Environment

Ο φετινός Φεβρουάριος ενδέχεται να είναι ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ

Οπλανήτης πιθανόν να έζησε τον πιο ζεστό Φεβρουάριο που έχει καταγραφεί ποτέ, με τα λουλούδια να έχουν ανθίσει νωρίτερα σε διάφορες χώρες --από το Μεξικό ως την Ιαπωνία--, τις βουνοπλαγιές στην Ευρώπη να έχουν μείνει χωρίς χιόνι και τη θερμοκρασία να έχει φτάσει ως τους 38 βαθμούς Κελσίου στο Τέξας.

.

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση «Προσαρμογή της Ελλάδας στην Κλιματική Αλλαγή»

Σήμερα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση με θέμα «Προσαρμογή της Ελλάδας στην Κλιματική Αλλαγή» που διοργανώθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP AdaptInGR, το οποίο εκπονείται σε συνεργασία Φορέων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

.

διαΝΕΟσις: Η Kλιματική Aλλαγή Στην Αθήνα

Τον τρόπο με τον οποίο η αθηναϊκή πρωτεύουσα επηρεάζεται από τις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών και τις εκτιμήσεις για το μέλλον, αποτυπώνει η επικαιροποίηση των στοιχείων που αναφέρονται στην έκθεση της διαΝΕΟσις «Ενσωματώνοντας την κλιματική αλλαγή στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας», ειδικά σε ό,τι αφορά στο θερμικό περιβάλλον της Αθήνας.

.

Κλιματική αλλαγή: Η Αφρική θα υποστεί το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα

Ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα επωμιστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη με τίτλο «Ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος της Κλιματικής Αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες τις επόμενες δεκαετίες».

.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι οικονομικές απώλειες αναμένονται να είναι μετρίου μεγέθους μέχρι το 2050, αλλά μετά τη χρονολογία αυτή οι συνέπειες θα είναι σημαντικές και το μεγαλύτερο πλήγμα θα το υποστεί η Αφρική. 

Εταιρείες πλαστικών εξαπατούσαν το κοινό επί δεκαετίες για την ανακύκλωση

Οι εταιρείες πλαστικών γνώριζαν για περισσότερα από 30 χρόνια ότι η ανακύκλωση δεν είναι μια οικονομικά ή τεχνικά εφικτή λύση διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων. Παρόλα αυτά, δεν δίστασαν να την προωθήσουν, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση.

.

«Οι εταιρείες είπαν ψέματα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γουάιλς, πρόεδρος της ομάδας υπεράσπισης της ευθύνης για τα ορυκτά καύσιμα του Κέντρου για την Ακεραιότητα του Κλίματος (Center for Climate Integrity, CCI) που δημοσίευσε την έκθεση.

Navarino Environmental Observatory: Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης

Ένα νέο κύκλο ανοικτών προς το κοινό συναντήσεων ξεκινά το Navarino Environmental Observatory (NEO) -που αποτελεί πρότυπο σύμπραξης μεταξύ της ΤΕΜΕΣ, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και της Ακαδημίας Αθηνών- την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 6:00 μ.μ. στο CAFÉ IANOS.

.

Διάσκεψη του Μονάχου: Μεγαλύτερες απειλές για τον κόσμο το μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή

Ο κόσμος το 2024 χαρακτηρίζεται από την «αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων και την οικονομική αβεβαιότητα». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο Κρίστοφ Χόισγκεν, ο πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (MSC), στη νέα έκθεση ασφαλείας για τη Διάσκεψη, η οποία ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή στη βαυαρική πρωτεύουσα και διοργανώνεται φέτος για 60ή φορά.

.

Κλιματική αλλαγή: Οι «Νονοί του ανέμου» μοιράζονται το Βραβείο της Βασίλισσας Ελισάβετ (QEPrize) της μηχανικής

Δύο επιστήμονες που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας θα μοιραστούν το βραβείο της Βασίλισσας Ελισαβετ (QEPrize) των 500.000 λιρών, με το παρατσούκλι «Νόμπελ μηχανικής». Ο Δανός Henrik Stiesdal περιέγραψε τις πρώιμες αρχές σχεδιασμού των  ανεμογεννητριών και ηγήθηκε της εγκατάστασης του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο. Ο Andrew Garrad του Ηνωμένου Βασιλείου ανέπτυξε τα μοντέλα υπολογιστών που βελτιστοποιούν και πιστοποιούν τα σχέδια στροβίλων και αιολικών πάρκων.

.

Πώς να κάνετε πολιτική για το κλίμα στην εποχή των πράσινων αντιδράσεων

Submitted by jmantzikos on Fri, 02/16/2024 - 08:45

Πόσοι άνθρωποι πιστεύετε ότι θα ήταν πρόθυμοι να δώσουν κάθε μήνα το 1% του οικογενειακού τους εισοδήματος για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη; Να ένα στοιχείο: δεν είναι το 20% ή το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι το 69%, σύμφωνα με μια εντυπωσιακή μελέτη τεσσάρων Ευρωπαίων οικονομολόγων που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.

.