Οι πράσινοι «τόκοι» ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα για δεύτερο συνεχόμενο έτος

Body

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι τράπεζες κέρδισαν περισσότερα χρήματα από την παροχή δανείων και την αναδοχή πωλήσεων ομολόγων για έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον από ό,τι κερδίζουν από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

.

Συνολικά, οι τράπεζες έχουν αποφέρει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα από τη χρηματοδότηση με επίκεντρο το κλίμα μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το 2020, όταν οι δανειστές εισέπρατταν σχεδόν διπλάσιες αμοιβές από το Big Oil από ό,τι από την υποστήριξη πράσινων πρωτοβουλιών.

Οι αναλυτές του BNEF χρησιμοποιούν μια μετρική που παρακολουθεί τις επενδύσεις στο σύστημα παροχής ενέργειας σε μια σειρά από βιομηχανίες. Οι αναλυτές έχουν προσδιορίσει ότι η αναλογία των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια προς τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να φτάσει το 4 προς 1 μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εάν ο πλανήτης θέλει να αποφύγει τις χειρότερες καταστροφές της κλιματικής αλλαγής, όπως ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού του 2015. Η αναλογία αυτή ήταν 0,8 προς 1 στο τέλος του 2021, σύμφωνα με το BNEF.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν δεχθεί σημαντικές επικρίσεις για την υποστήριξή τους στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, την κύρια πηγή ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη. Τώρα προσπαθούν να δείξουν έμπρακτα ότι θέλουν να βοηθήσουν στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παραμένοντας δεσμευμένοι με τις βιομηχανίες που ευθύνονται περισσότερο για την επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης.
 

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το 2020, όταν οι δανειστές εισέπρατταν σχεδόν διπλάσιες αμοιβές από το Big Oil από ό,τι από την υποστήριξη πράσινων πρωτοβουλιών.