Στον τρόπο που η φιλοσοφία και τα κριτήρια ESG επανακαθορίζουν τον ενεργειακό μετασχηματισμό αναφέρθηκε ο κ. Χάρης Δούκας, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ, μιλώντας στο 3ο φόρουμ Renewable & Storage με θέμα «Νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης» που διοργανώνει το energypress.gr στις 13 και 14 Οκτωβρίου.
Τα κριτήρια ESG, όπως σημείωσε ο κ. Δούκας, αποτελούν μια κοινή γλώσσα για τη βιώσιμη πρακτική με την Ευρώπη να αποτελεί την πρώτη ήπειρο που καταρτίζει ταξινομία με κριτήρια και τεχνικές αξιολογήσεις και με βάσει αυτά ξεκλειδώνουν κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η χρηματοδότηση καθαρής ενέργειας θα είναι μια κυρίαρχη τάση, όπως επεσήμανε και εταιρείες με υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα εντάσσονται στη «μαύρη λίστα» όμως, ενώ οι πρωτοβουλίες για το ESG είναι ωραίες σε θεσμικό επίπεδο, στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά, όπως σημείωσε ο κ. Δούκας.
Στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων, οι πέντε μεγάλες πετρελαϊκές προχωρούν με αργό ρυθμό προς την επίτευξη αυτών των στόχων και από αυτές, καλύτερη επίδοση δείχνουν οι ευρωπαϊκές καθώς δεσμεύονται από δικαστικές αποφάσεις. Επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία ο κ. Δούκας σημείωσε ότι όσον αφορά στα κεφάλαια, μόλις το 1,5 από τα 17 τρις δολάρια που έχουν διατεθεί από την αρχή της πανδημίας για την ανάκαμψη έχει κατευθυνθεί προς βιώσιμες επενδύσεις.
Αναλύοντας περαιτέρω, επεσήμανε ότι την Ευρώπη που το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθούν 1,8 τρις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα, από τα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι τώρα για την οικονομική ανάκαμψη, μόλις το 10% κατέληξε σε πραγματικά βιώσιμες επενδύσεις.
Όσον αφορά στις επενδύσεις σε ESG, το ενδιαφέρον από τα funds είναι αυξημένο, το 80% αφορά στην Ευρώπη όμως η πραγματική κατάσταση των πράσινων funds είναι ουδέτερη και κυρίως αρνητική, υπογράμμισε ο κ. Δούκας επικαλούμενος στοιχεία πρόσφατης μελέτης. Μάλιστα, οι εταιρείες από τον κλάδο της ενέργειας βρίσκονται προτελευταία στην λίστα των αξιολογήσεων.
Τα κριτήρια ESG «καρε - καρέ» και οι προκλήσεις
Ο κ. Δούκας ανέλυσε τα κριτήρια του ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης) και αναφέρθηκε στις αγκυλώσεις που υπάρχουν στην αγορά ως προς την επαρκή ενσωμάτωσή τους.
Όπως ανέφερε, όσον αφορά στην περιβαλλοντική διάσταση, ενώ θα περίμενες κανείς η αξιολόγηση να αφορά στο περιβάλλον, στην πραγματικότητα οι αξιολογήσεις αφορούν στο βαθμό που κινδυνεύει η οικονομία της εταιρείας λόγω διαφόρων παραγόντων και όχι των επιδόσεων σε αυτόν τον τομέα. Ειδικά για τις ΑΠΕ, σημείωσε ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει και την πρόκληση της εξάρτησης παό τη μεταλλευτική βιομηχανία ενώ τον κλάδο «ακουμπά» έντονα και η κοινωνική διάσταση, η οποία δεν αξιολογείται επαρκώς, όπως εκτιμά ο κ. Δούκας.
Προχωρώντας στο τρίτο κριτήριο, ο κ. Δούκας σημείωσε ότι πρόκληση της διακυβέρνησης είναι να είναι αναπόσπαστο στοιχείο και όχι ένα εργαλείο marketing για αυτό θα πρέπει η προσέγγιση να βασίζεται σε ανοικτά συστήματα και συγκεκριμένη μεθοδολογία, ώστε να είναι δυνατή η πιστοποίηση και να αποφεύγεται το greenwashing.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ομογενοποιηθούν οι επιμέρους μεθοδολογίες καθώς υπάρχει έλλειψη κοινής θεώρησης. «Στο ESG δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να αποτελεί κοινή γλώσσα στον ενεργειακό μετασχηματισμό γιατί η προσπάθεια είναι κατακερματισμένη. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην προτυποποίηση, τη συγκριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και τη διαφανή αναφορά», κατέληξε ο κ. Δούκας.
Η χρηματοδότηση καθαρής ενέργειας θα είναι μια κυρίαρχη τάση, όπως επεσήμανε και εταιρείες με υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα εντάσσονται στη «μαύρη λίστα» όμως, ενώ οι πρωτοβουλίες για το ESG είναι ωραίες σε θεσμικό επίπεδο, στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά.