Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Κομισιόν θεσπίζει μέτρα για τον περιορισμό των μικροπλαστικών που προστίθενται σε προϊόντα

Η Επιτροπή προχώρησε στη θέσπιση μέτρων τα οποία περιορίζουν τα μικροπλαστικά που προστίθενται σκόπιμα σε προϊόντα στο πλαίσιο της ενωσιακής νομοθεσίας REACH για τα χημικά προϊόντα. Οι νέοι κανόνες θα αποτρέψουν την απελευθέρωση περίπου μισού εκατομμυρίου τόνων μικροπλαστικών στο περιβάλλον.

.

Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκαν τα σχέδια για αύξηση της χρήσης ΑΠΕ

Αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης για μονάδες ΑΠΕ, προβλέπουν τα σχέδια που ενέκρινε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το σχέδιο REPowerEU.

.

Lloyd's: Οι καιρικές καταστροφές στην Ευρώπη θα ανεβάσουν τις τιμές των ασφαλίσεων

Οι τιμές των ασφαλίσεων στην Ευρώπη θα πρέπει να αυξηθούν, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Lloyd's of London, καθώς οι ασφαλιστές αντιδρούν στην έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

.

Η ήπειρος έχει πληγεί από μια σειρά φυσικών καταστροφών τους τελευταίους μήνες, από καύσωνες και πυρκαγιές μέχρι καταιγίδες και πλημμύρες, προκαλώντας καταστροφές σε χιλιάδες ανθρώπους.

ΕΕ: Στο μικροσκόπιο η αύξηση κεφαλαίων που διατίθενται σε ταμεία βιοποικιλότητας

Η σωρευτική ροή χρημάτων σε ταμεία βιοποικιλότητας έφτασε τα 854 εκατομμύρια ευρώ τη διετία έως τον Ιούνιο του 2023, με το 73% των κεφαλαίων να έχει ξεκινήσει από το 2022.

Η άνοδος των κεφαλαίων που διατίθενται σε ταμεία βιοποικιλότητας είναι το «επόμενο σύνορο» των επενδύσεων στο περιβάλλον και την κοινωνική διακυβέρνηση (ESG) και δικαιολογεί αυξημένη παρακολούθηση για την αποφυγή του πράσινου πλυσίματος, δήλωσε την Πέμπτη η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κομισιόν: Πράσινο φως για τους μεταβατικούς κανόνες του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα

Τους κανόνες που διέπουν την εφαρμογή του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM) κατά τη μεταβατική φάση του, η οποία ξεκινά την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους και διαρκεί έως το τέλος του 2025, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

.

ΕΕ: Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 3% το α’ τρίμηνο

Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε 21 χώρες της ΕΕ καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

.

Οι εκπομπές το πρώτο τρίμηνο του 2023 μειώθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, εκτός από την Ιρλανδία (+9,1%), τη Λετονία (+7,5%), τη Σλοβακία (+1,9%), τη Δανία (+1,7%) ), τη Σουηδία (+1,6%) και τη Φινλανδία (0,3%), όπου αυξήθηκαν. Αυτή η ομάδα μελών της ΕΕ είδε επίσης το ΑΕΠ της να αυξάνεται.

Οι «αντιδραστικές χώρες» της Ευρώπης σε πράσινες πολιτικές

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίδραση κατά των πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα η πράσινη ατζέντα της να αρχίσει να φθείρεται, καθώς μαίνονται σοβαροί καύσωνες και πυρκαγιές.

Ακολουθούν ορισμένες χώρες στις οποίες η αντίδραση είναι μεγαλύτερη:

Iταλία

EIU: Αγώνας δρόμου στην κλιματική πολιτική – Τα τέσσερα εμπόδια

Ριζικά άλλαξε το τοπίο στην παγκόσμια κλιματική πολιτική μετά την υιοθέτηση του αμερικανικού νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ο οποίος δίνει τεράστιες επιδοτήσεις και κίνητρα στην «πράσινη» βιομηχανία. Το μεγάλο βήμα που έκαναν οι ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση ανέβασε έκτοτε τις ταχύτητες και σε άλλες μεγάλες οικονομίες, με την Ε.Ε.

Eυρωπαϊκές επιχειρήσεις χωρίς έσοδα ή επενδύσεις ευθυγραμμισμένες με τα πράσινα κριτήρια

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών εταιρειών δεν έχουν έσοδα που να ανταποκρίνονται στον κατάλογο δραστηριοτήτων φιλικών προς το κλίμα της ΕΕ και οι μισές δεν έχουν προγραμματίσει κεφαλαιουχικές δαπάνες που μπορούν να θεωρηθούν πράσινες, σύμφωνα με νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

.

Η ταξινομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταξινομεί τις οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να προωθηθούν στην αγορά ως βιώσιμες για τη βελτίωση της διαφάνειας και την ενθάρρυνση των επενδύσεων προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας για το 2030 - Ολόκληρη η οδηγία προς τα κράτη μέλη

Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα νέους κανόνες για τη μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ κατά 11,7 % το 2030. Προκειμένου να διευκολυνθούν τα κράτη μέλη στην υλοποίηση του στόχου, θα υπάρξει ευελιξία. Σημειώνεται ότι, η οδηγία έχει εκδοθεί επίσημα και αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της ΕΕ και να τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

.

Κύριος στόχος