Environment

Η COCO-MAT δίνει δεύτερη ζωή στα λευκά είδη κάνοντας πράξη την κυκλική οικονομία

Η COCO-MAT ανακοινώνει τη νέα παγκόσμια πρωτοβουλία της στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, προσκαλώντας το κοινό να χαρίσει στα παλιά του λευκά είδη μια δεύτερη ζωή.

.

Στην COCO-MAT, ο σεβασμός προς τη φύση και τον άνθρωπο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας και θεμελιώδη αξία της φιλοσοφίας της. Ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η καθημερινή λειτουργία βασίζονται στην πεποίθηση ότι κάθε αντικείμενο διατηρεί την αξία του, ακόμη και όταν δεν εξυπηρετεί πλέον τον αρχικό του σκοπό.

Οι πυρκαγιές σε εσωτερικούς χώρους συμβάλλουν στη παγκόσμια ρύπανση

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν τουλάχιστον μία ημέρα ατμοσφαιρικής ρύπανσης προερχόμενης από πυρκαγιές σε εσωτερικούς χώρους ετησίως. Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances».

.

Και οι αυτοκινητοβιομηχανίες στο ντόμινο της οπισθοχώρησης περιβαλλοντικών απαιτήσεων-Ποιες οι θέσεις των δύο πλευρών;

Είναι γνωστός ο αντίκτυπος που έχουν οι μεταφορές στην μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά ορισμένες φορές είναι καλύτερο τα νούμερα να μιλούν από μόνα τους. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, το 2019, οι μεταφορές ευθύνονταν για το ένα τέταρτο περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ε.Ε., από τις οποίες το 71,7% προερχόταν από τις οδικές μεταφορές, ενώ το υπόλοιπο από τον σιδηρόδρομο, την αεροπορία, και ναυσιπλοΐα.

Γιατί βυθίζονται οι πόλεις του κόσμου;

Submitted by jmantzikos on Thu, 05/15/2025 - 07:57

Το Χιούστον, όπως λέει και η παροιμία, έχει ένα πρόβλημα. Η πόλη είναι μία από τις 25 αμερικανικές μητροπόλεις που βυθίζονται επίσημα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρησιμοποιεί μετρήσεις από το διάστημα.

Το ζήτημα της καθίζησης δεν επηρεάζει μόνο τις παράκτιες περιοχές, όπου η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τους οικισμούς της ενδοχώρας. Η άντληση υπόγειων υδάτων δημιουργεί κοιλότητες στα ιζήματα κάτω από την επιφάνεια, ενώ η αστική ανάπτυξη προσθέτει βάρος από πάνω. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια αργή καθίζηση του εδάφους.

Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη αυξάνει τους κινδύνους για τις έγκυες

Τα επεισόδια ακραίας ζέστης, που είναι ολοένα και συχνότερα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δεν απειλούν μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά αυξάνουν τους κινδύνους τόσο για τις έγκυες όσο και για τα έμβρυα που κυοφορούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

.

«Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τους κινδύνους που συνδέονται με την εγκυμοσύνη σε όλο τον κόσμο λόγω της ακραίας ζέστης», αναφέρει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Climate Central με έδρα τις ΗΠΑ.

Η κλιματική κρίση απειλεί το πιο δημοφιλές φρούτο στον κόσμο

Η κλιματική κρίση απειλεί σοβαρά το μέλλον της μπανάνας, του πιο δημοφιλούς φρούτου στον κόσμο, καθώς σχεδόν τα δύο τρίτα των περιοχών καλλιέργειας μπανάνας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για καλλιέργεια έως το 2080, σύμφωνα με έκθεση της Christian Aid.

.

Green Deal & Aριστοτελική Βιωσιμότητα

Submitted by jmantzikos on Tue, 05/13/2025 - 07:50

Παρά τις αντιδράσεις που είδαµε πρόσφατα για τους «πράσινους» κανονισµούς, οδηγία για την Υποβολή Αναφορών για την Εταιρική Βιωσιµότητα (CSRD) που απαιτεί από τις εταιρείες να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά µε τον αντίκτυπο των εταιρικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον και την κοινωνία απαιτώντας τον έλεγχο των αναφερόµενων πληροφοριών, και αναγκάζοντας τις εταιρείες να υποβάλλουν εκθέσεις σύµφωνα µε τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς για την Βιωσιµότητα (ESRS), οι εταιρείες σηµειώνουν πρόοδο στη µείωση των εκποµπών άνθρακα.

Κλίμα: Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τον Απρίλιο η παγκόσμια θερμοκρασία

Η παγκόσμια θερμοκρασία παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Απρίλιο, συνεχίζοντας ένα σερί σχεδόν δύο ετών πρωτοφανούς ζέστης το οποίο προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.

.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Απρίλιος του 2025 ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί μετά τον Απρίλιο του 2024, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος που βασίστηκε σε χιλιάδες μετρήσεις από δορυφόρους, μετεωρολογικούς σταθμούς και άλλα εργαλεία.

Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο προειδοποιεί: Η σωτηρία της Γης περνά από τους ωκεανούς

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο κορυφαίος Βρετανός φυσιοδίφης και ντοκιμαντερίστας, παρουσιάζει στα 99 του χρόνια μία από τις σημαντικότερες ταινίες της ζωής του: το «Ωκεανός», ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που στοχεύει στην προστασία της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

.

Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο Royal Festival Hall με διάσημους καλεσμένους όπως ο Κρις Μάρτιν και οι Coldplay, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, ο αστροναύτης Τιμ Πικ, η Τζέρι Χάλιγουελ-Χόρνερ και ο Σάιμον ΛεΜπον.

Το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για τα δύο τρίτα της παρατηρούμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη από το 1990 και μετά και τις συνεπαγόμενες αυξήσεις σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες και ξηρασίες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nature Climate Change».

.