Οι επαγγελματίες του παγκόσμιου εμπορίου διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκτέλεση στρατηγικών περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης (ESG) λόγω της παρουσίας διασυνοριακών αλυσίδων εφοδιασμού. Στην πραγματικότητα, το 88% των επιχειρήσεων συλλέγουν πληροφορίες για το ESG από τους προμηθευτές τους τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση του Thomson Reuters Institute's 2023 Corporate Global Trade Survey Report που δημοσιεύθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου.
.
Η απόφαση για τη συλλογή δεδομένων ESG για το παγκόσμιο εμπόριο καθοδηγείται από τρεις κύριους παράγοντες, σύμφωνα με το Reuters: i) για τη συμμόρφωση με την τοπική νομοθεσία γύρω από τα αναδυόμενα πρότυπα για το περιβάλλον, την εργασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ii) για την υποστήριξη των αξιών και της ηθικής της εταιρείας ή του ιδιοκτήτη και iii) για τον μετριασμό του κινδύνου φήμης. Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα από περισσότερα από τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι λαμβάνουν υπόψη τους ζητήματα ESG στην απόφασή τους να χρησιμοποιήσουν έναν προμηθευτή.
Επειδή τόσα πολλά κριτήρια ESG συνδέονται με τις αλυσίδες εφοδιασμού - όπως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τα εργασιακά δικαιώματα, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η βιώσιμη προμήθεια και άλλα - οι επαγγελματίες του εμπορίου εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στις εταιρικές πρωτοβουλίες ESG.
Τα ζητήματα ESG είναι ιδιαίτερα σημαντικά για επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις αυτές είναι πιο πιθανό από τις μικρότερες επιχειρήσεις να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την επιχειρηματική ηθική, τη διαχείριση των αποβλήτων, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ποικιλομορφία των εργαζομένων και το ποσοστό των υλικών που ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται. Περισσότεροι από τους μισούς (57%) από τους ερωτηθέντες στην έρευνά μας δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους συλλέγουν πληροφορίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων από τους προμηθευτές τους.
Τα ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα τόσο για τις μικρές όσο και για τις μεγάλες εταιρείες περιλαμβάνουν τα ζητήματα που αφορούν την προστασία των δεδομένων, την υγεία και την ασφάλεια, τα εργασιακά πρότυπα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Πράγματι, περισσότερες από τις μισές εταιρείες συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια (54%) και τις εργασιακές πρακτικές (51%), ενώ λίγο κάτω από τις μισές εταιρείες συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την επιχειρηματική ηθική των προμηθευτών (48%) και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (47%).
Το 88% των επιχειρήσεων συλλέγουν πληροφορίες για το ESG από τους προμηθευτές τους τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.