Γιατί το ESG σκοντάφτει στις... βιαστικές χρηματιστηριακές αγορές;

Body

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ανταποκρίθηκε στη διαφαινόμενη κλιματική κρίση δημιουργώντας μια αγορά 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ESG, στην οποία πολλά προϊόντα έχουν υψηλό κόστος. Και τα χρήματα συνεχίζουν να εισρέουν. Οι επενδύσεις σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια ESG υπερδιπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας την 52η συνεχόμενη εβδομάδα εισροών. Όμως, ένας αυξανόμενος στρατός από παρατηρητές του κλίματος βρίσκει όλο και περισσότερα κενά στα προϊόντα που πωλούνται ως πράσινα.

Κάποιες από τις μεγαλοστομίες γύρω από τις επενδύσεις ESG αρχίζουν να προσκρούουν στην πραγματικότητα. Έρευνες έχουν ξεκινήσει για να αποκαλύψουν τους παραπλανητικούς, όπως λένε, ισχυρισμούς που διατυπώνονται από επαγγελματίες του τομέα των επενδύσεων. Ακόμη και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που έκαναν τολμηρές δηλώσεις για τα διαπιστευτήριά τους ως προς το ESG βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο διεθνών ερευνών.

Οι καλές στρατηγικές για το κλίμα απαιτούν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι επιτρέπουν γενικά οι χρηματιστηριακές αγορές

Ο 65χρονος Νορβηγός, Knut Kjaer, πρόεδρος μιας εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων με την επωνυμία FSN Capital και πρώην διευθύνων σύμβουλος ενός από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο, λέει ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει τη δύναμη να φέρει την απαιτούμενη αλλαγή. Εν μέρει επειδή κάθε ουσιαστική στρατηγική ESG θα πρέπει να εφαρμόζεται σε πολύ μεγαλύτερους χρονικούς ορίζοντες από αυτούς που είναι συνηθισμέν0ι για τις χρηματιστηριακές αγορές. Είναι αλήθεια ότι οι καλές στρατηγικές για το κλίμα απαιτούν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι επιτρέπουν γενικά οι χρηματιστηριακές αγορές.

Η αποτυχία προσαρμογής συνεπάγεται «ένα πολύ μεγαλύτερο μεταβατικό σοκ αργότερα»

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων πρέπει να προετοιμαστούν για τη «μαζική αλλαγή» που έρχεται την επόμενη δεκαετία, δήλωσε ο Kjaer σε συνέντευξή του. Τόσο από επενδυτική όσο και από πολιτική σκοπιά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προβλεφθούν νέα πρότυπα συμπεριφοράς, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να προσαρμοστούν σε ένα θερμότερο και λιγότερο σταθερό περιβάλλον. Η αποτυχία προσαρμογής συνεπάγεται «ένα πολύ μεγαλύτερο μεταβατικό σοκ αργότερα», είπε ο κ. Kjaer. Λέει, επίσης, ότι «για κάθε επένδυση που κάνουμε και για κάθε ενέργεια που αναλαμβάνουμε σε μια εταιρεία χαρτοφυλακίου, πρέπει να έχουμε ορίζοντα 10 ετών και πλέον». 

Τι χρειάζεται για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό; Οι επιστήμονες έχουν καταστήσει σαφές ότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται με πιο επικίνδυνους ρυθμούς από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Και μόνο με τη δραματική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα η ανθρωπότητα έχει πιθανότητες να αποφύγει μια κλιματική καταστροφή.

Αλλά ο Kjaer δεν αστειεύεται με τις ευρύτερες προοπτικές. Ακόμα και αυτό το επίπεδο αύξησης της θερμοκρασίας συνεπάγεται «τεράστια επιδείνωση» του κλίματος σε σύγκριση με σήμερα, αναγνωρίζει ο ίδιος. Επομένως, η προσαρμογή είναι μια στρατηγική που «πρέπει να εφαρμόσουμε», είπε.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
 Τα κενά του ESG και το «μεταβατικό σοκ» των επενδυτών
Επικεφαλίδα

Οι χρηματιστηριακές αγορές πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να ορίσουν για κάθε επένδυση ESG ορίζοντα 10 ετών και πλέον για να βοηθήσουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.