επενδυτές

Βιοποικιλότητα: Πρωτοβουλία "Άνοιξη" που υποστηρίζεται από 200 επενδυτές με 15 τρισεκατομμύρια δολάρια

Μια ομάδα περισσότερων από 200 επενδυτών υποστήριξε την Τετάρτη ένα σχέδιο για την έναρξη συνομιλιών με 60 εταιρείες σχετικά με τη βιοποικιλότητα, εστιάζοντας σε εκείνες που δραστηριοποιούνται σε χώρες με οικοσυστήματα που κινδυνεύουν από την απώλεια δασών και την υποβάθμιση της γης.

.

Η BP αντιμετωπίζει την πίεση ακτιβιστών επενδυτών να εγκαταλείψει τις κλιματικές δεσμεύσεις

Ο ακτιβιστής επενδυτής Bluebell Capital Partners κάλεσε την BP να εγκαταλείψει τη δέσμευσή της να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και άλλα βασικά μέρη της στρατηγικής της για τη μετατροπή της εταιρείας σε πάροχο καθαρής ενέργειας.

.

Η Bluebell, ένα hedge fund με έδρα το Λονδίνο, το οποίο στο παρελθόν είχε αναλάβει την Danone και την Glencore, έγραψε στον πρόεδρο της BP Helge Lund τον Οκτώβριο, λίγο μετά την απόκτηση ενός μικρού μεριδίου στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μεγάλη ενεργειακή εταιρεία.

Calastone: Τέταρτος μήνας εκροών για τα κεφάλαια ESG

Οι επενδυτές στη Βρετανία απέρριψαν τόσο τις μετοχές όσο και τα ομόλογα τον Αύγουστο, καθώς συνέχισαν να επιλέγουν την ασφάλεια των μετρητών και των αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου αμοιβαίων κεφαλαίων Calastone που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

.

Η MSCI και η Google συνεργάζονται σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου για τους επενδυτές

Ο πάροχος επενδυτικών δεδομένων και ερευνών MSCI και η Google Cloud ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη μιας σειράς λύσεων τεχνητής νοημοσύνης για τον κλάδο των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων που επιτρέπουν στους επενδυτές να αξιολογούν τον κλιματικό κίνδυνο του χαρτοφυλακίου και να εντοπίζουν επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

.

Εκτοξεύονται οι επενδύσεις σε «πράσινες» μετοχές και funds

Οι καταστροφές φαίνεται να συμβαίνουν παντού. Νωρίτερα το καλοκαίρι, η ζέστη έσπασε ρεκόρ σε τμήματα της Ευρώπης και της Κίνας. Στη συνέχεια, υπήρξαν οι δασικές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Ιταλία, αλλά και σε Καναδά και Χαβάη. Πριν από λίγες ημέρες, η πρώτη τροπική καταιγίδα στην Καλιφόρνια από το 1939 προκάλεσε καταστροφικές κατολισθήσεις λάσπης και πλημμύρες.

Κλιματική αλλαγή: Ανταρσία επενδυτών κατά της BP για τις εκπομπές άνθρακα

Πέντε συνταξιοδοτικά ταμεία της Βρετανίας που έχουν επενδύσει σε μετοχές της ΒP ψήφισαν κατά της ανανέωσης θητείας του διευθύνοντος συμβούλου ως διαμαρτυρία για την αποδυνάμωση των κλιματικών στόχων της πετρελαϊκής εταιρείας. Ενόψει της ψηφοφορίας των μετόχων την Πέμπτη, τα πέντε μεγάλα ταμεία κατηγόρησαν την βρετανική πολυεθνική για «αποτυχία διακυβέρνησης» που θέτει σε κίνδυνο το οικονομικό μέλλον της επιχείρησης, υποστηρίζοντας ότι οι επενδύσεις σε προγράμματα ορυκτών καυσίμων θα χάσουν την αξία τους.

.

Οι επενδυτές ESG αγωνίζονται ενάντια στις αντιδράσεις

Τώρα, καθώς περισσότερα από δώδεκα κράτη εξετάζουν νομοθεσία για την απαγόρευση των δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων ή άλλων δημόσιων ταμείων να επενδύουν με διαχειριστές κεφαλαίων που λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες ESG, και μερικά κράτη να έχουν ήδη θεσπίσει κάποια όρια, οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αντιστέκονται.

.

Θα αυξηθεί εντός του 2023 η πίεση στους εταιρικούς κλιματικούς στόχους από τους επενδυτές 

Tο ρυθμιστικό τοπίο γύρω από το ESG γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο και οι επιχειρήσεις πρέπει να περιηγηθούν σε μια ποικιλία νομοθετικών απαιτήσεων.

.

Αυξάνονται οι απαιτήσεις των επενδυτών για ESG στον τομέα της εξόρυξης

Οι επενδυτές εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς παράγοντες (ESG) στον εξορυκτικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια, οι εξορυκτικές εταιρείες με καλύτερες επιδόσεις σε θέματα ESG έχουν αποδώσει σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις στους μετόχους τους σε σχέση με την ευρύτερη αγορά.

.

Προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, οι εταιρείες εξόρυξης απαιτείται όλο και περισσότερο να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών και των κινδύνων ESG, καθώς και ισχυρό ιστορικό συμμόρφωσης με τα κριτήρια ESG.

Επενδυτές με χαρτοφυλάκια 1,3 τρισ. ευρώ τα «βάζουν» με τις «Big Oil»

Επενδυτές με συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ ζητούν από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο να επιταχύνουν τη λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.