Ο βραχίονας βιώσιμων επενδύσεων μιας θυγατρικής της Institutional Shareholder Services θα αρχίσει να αξιολογεί τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που συνδέονται με τα πράσινα, κοινωνικά ή βιώσιμα ομόλογα κατά την έκδοσή τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της 3ης Απριλίου.
.
Οι αξιολογήσεις των ομολόγων βιωσιμότητας θα εκδίδονται από την ISS ESG, θυγατρική της ISS Stoxx, μιας άλλης θυγατρικής της παγκόσμιας υπηρεσίας παροχής συμβουλών εταιρικής διακυβέρνησης και πληρεξουσίων. Οι αξιολογήσεις θα καλύπτουν πράσινα, κοινωνικά, βιώσιμα ή συνδεόμενα με τη βιωσιμότητα ομόλογα που εκδίδονται από εταιρικές και κρατικές οντότητες, αναφέρεται στο δελτίο τύπου.
Ο επικεφαλής του τμήματος ESG της ISS Stoxx, Till Jung, ανέφερε στην ανακοίνωση ότι οι αξιολογήσεις θα καλύψουν την «βασική ανάγκη των επενδυτών για συγκριτικές πληροφορίες σχετικά με τους ουσιαστικούς κινδύνους και τις ευκαιρίες βιωσιμότητας ενός ομολόγου με ετικέτα σε επίπεδο έκδοσης».
Η αθροιστική παγκόσμια αγορά πράσινων, κοινωνικών, βιώσιμων και συνδεδεμένων με τη βιωσιμότητα ομολόγων έφτασε τα 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς από τη διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση Climate Bonds Initiative. Οι αξιολογήσεις βιώσιμων ομολόγων της ISS θα επιτρέψουν στους επενδυτές να διαχειριστούν ζητήματα όπως οι έλεγχοι που σχετίζονται με τη διαχείριση κινδύνων, η εκπλήρωση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων, ο εντοπισμός σχετικών ομολόγων και η έρευνα του αντίκτυπου του πού πηγαίνουν τα έσοδα από τα ομόλογα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της 3ης Απριλίου.
«Ο όγκος και η πολυπλοκότητα των εκδόσεων ομολόγων με ετικέτα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σε ένα πλαίσιο ανομοιογενών ρυθμιστικών προτύπων και προτύπων αναφοράς της αγοράς», δήλωσε ο Jung. Πρόσθεσε ότι ο διαφοροποιημένος χαρακτήρας της προσφοράς της εταιρείας «είναι σημαντικός, καθώς δεν οικοδομείται απλώς μια αξιολόγηση που βασίζεται καθαρά σε γενικά στοιχεία από τις δραστηριότητες και τις επιδόσεις του εκδότη».
Οι περιπτώσεις χρήσης των αξιολογήσεων περιλαμβάνουν την επαλήθευση του εξωτερικού πλαισίου των αμοιβαίων κεφαλαίων ομολόγων- την ευθυγράμμιση χαρτοφυλακίου ή αμοιβαίου κεφαλαίου με την ταξινομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- τον εντοπισμό ομολόγων με την «υψηλότερη συνάφεια» με τις δηλωμένες στρατηγικές βιωσιμότητας των εκδοτών τους- και την ανάλυση και επαλήθευση του πού καταλήγουν τα έσοδα και αν επιτυγχάνονται οι στόχοι επιπτώσεων. Μέσω διαβουλεύσεων με τους συμμετέχοντες στην αγορά και ομάδων εστίασης, μαζί με μια επισκόπηση του τοπίου υποβολής εκθέσεων, η εταιρεία προσδιόρισε αυτές τις περιπτώσεις χρήσης ως «ζωτικής σημασίας για τους επενδυτές», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι αξιολογήσεις περιλαμβάνουν τρεις κατηγορίες που εφαρμόζονται σε όλους τους τύπους των εκδοθέντων ομολόγων: τον τρόπο ευθυγράμμισης με τα διεθνή πρότυπα, την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων και τη στρατηγική βιωσιμότητας του εκδότη. Από εκεί και πέρα, αυτές οι διαστάσεις έχουν περαιτέρω θέματα ως υποδιαιρέσεις, και καθώς γίνεται πιο λεπτομερής, κάθε θέμα έχει ένα σύνολο δεικτών. Από τους περίπου 400 δείκτες συνολικά, κάθε ομόλογο θα αξιολογείται σε περίπου 150 δείκτες με βάση τη δομή αξιολόγησης του τύπου έκδοσης, αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
Από τα 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια που κατέγραψε η πρωτοβουλία Climate Bonds Initiative στην αγορά στο τέλος του 2023, τα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται από πράσινα ομόλογα, τα κοινωνικά ομόλογα αποτελούν 821 δισεκατομμύρια δολάρια, τα ομόλογα βιωσιμότητας αντιστοιχούν σε 768 δισεκατομμύρια δολάρια και τα ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα αποτελούν 48,6 δισεκατομμύρια δολάρια της αγοράς, σύμφωνα με την έκθεση αγοράς του 2023.

Οι αξιολογήσεις θα καλύπτουν πράσινα, κοινωνικά, βιώσιμα ή συνδεόμενα με τη βιωσιμότητα ομόλογα που εκδίδονται από εταιρικές και κρατικές οντότητες.