Environment

COP29: Η Μεσόγειος θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο

Οι ξηρασίες, οι βίαιες βροχοπτώσεις, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η ρύπανση θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τη λεκάνη της Μεσογείουη οποία θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο. Στην επισήμανση αυτή προέβησαν στην COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, οι εμπειρογνώμονες Πιέρο Λιονέλο, από το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, και ο σύμβουλος για το κλίμα και την αγροτική ανάπτυξη, ‘Αμπντελ Μονέμ, παρουσιάζοντας δύο εκθέσεις, για τις οποίες σ

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Τήλος – Το «σήκωσε» μέσα στη Βουδαπέστη!

H ακριτική Τήλος, το νησί που έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρότυπο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας το μεγάλο βραβείο των Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2024 (EEPA) ξεπερνώντας στο τελικό στάδιο σπουδαίες πρωτοβουλίες από την 

Κίνα στην COP29: «Η Συμφωνία του Παρισιού είναι σαφής ως προς το ποιος θα πληρώσει»

Η Κίνα έχει την ευκαιρία στη σύνοδο κορυφής COP29 για το κλίμα να κερδίσει πόντους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδεχομένως να μειώσει τις εμπορικές εντάσεις σχετικά με τις εξαγωγές της, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση συμφωνίας για το βασικό άλυτο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις των δύο εβδομάδων.

Οι νέοι της Κρήτης ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Από τις 21 έως τις 25 Νοεμβρίου, μαθητές και μαθήτριες 12-16 ετών, έρχονται στο επίκεντρο των δράσεων για την κλιματική αλλαγή, παίρνοντας μέρος σε ποικίλες δράσεις σε όλη την Κρήτη, οι οποίες τους δίνουν βήμα και φωνή για να εκφράσουν τις απόψεις τους για αυτό το κρίσιμο ζήτημα, να συνεργαστούν σε λύσεις και να αναλάβουν δράση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που επηρεάζουν τις κοινότητές τους.

.

Μαθιός Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες

Η απανθρακοποίηση με τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δεν αποτελεί μια δικαιολογία για να συνεχίζεται η παραγωγή υδρογονανθράκων, αλλά μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες και να συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα και η καθημερινότητα στις κοινωνίες.

«Climate change»: μια ημερίδα από την ΕΕΠΦ για τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η πρώτη περιβαλλοντική ΜΚΟ της Ελλάδας, με πάνω από 70 χρόνια δράσης, διοργανώνει την Ημερίδα «Climate Challenges» τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024, από τις 15:00 έως τις 20:00, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.

Η ηχηρή απόσυρση της Αργεντινής από την COP29

Ο Αργεντίνος Πρωθυπουργός κέρδισε τις εκλογές το 2023 με ποσοστό 56%, απέναντι στον σοσιολδημοκράτη αντίπαλό του Σέρχιο Μάσα. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως φιλελεύθερο και λιμπερταριανιστή, και απορρίπτει τα ΜΜΕ τα οποία πολλές φορές τον αναγράφουν ως «ακροδεξιό», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αριστερά ονοματίζει δεξιό και ακροδεξιό, με όσους δεν συμφωνεί». Ο Μιλέι ακολουθεί μια πολιτική λιτότητας και περικοπών κυρίως σε δημόσιες δομές.

Ευ.Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να βάλει πυρκαγιά για να μπουν ανεμογεννήτριες. Είναι εντελώς ψέματα και αναληθές»

O Γενικός Διευθυντής Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ. Ευάγγελος Γκουντούφας έδωσε συνέντευξη στο δημοφιλές podcast της LIFO «Άκου την επιστήμη».

Με απλά λόγια ο κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στο δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο για τη LiFO, τη νομοθεσία και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που ισχύει για το θέμα.

Το τζετ του Μασκ επιβαρύνει ετησίως με CO2 όσο ο μέσος άνθρωπος σε 834 χρόνια

«Το πλουσιότερο ένα τοις εκατό των ανθρώπων είναι υπεύθυνο για τις μισές από τις εκπομπές CO2 των αεροπορικών ταξιδιών στον κόσμο...Αν όλοι ταξίδευαν όπως οι δισεκατομμυριούχοι θα ξεπερνούσαμε τον προϋπολογισμό για τα όρια άνθρακα μέσα σε δύο ημέρες», δείχνει έρευνα. Για τους περισσότερους από εμάς, το ταξίδι με αεροπλάνο είναι ένα σπάνιο γεγονός που μπορεί να συνοδεύεται από μεγάλες ουρές, μεγάλες αναμονές και χαμένες αποσκευές.

COP29: Τι λένε οι αρχηγοί των κρατών;

Οι διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα, εκτός από μια ευκαιρία για χάραξη νέων, updated περιβαλλοντικών πολιτικών είναι ταυτόχρονα και ένα πεδίο στο οποίο οι χώρες καλούνται να παρουσιάσουν τα μέχρι τώρα κεκτημένα τους. Ο «διάλογος» αυτός μεταξύ των χωρών συνεισφέρει στο μοίρασμα της τεχνογνωσίας και των αποδοτικών πρακτικών. Παρακάτω συγκεντρώνουμε επιγραμματικά ορισμένες από τις δηλώσεις των αρχηγών των κρατών.