Καθώς οι επενδυτές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη εξετάζουν τις ρωσικές συμμετοχές τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η κρίση προκαλεί επίσης επανεξέταση των κινδύνων που σχετίζονται με την ESG και των διδαγμάτων που μπορούν να αντληθούν για άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα.
.
Όπως έδειξε με δραματικό τρόπο η σύγκρουση στην Ουκρανία, οι παγκόσμιοι επενδυτές που χρησιμοποιούν δείκτες δεν μπορούν πάντα να ελέγχουν πού επενδύουν μέχρι μια κατάσταση να γίνει τραγική. Για τη Ρωσία, η στιγμή αυτή ήρθε μια εβδομάδα μετά την εισβολή, όταν οι πάροχοι δεικτών MSCI Inc. και FTSE Russell έκοψαν τις ρωσικές μετοχές και τα ομόλογα από τους ευρέως παρακολουθούμενους δείκτες αναδυόμενων αγορών, αφού οι επενδυτές χαρακτήρισαν τη ρωσική αγορά «μη επενδύσιμη», σύμφωνα με το pionline.com.
Ενώ πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων προσπαθούν τώρα να πουλήσουν τις ρωσικές συμμετοχές σε οποιαδήποτε τιμή, η έκθεσή τους ήταν ήδη χαμηλή μέσω των χαρτοφυλακίων βιώσιμων ταμείων λόγω των υψηλών επιπέδων κινδύνου ESG και της συμμετοχής ορυκτών καυσίμων, δήλωσε ο Jon Hale, διευθυντής έρευνας βιωσιμότητας για την Αμερική στην Morningstar Sustainalytics στο Σικάγο. Μεταξύ των αμοιβαίων κεφαλαίων βιώσιμων αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί η Sustainalytics, μόνο ένα έχει έκθεση στη Ρωσία άνω του 4,9%, 10 έχουν έκθεση κάτω του 1% και τέσσερα δεν έχουν καμία.
Δεν πρόκειται για πολιτική αποστροφή, δήλωσε ο κ. Hale, «απλώς λίγες δημόσιες εταιρείες στη Ρωσία είναι ελκυστικές επενδύσεις ESG», ιδίως δεδομένου ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων αποτελεί περίπου το ήμισυ της κεφαλαιοποίησης της ρωσικής αγοράς.
Για τους επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές, είπε, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι η Κίνα και άλλα αυταρχικά καθεστώτα. «Είναι εύκολο να αφαιρέσουμε τη Ρωσία από τα χαρτοφυλάκια των αναδυόμενων αγορών, ακόμη και αν η αφαίρεση είναι μόνο συμβολική σε αυτό το σημείο. Αυτό δεν συμβαίνει και με την Κίνα», δήλωσε ο ίδιος.
Με την Κίνα να αποτελεί σχεδόν το 30% των δεικτών των αναδυόμενων αγορών, το ερώτημα αν οι επενδυτές θέλουν να συνεχίσουν να βάζουν χρήματα σε ένα σύστημα που στερείται δημοκρατίας, ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων «θα πρέπει να είναι στο τραπέζι της συζήτησης», δήλωσε ο κ. Hale.
Οι επενδύσεις ESG καλύπτουν πολλά θέματα, από την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή έως την ποικιλομορφία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι επενδυτές αξιολογούν τους κινδύνους ESG για τα χαρτοφυλάκιά τους ανάλογα με τις συγκεκριμένες πολιτικές τους και στη συνέχεια αποφασίζουν πού θέλουν να βρεθούν.
Ορισμένοι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων είχαν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται από τη Ρωσία, με γνώμονα τις πολιτικές ESG που εφαρμόζουν. Το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα BT Pension Scheme, ύψους 57 δισεκατομμυρίων λιρών (76,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων), στο Λονδίνο, άρχισε να συνεργάζεται με διαχειριστές κεφαλαίων στις αρχές του 2022 για να ελαχιστοποιήσει την έκθεση λόγω των ανησυχιών για τη διακυβέρνηση και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που συνδέονται με τη Ρωσία.
