Σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) των παγκόσμιων ιδρυμάτων και επαγγελματιών επενδυτών σχεδιάζουν να αυξήσουν τις κατανομές τους σε λύσεις επενδύσεων με αντίκτυπο τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Vontobel.
.
Επιπλέον, ενώ οι Ευρωπαίοι επενδυτές εξακολουθούν να προηγούνται στη ζήτηση λύσεων, οι επενδυτές στην Ασία σχεδιάζουν να καλύψουν γρήγορα το χαμένο έδαφος, με το 92% να σχεδιάζει να αυξήσει τις κατανομές μέσω των δημόσιων αγορών λόγω του διευρυνόμενου ορισμού του καθήκοντος εμπιστοσύνης. Εν τω μεταξύ, το 79% σχεδιάζει να αυξήσει τις κατανομές μέσω των ιδιωτικών αγορών.
"Οι δύσκολες συνθήκες της αγοράς που βιώσαμε τους τελευταίους 18 μήνες είχαν επιπτώσεις στις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν βιώσιμο προσανατολισμό. Παρά την πιο δύσκολη αυτή περίοδο, η μελέτη μας δείχνει ότι οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στις επενδύσεις με αντίκτυπο και μάλιστα σχεδιάζουν να αυξήσουν τις κατανομές τους τα επόμενα χρόνια",δήλωσε ο PascalDudle, επικεφαλής του τμήματος εισηγμένων επενδύσεων με αντίκτυπο της Vontobel.
"Το ενδιαφέρον είναι ότι σχεδιάζουν να το πράξουν μέσω ενός πολύ ευρύτερου φάσματος κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές αγορές. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί μια πολύ θετική ένδειξη ότι η έννοια των επενδύσεων με αντίκτυπο έχει αποκτήσει αρκετό κύρος ώστε να θεωρείται ένας συγκεκριμένος και διακριτός τρόπος επένδυσης και όχι ένας εξειδικευμένος τομέας της βιωσιμότητας"
Η έρευνα της Vontobel αξιολογεί τις απόψεις σχεδόν 200 θεσμικών και επαγγελματιών επενδυτών στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, προκειμένου να κατανοήσει τον τρόπο σκέψης και τις προτεραιότητές τους όσον αφορά τις τρέχουσες και μελλοντικές τους κατανομές για επενδύσεις με αντίκτυπο.
Για πολλούς από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα, η επένδυση σε λύσεις με αντίκτυπο είναι ακόμη μια σχετικά νέα έννοια, με περισσότερους από τους μισούς(58%) να δηλώνουν ότι ασχολούνται με αυτό για λιγότερο από τρία χρόνια.
Οι εισηγμένες μετοχές είναι η πιο δημοφιλής οδός, με το 67% να χρησιμοποιεί σήμερα αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Οι επενδυτές δήλωσαν επίσης ότι σχεδιάζουν να διευρύνουν το φάσμα των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούν κατά τα επόμενα τρία χρόνια από τις τρέχουσες κατανομές, με το 51% να επιλέγει υποδομές, το 38% ακίνητα και το 23% εμπορεύματα.
Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να παλεύουν με το φαινόμενο του "greenwashing" κατά την ενσωμάτωση των επενδύσεων αντίκτυπου στα χαρτοφυλάκιά τους, αναφέροντας διάφορες προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει κατά την αξιολόγηση των στρατηγικών επενδύσεων αντίκτυπου, οι οποίες πιθανόν να τους αποθαρρύνουν από την υιοθέτησή τους. Αυτές περιλαμβάνουν την έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων, την ανεπαρκή διαφάνεια των δεικτών αναφοράς και ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων.
"Ενώ βλέπουμε μια σαφή επίδειξη δέσμευσης των επενδυτών για τον αντίκτυπο, είναι επίσης αλήθεια ότι πολλοί βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο στο ταξίδι τους για τον αντίκτυπο",πρόσθεσε ο Dudle.
"Ένα από τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν, και μια κοινή πρόκληση που αναφέρεται οπουδήποτε και αν εδρεύουν, είναι η έλλειψη διαφάνειας και, ως εκ τούτου, η ικανότητα να μετρήσουν και να αναφέρουν τον αντίκτυπο που είχαν τα δικά τους χαρτοφυλάκια. Η μεγαλύτερη διαφάνεια είναι το κλειδί για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών", καταλήγει ο Dudle.
Η έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων, η ανεπαρκής διαφάνεια των δεικτών αναφοράς και ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων δυσκολεύει τους επενδυτές κατά την ενσωμάτωση των επενδύσεων αντίκτυπου στα χαρτοφυλάκιά τους.