σε σύνοδο κορυφής στη Βραζιλία ένα σύμφωνο για να απαιτήσουν από τις ανεπτυγμένες χώρες να πληρώσουν για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να διατηρήσουν τη βιοποικιλότητα.

.

Η κοινή δήλωση με τίτλο "Ενωμένοι για τα δάση μας" εκδόθηκε από τη Βολιβία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τον Ισημερινό, τη Γουιάνα, την Ινδονησία, το Περού, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα.

Έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου σε ρύθμιση για την αποκατάσταση της Φύσης

Σε μία ιστορική συνεδρίαση, με 336 ψήφους υπέρ, 300 κατά και 13 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη, τη θέση σχετικά με την υπό διαμόρφωση νομοθεσία για την αποκατάσταση της Φύσης.

.

Σύμφωνα με την πρόταση με την οποία το ΕΚ θα προσέλθει στις επαφές με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική συμφωνία, η ΕΕ πρέπει να έχει θεσπίσει μέτρα αποκατάστασης έως το 2030 που να καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της, καθώς πάνω από το 80% των ευρωπαϊκών εδαφών είναι σε όχι καλή κατάσταση.

Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Για ποιο λόγο δίνει συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την προσπάθειά της να διατηρήσει τη βιοποικιλότητα δίνει ο διάσημος ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο.

.

Ο σταρ του Χόλιγουντ, ο οποίος είναι μέλος του ΟΗΕ και ασχολείται με θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, επισήμανε πως η Ελλάδα έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που θέσπισε νόμους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας περιοχών. 

H ανάρτηση στο instagram

Συγκεκριμένα, δημοσίευσε μία φωτογραφία ενός ελληνικού τοπίου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, την οποία συνόδευσε με την εξής λεζάντα:

ΣΕΒ: Προστασία της βιοποικιλότητας και νέο πλαίσιο για επιχειρήσεις

Η βιοποικιλότητα μειώνεται ταχύτερα από ότι σε κάθε άλλη εποχή στην ανθρώπινη ιστορία. Σε συνδυασμό με την πιθανότητα αποτυχίας μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και εμφάνισης φυσικών καταστροφών, δημιουργείται ένα επικίνδυνο μίγμα προκλήσεων για την παγκόσμια κοινότητα με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τον ΣΕΒ:

.

Μπορούν τα funds βιοποικιλότητας να βοηθήσουν τους επενδυτές να προστατεύσουν την άγρια φύση;

Submitted by jmantzikos on Mon, 05/22/2023 - 08:20

Αν είστε επενδυτής που ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή, πιθανότατα είστε ήδη κάτοχος ενός βιώσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου. Ίσως επικεντρώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ή ίσως εξετάζει την κυκλική οικονομία ή τα ηλεκτρικά οχήματα.

Οι επενδυτές γνωρίζουν αυτά τα ζητήματα εδώ και καιρό, φυσικά, και η αγορά των βιώσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων έχει εκραγεί σε σημείο που οι ρυθμιστικές αρχές παρεμβαίνουν για να ξεχωρίσουν τι είναι πράσινο και τι όχι.