ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών

Body

Η πολιτεία της Καλιφόρνιας προσέφυγε στη δικαιοσύνη σε βάρος μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, περιλαμβανομένων των Exxon Mobil Corp, Shell PLC και Chevron Corp, κατηγορώντας τις ότι υποβάθμισαν τους κινδύνους που δημιουργούνται από τα ορυκτά καύσιμα, ανέφεραν σήμερα οι New York Times.

.

Στην αγωγή, η οποία στρέφεται επίσης εναντίον των εταιρειών BP και ConocoPhillips, υποστηρίζεται πως οι ενέργειες αυτών των γιγάντων του ενεργειακού τομέα έχουν προκαλέσει ζημιά δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι εταιρείες κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν το κοινό, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Επί περισσότερο από πενήντα χρόνια, οι Big Oil (σ.σ.: το σύνολο των γιγάντων του τομέα) μας έλεγαν ψέματα, κρύβοντας το γεγονός πως ήξεραν από καιρό πόσο τα ορυκτά καύσιμα που παρήγαν ήταν επικίνδυνα για τον πλανήτη μας», δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Παρασκευή.

«Η Καλιφόρνια αναλαμβάνει δράση για να λογοδοτήσουν οι μεγάλοι ρυπαντές», πρόσθεσε επιβεβαιώνοντας τις αγωγές.

Κατηγορούμενη στην αγωγή είναι επίσης η εμπορική ένωση της πετρελαϊκής βιομηχανίας American Petroleum Institute. Η Καλιφόρνια επιδιώκει να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα πληρώνει για μελλοντικές ζημιές οι οποίες προκαλούνται από καταστροφές στην πολιτεία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Αυτή η προσφυγή στη δικαιοσύνη έρχεται έπειτα από δεκάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια κατά της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων από πολιτείες και δήμους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το American Petroleum Institute και πετρελαϊκές εταιρείες έχουν δηλώσει σε απάντηση σ’ αυτές τις αγωγές πως οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να έρθουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Κογκρέσο, όχι από τις διάφορες αποφάσεις δικαστηρίων ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συμμεριζόμενη παρόμοιο συναίσθημα, η Shell ανέφερε σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: «Δεν πιστεύουμε ότι η αίθουσα του δικαστηρίου είναι ο κατάλληλος χώρος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, δήλωσε σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ότι «η Καλιφόρνια αναλαμβάνει δράση για να καταστήσει τους μεγάλους ρυπαντές υπόλογους».

Η νομική δράση ακολουθεί δεκάδες αγωγές που κατατέθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων από πολιτείες και δήμους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας σε γενικές γραμμές ζημιές από τις κλιματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Η Chevron, η BP και η ConocoPhillips δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό. Η Exxon Mobil δεν μπορούσε να προσεγγιστεί άμεσα.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Αυτή η προσφυγή στη δικαιοσύνη έρχεται έπειτα από δεκάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια κατά της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων από πολιτείες και δήμους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.