Ευρωπαϊκή Ένωση: Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του «πράσινου ξεπλύματος»

Body

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας για τις μεγάλες εταιρείες από το 2024, δήλωσε την Τρίτη επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις εταιρείες που εμπλέκονται σε «πράσινο ξέπλυμα», ή κάνουν υπερβολικούς ισχυρισμούς φιλικούς προς το κλίμα για να προσελκύσουν μετρητά από τους επενδυτές. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι κυβερνήσεις της ΕΕ κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τους νέους κανόνες υποβολής εκθέσεων για τις μεγάλες εταιρείες, ανέφερε σε δήλωσή της η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Οι εισηγμένες ή μη εισηγμένες εταιρείες με προσωπικό άνω των 250 ατόμων και κύκλο εργασιών 40 εκατομμυρίων ευρώ (42,13 εκατομμύρια δολάρια) θα πρέπει να γνωστοποιούν τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς (ESG) κινδύνους και ευκαιρίες, καθώς και τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Ορισμένες μικρότερες εισηγμένες εταιρείες θα υπόκεινται σε ένα ελαφρύτερο σύνολο προτύπων υποβολής εκθέσεων, από τα οποία μπορούν να εξαιρεθούν μέχρι το 2028, δήλωσε η επιτροπή.

"Από εδώ και στο εξής, το να έχεις ένα καθαρό μητρώο ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι εξίσου σημαντικό με το να έχεις έναν καθαρό ισολογισμό", δήλωσε ο Pascal Durand, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για το κοινοβούλιο.

Οι γνωστοποιήσεις πρέπει να ελέγχονται εξωτερικά, δήλωσε ο Durand, προσθέτοντας ότι οι κανόνες δημιουργούν χώρο για νέους παίκτες να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία και "να μην την αφήνουν μόνο στα χέρια των... τεσσάρων μεγάλων", μια αναφορά στις EY, KPMG, Deloitte και PwC που κυριαρχούν στον οικονομικό έλεγχο.

Οι κανόνες αποτελούν μέρος μιας δέσμης μέτρων που περιλαμβάνει μια "ταξινομία" για το τι συνιστά πράσινη επένδυση, καθώς και γνωστοποιήσεις ESG για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που θα βοηθήσουν στη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Για την επικύρωση της συμφωνίας της Τρίτης απαιτείται επίσημη ψηφοφορία από τα κράτη μέλη και το κοινοβούλιο της ΕΕ.

Η ΕΕ πρόκειται να γίνει πρωτοπόρος στον καθορισμό παγκόσμιων προτύπων αναφοράς για τη βιωσιμότητα, δήλωσε η επιτροπή.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει επίσης προτείνει γνωστοποιήσεις για τις εταιρείες που σχετίζονται με το κλίμα, ενώ το νέο Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Βιωσιμότητας έχει προτείνει κανόνες γνωστοποίησης που επικεντρώνονται κυρίως στο κλίμα. διαβάστε περισσότερα Αλλά σε αντίθεση με την ΕΕ, καμία από τις δύο δεν απαιτεί γνωστοποιήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο μιας εταιρείας στο περιβάλλον.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Τι αναφέρουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.