Οι «αντιδραστικές χώρες» της Ευρώπης σε πράσινες πολιτικές

Body

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίδραση κατά των πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα η πράσινη ατζέντα της να αρχίσει να φθείρεται, καθώς μαίνονται σοβαροί καύσωνες και πυρκαγιές.

Ακολουθούν ορισμένες χώρες στις οποίες η αντίδραση είναι μεγαλύτερη:

Iταλία

Η δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του περασμένου έτους, αντιδρά σε μια σειρά πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπούν στην οικολογικοποίηση της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι οι τοπικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν τους προηγουμένως συμφωνηθέντες στόχους μετάβασης.

Έκτοτε, η Ιταλία απαίτησε από την ΕΕ να αποσύρει μια οδηγία που αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, να ξαναγράψει τα σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης και αμφισβήτησε μια προσπάθεια για τη μείωση των βιομηχανικών εκπομπών. Σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές, η Ιταλία βρίσκεται πίσω από το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα για το 2030 που έχει θέσει η ΕΕ, αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Ενέργειας τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει με άλλες πτυχές της πράσινης ατζέντας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, για παράδειγμα, δήλωσε ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει χρήματα της ΕΕ για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 19 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και για να καταστήσει την οικονομία της πιο πράσινη, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αναθεωρήσει τα σχέδια για τη δαπάνη των κονδυλίων της ΕΕ μετά την Covid-19.

Bρετανία

Η Βρετανία έχει χάσει τη θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης στη δράση για το κλίμα και δεν κάνει αρκετά για να επιτύχει τον στόχο της για το καθαρό μηδενικό ισοζύγιο στα μέσα του αιώνα, δήλωσαν τον Ιούνιο οι σύμβουλοι της χώρας για το κλίμα.

Οι περσινές ανακοινώσεις για νέα έργα ορυκτών καυσίμων έχουν επίσης αμαυρώσει τη φήμη της Βρετανίας, αναφέρει η ετήσια έκθεση προόδου της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής (CCC). Μια ξεχωριστή επισκόπηση που ανέθεσε η κυβέρνηση διαπίστωσε επίσης ότι οι επιχειρήσεις παραπονέθηκαν για αδυναμίες στο επενδυτικό περιβάλλον της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένης της ασυνεπούς δέσμευσης πολιτικής.

Η πρόοδος στον τομέα της χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έχει παρεμποδιστεί από τις αλλαγές των κανόνων, ωθώντας ορισμένους προγραμματιστές να προειδοποιήσουν ότι θα δυσκολευτούν να επενδύσουν στη Βρετανία χωρίς καλύτερα κίνητρα.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα για τις πολιτικές για το κλίμα που "δίνουν άσκοπα στους ανθρώπους περισσότερη ταλαιπωρία και περισσότερο κόστος", λίγες ημέρες αφότου οι Συντηρητικοί  κέρδισαν απροσδόκητα τις τοπικές εκλογές, αφού τάχθηκαν κατά των τελών για τα πιο ρυπογόνα οχήματα.

Απαντώντας στις επικρίσεις για την περιβαλλοντική στάση της κυβέρνησής του, ο Σουνάκ δήλωσε ότι το ιστορικό της Βρετανίας όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι καλύτερο από άλλες μεγάλες χώρες.

Ολλανδία 

Το κόμμα BBB ή BoerBurgerBeweging (Κίνημα Αγροτών-Πολιτών), που ιδρύθηκε το 2019 σε αντίθεση με τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση της ρύπανσης από το άζωτο στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, γνώρισε μια αλματώδη άνοδο στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Πατώντας σε ένα κύμα διαμαρτυριών κατά των περιβαλλοντικών πολιτικών της κυβέρνησης, κέρδισε απροσδόκητα το συντηρητικό κόμμα VVD στις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου.

Η τελευταία εβδομαδιαία δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών αγοράς Ipsos ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου έφερε το BBB στη δεύτερη θέση με σχεδόν 15% των ψήφων, μόλις 3 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το VVD, το οποίο θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία χωρίς τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Η άνοδος του BBB αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για την τελευταία κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία κατέρρευσε τον Ιούλιο.

Εάν το BBB σημειώσει σημαντικά κέρδη στις εθνικές εκλογές, θα μπορούσε να θέσει την ολλανδική πολιτική για τον περιορισμό του αζώτου σε πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ, η οποία έχει υποστηρίξει τη λήψη μέτρων.

Πολωνία

Η κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία εδώ και καιρό είναι συντηρητική όσον αφορά τις περιβαλλοντικές πολιτικές στο εσωτερικό της και αντιμετωπίζει εκλογές τον Οκτώβριο, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, μηνύοντας τις Βρυξέλλες.

Μέχρι στιγμής λέει ότι έχει καταθέσει καταγγελίες στο Δικαστήριο σχετικά με την απαγόρευση της ΕΕ για τα οχήματα εσωτερικής καύσης το 2035, την αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών του μπλοκ, τη μείωση των δωρεάν αδειών Co2 και αυτό που αποκάλεσε παρέμβαση στην εθνική διαχείριση των δασών.

Αντιμετωπίζοντας πιέσεις από τα συνδικάτα ανθρακωρύχων, η Πολωνία ανέβαλε επίσης ένα σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησής της από τον άνθρακα, υποβαθμίζοντας το καθεστώς της επικείμενης επικαιροποίησης της ενεργειακής της πολιτικής σε απλή "διαβούλευση".

Γερμανία

Η αγωνία για ένα νόμο που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση της θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο έφερε τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας κοντά στο σημείο ρήξης αυτή την άνοιξη. Μετά από εβδομάδες διαμάχης, συμφώνησε σε αλλαγές που αποδυνάμωσαν το αρχικό νομοσχέδιο.

Η διαμάχη βοήθησε στην εκτόξευση της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Το κόμμα αμφισβητεί ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αιτία της κλιματικής αλλαγής.

Ο θυμός για τις πρωτοβουλίες για τη μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων στους δρόμους του Βερολίνου και της Βρέμης έπληξε επίσης την υποστήριξη των Πρασίνων στις εκλογές των κρατιδίων φέτος, λένε οι δημοσκόποι.

Πηγή: Reuters

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η αγωνία για ένα νόμο που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση της θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο έφερε τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας κοντά στο σημείο ρήξης αυτή την άνοιξη.