Πιο συγκεκριμένα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας.
.
«Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας. Εμείς πέρα από τις συστάσεις και τις παραινέσεις για να μειωθεί η κατανάλωση θα προχωρήσουμε και σε μέτρα μείωσης σε μεγάλους καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης μέσα από κίνητρα που θα δίνονται σε μια πλατφόρμα» δήλωσε ο κ. Σκρέκας.
Τα κίνητρα αυτά θα μεταφράζονται σε αποζημιώσεις, όπως για παράδειγμα η διακοψιμότητα που θα γίνεται μέσα από δημοπρασίες. «Θα δηλώνει μέσα στην πλατφόρμα την ποσότητα που δεν θα καταναλώσει και θα αποζημιώνεται για αυτό» ανέφερε ο Υπουργός. Η πλατφόρμα αυτή υπάρχει ήδη καθώς μήνες πριν την ενεργειακή κρίση «την είχαμε θέσει ως ορόσημο στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς θεωρούμε πως είναι ένας μηχανισμός που δεν βοηθάει μόνο στην ενεργειακή κρίση αλλά εξομαλύνει γενικότερα τις αιχμές. Και μείωση των αιχμών σημαίνει χαμηλότερη τιμή ρεύματος» ανέφερε συγκεκριμένα.
Αναφορικά με το ενεργειακό μείγμα, ο Υπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας έχει πενταπλασιάσει τη σύνδεση των ΑΠΕ με το δίκτυο, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εγκαταστήσει 10 γιγαβατ, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έως και στο 70%.
Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε πως όσο υπάρχει αυτή η κρίση η κυβέρνηση θα στηρίξει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, προκειμένου «να διασφαλίσουμε κοινωνική συνοχή, για να έχουμε ανάπτυξη μόλις τελειώσει αυτή η κρίση». «Μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε τη λειτουργία των επιχειρήσεων για να συνεχίσουμε να παράγουμε και να λειτουργεί ομαλά η ελληνική οικονομία για να βγούμε δυνατοί από αυτή τη κρίση. Στηρίζουμε από τη βιομηχανία μέχρι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε.
Τέλος, δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις τιμές φυσικού αερίου που είναι υψηλές χωρίς κάποιο αντικειμενικό ρόλο. «Η Ευρώπη αγοράζει το ακριβότερο φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή χωρίς πραγματική αιτία. Δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος να αγοράζουμε έως και σε 5πλασια τιμή πάνω».
Στην προσπάθεια για ισορροπήση της ενεργειακής κρίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στη λήψη μέτρων για τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, που ανήκουν στη μέσαια και υψηλή τάση.