υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θ. Σκυλακάκης: Προτεραιότητα να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα για την πράσινη μετάβαση

Ο νέος Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής ανέφερε επιγραμματικά τις προτεραιότητες του ΥΠΕΝ.

.

ΥΠΕΝ: Ανακηρύχθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού Smart Forest innovation Challenge

Με μεγάλη επιτυχία και ευρεία συμμετοχή ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 το 1o Πρόγραμμα Εύρεσης και Ανάδειξης Τεχνολογικών Λύσεων για τα Δασικά Οικοσυστήματα, Smart Forest Innovation Challenge από τη Γενική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

.

Μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στις επιχειρήσεις παίρνει το ΥΠΕΝ

Πιο συγκεκριμένα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας.

.

«Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας. Εμείς πέρα από τις συστάσεις και τις παραινέσεις για να μειωθεί η κατανάλωση θα προχωρήσουμε και σε μέτρα μείωσης σε μεγάλους καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης μέσα από κίνητρα που θα δίνονται σε μια πλατφόρμα» δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Ολοκληρώθηκε ο 5ος γύρος διαβουλεύσεων για το Ελληνογερμανικό Σχέδιο Δράσης

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, συμμετείχαν στον 5ο Γύρο Διαβουλεύσεων για το Ελληνογερμανικό Σχέδιο Δράσης σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο.

.

ΥΠΕΝ: Περιβαλλοντική έγκριση για Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή στο Β. Αιγαίο

Περιβαλλοντική έγκριση δόθηκε στο Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Βορείου Αιγαίου - μετά από αξιολόγηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - η οποία και θέτει  συγκεκριμένους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις για την προσαρμογή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην κλιματική αλλαγή.

.

Γιώργος Καραγιάννης: Με φιλοπεριβαλλοντικά έργα άνω του 1,5 δισ. οχυρώνουμε τη χώρα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή για την κυβέρνηση, τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είπε ότι απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υλοποιούνται πάνω από 30 παρεμβάσεις φιλοπεριβαλλοντικών αντιπλημμυρικών έργων ύψους άνω του 1,5 δισ.

ΥΠΕΝ: Μέτρα για τη μείωση του κόστους φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων

Μέτρα για τη μείωση του κόστους φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ τον Απρίλιο ξεκινά ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Το υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕ θέτουν στο μικροσκόπιο τις τιμές πώλησης του ρεύματος στα σημεία φόρτισης οι οποίες διαμορφώνονται μέχρι και τα 60 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Κ. Σκρέκας: "Το πρώτο βήμα για το εμβληματικό έργο EuroAsia Interconnector"

"Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με 657 εκατ. ευρώ έχει ιστορική σημασία", ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Αποτελεί μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης της Ευρώπης για αυτό το στρατηγικής σημασίας έργο, το οποίο θα συνδέσει το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με την Ευρώπη και θα την βγάλει από την ενεργειακή απομόνωση.

Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις: Διευκρινίσεις για την ειδική ιστοσελίδα

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η ιστοσελίδα λειτουργεί ήδη από τον Μάρτιο του 2021, στον επίσημο κεντρικό ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο πλαίσιο στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, το οποίο εγκρίθηκε με την αριθμ. 14900/04-02-2021 απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας [ΦΕΚ (Β΄ 466)/08-02-2021]. 

Ποιες περιοχές εντάσσονται στα Απάτητα Βουνά - Μπλοκάρουν επενδύσεις

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιεί μία νέα πρωτοβουλία με τίτλο «Απάτητα Βουνά» με σκοπό τη διατήρηση της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας σε 6 περιοχές. 

Σε συνέτευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας μαζί με τον υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, μίλησαν αναλυτικά για τη νέα αυτή πρωτοβουλία, ενώ σημείωσαν ότι η πρωτβουλία αυτή αφορά για αρχή 6 περιοχές, αλλά εξετάζουν την διεύρυνση τους.