Οι υπεύθυνες επενδυτικές πολιτικές μπορούν να λειτουργήσουν ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Ακόμη και πριν από την εισβολή, το συνταξιοδοτικό ταμείο AkademikerPension, Gentofte, ύψους 128 δισεκατομμυρίων δανικών κορωνών (19,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων), πάγωσε τις επενδύσεις σε ρωσικά κρατικά ομόλογα και μετοχές σε εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος, λόγω μιας εσωτερικής πολιτικής κατά της παραβίασης της κυριαρχίας ενός κράτους. Η εισβολή δεν της άφησε "άλλη επιλογή" από το να αποκλείσει εντελώς τη Ρωσία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jens Munch Holst.
Για το νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο Kommunal Landspensjonskasse, με 901,3 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (101,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία, η απαγόρευση του KLP κατά του επιθετικού πολέμου αποτέλεσε παράγοντα στην απόφασή του να αποκλείσει 22 ρωσικές εταιρείες και να πουλήσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 500 εκατομμυρίων κορονών μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Το κυβερνητικό συνταξιοδοτικό ταμείο Global της Νορβηγίας, με 12,34 τρισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες, το οποίο διαχειρίζεται η Norges Bank Investment Management, πάγωσε τις ρωσικές επενδύσεις του κατόπιν αιτήματος του υπουργού Οικονομικών της χώρας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, Η Ρυθμιστική Αρχή Συντάξεων προειδοποίησε τους διαχειριστές των συνταξιοδοτικών ταμείων να επαγρυπνούν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και να διασφαλίζουν ότι τα χαρτοφυλάκιά τους «παραμένουν ευθυγραμμισμένα» με τις επενδυτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την ESG.
Το Stichting Pensioenfonds ABP, ύψους 539 δισεκατομμυρίων ευρώ (607 δισεκατομμυρίων δολαρίων), με έδρα το Heerlen της Ολλανδίας, είχε ήδη μειώσει τις ρωσικές συμμετοχές του σε λιγότερο από 0,1% μέχρι τη στιγμή της εισβολής στην Ουκρανία, αφού έβαλε τα ρωσικά κρατικά ομόλογα στον κατάλογο αποκλεισμού του λόγω του εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. το 2014.
Ένας άλλος λόγος για τις μικρές συμμετοχές της ABP ήταν τα ορυκτά καύσιμα. Τον περασμένο Οκτώβριο, το ολλανδικό σχήμα σταμάτησε να επενδύει σε μετοχές εταιρειών ορυκτών καυσίμων σε όλο τον κόσμο, επικαλούμενο «ανεπαρκείς ευκαιρίες» για τη δέσμευση των μετόχων ώστε να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση. Θα επανεπενδύσει τα χρήματα αυτά σε στρατηγικές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε η ABP, η οποία πωλεί τώρα όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας αξίας 520 εκατομμυρίων ευρώ.
Ενεργειακή μετάβαση
Οι επενδυτές προωθούν την ενεργειακή μετάβαση για τη μείωση του κλιματικού κινδύνου στα χαρτοφυλάκιά τους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία. Η Ε.Ε. εισάγει το 90% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, με το 45% να προέρχεται από τη Ρωσία, η οποία παρέχει επίσης το 25% των εισαγωγών πετρελαίου και το 45% των εισαγωγών άνθρακα. Στις 8 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της ενεργειακής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία πριν από το 2030 και της ταχύτερης μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Το σχέδιο, REPowerEU, προβλέπει τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου, την ταχύτερη εξάπλωση των ανανεώσιμων αερίων και την αντικατάσταση του φυσικού αερίου στη θέρμανση και την ηλεκτροπαραγωγή.
«Όσο πιο γρήγορα στραφούμε προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουμε πραγματικά ανεξάρτητοι και θα κυριαρχήσουμε στο ενεργειακό μας σύστημα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen σε δελτίο τύπου.
Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας λόγω της σύγκρουσης θα πρέπει επίσης να καταστήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο ελκυστικές, σημειώνουν αναλυτές του κλάδου.
«Μπορεί να υπάρξουν ορισμένες δυνητικά ενδιαφέρουσες συνέπειες των υψηλότερων τιμών της συμβατικής ενέργειας και της τρέχουσας σύγκρουσης στην Ουκρανία από την άποψη της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο Alex Monk, διαχειριστής χαρτοφυλακίου του Schroder ISF Global Energy Transition Fund με έδρα το Λονδίνο.
Οι επενδυτές επανεξετάζουν τους κινδύνους που συνδέονται με τις αναδυόμενες αγορές ενώ η Ε.Ε. δίνει αγώνα για ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία.