Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φοβάται «καταστροφή της φήμης της» φέτος, εάν η ΕΕ εφαρμόσει κανόνες υποβολής εκθέσεων που θα κλονίσουν τα φιλικά προς το κλίμα διαπιστευτήριά της, σύμφωνα με εσωτερική αλληλογραφία που διέρρευσε.
.
Ο μεγαλύτερος πολυμερής δανειστής στον κόσμο με βάση το ενεργητικό του έχει αυτοχαρακτηριστεί ως «η τράπεζα για το κλίμα» και από το 2021 έχει καταργήσει σταδιακά όλες τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα από το χαρτοφυλάκιο δανείων της, το οποίο υπερβαίνει τα 500 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, σε εμπιστευτικό ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους συναδέλφους του που είδαν οι Financial Times, ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ Jean-Christophe Laloux προειδοποίησε για «μεγάλο κίνδυνο φήμης» για την τράπεζα από τους νέους κανόνες της ΕΕ για την υποβολή βιώσιμων εκθέσεων, οι οποίοι απαιτούν φέτος μια ταξινόμηση των πράσινων επενδύσεων.
Οι μεταρρυθμίσεις για την υποβολή εκθέσεων θα αναγκάσουν την τράπεζα να δηλώσει έναν «δείκτη πράσινων περιουσιακών στοιχείων» - ένα πρότυπο της ΕΕ που προορίζεται να δείξει το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων μιας τράπεζας που θεωρούνται φιλικά προς το κλίμα - «περίπου 1%», σε σύγκριση με τον τρέχοντα «δείκτη δράσης για το κλίμα» που βασίζεται σε μετρήσεις που ορίζονται από την ΕΤΕπ και ο οποίος βρίσκεται «πάνω από 50%».
Οι εργασίες για τη συμμόρφωση με τους κανόνες υποβολής εκθέσεων της ΕΕ κρίθηκαν «μη αποδεκτές», συνεχίζει το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, «διότι θα μας οδηγήσουν σε καταστροφή της φήμης μας».
«Θα πρέπει να αναβάλουμε το χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης ... να δουλέψουμε για να πούμε στην [Ευρωπαϊκή Επιτροπή] τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει στον κανονισμό ώστε η φορολογική ταξινόμηση να είναι λειτουργική για μια τράπεζα χρήσης εσόδων όπως η ΕΤΕπ, κάτι που δεν είναι επί του παρόντος, και να κατανοήσουμε σαφώς τον αντίκτυπο στους πελάτες», ανέφερε.
Τα σχόλια του Laloux απηχούν τις αυξανόμενες ανησυχίες των κυβερνήσεων της ΕΕ και των φορέων του κλάδου σχετικά με την πολυπλοκότητα και την επιβάρυνση του εγχειριδίου κανόνων για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, το οποίο αποτελεί βασικό πυλώνα του φιλόδοξου νόμου του μπλοκ για το κλίμα Green Deal.
Σε επιστολή προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, την οποία είδαν επίσης οι FT, οι πρόεδροι έξι αναπτυξιακών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Nadia Calviño της ΕΤΕπ, δήλωσαν ότι οι τράπεζες «ανησυχούν ιδιαίτερα ότι οι πρόσθετες απαιτήσεις συλλογής δεδομένων που θα χρειαστεί να επιβάλουμε [στους] πελάτες μας, ιδίως στις ΜΜΕ, θα οδηγήσουν σε υπερβολικό φόρτο υποβολής εκθέσεων».
Ανέφερε ότι «ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται επί του παρόντος ο δείκτης πράσινων περιουσιακών στοιχείων τιμωρεί ένα ολόκληρο φάσμα κατά τα άλλα πράσινων επενδύσεων και θα αποθαρρύνει ακούσια, και παραδόξως, τη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα από δανειστές με γνώμονα την πολιτική, όπως τα ιδρύματά μας».
Η Επιτροπή δήλωσε ότι οι επενδύσεις εκτός της ΕΕ δεν περιλαμβάνονται στον δείκτη GAR επειδή οι επιχειρήσεις αυτές δεν υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας του μπλοκ. Οι ΜΜΕ αποκλείονται επίσης. Η ΕΤΕπ, ωστόσο, έχει κατηγορηθεί από ομάδες εκστρατείας και νυν και πρώην υπαλλήλους για έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας της και για υπερβολική ανησυχία για τη φήμη της εις βάρος της ορθής δέουσας επιμέλειας.
Ο μεγαλύτερος πολυμερής δανειστής στον κόσμο με βάση το ενεργητικό του έχει αυτοχαρακτηριστεί ως «η τράπεζα για το κλίμα» και από το 2021 έχει καταργήσει σταδιακά όλες τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα από το χαρτοφυλάκιο δανείων της, το οποίο υπερβαίνει τα 500 δισ. ευρώ.